Dostupni linkovi

Političke stranke tvde da su zadovoljne izbornim rezultatima


Slavlje u izbornom štabu SDA, 7. oktobar 2012.
Slavlje u izbornom štabu SDA, 7. oktobar 2012.
Prema podacima iz štabova političkih stranaka, objavljenih u nedjelju uveče, u mnogim opštinama došlo je do promjena u opštinskim vijećima, te na mjestima opštinskih načelnika.

Nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković proglasio je izbornu pobjedu. Durakovićevu kandidaturu podržale su stranke iz Federacije SDA, SDP, Stranka za BIH I Savez za bolju budućnost.

U njegovom izbornom štabu u Srebrenici sabiraju se još preostali glasovi, ali je Duraković sasvim siguran da će u naredne četiri godine biti na čelu opštine Srebrenica.

„Ovo nije Ćamilova pobjeda, ovo je pobjeda Bosne i Hercegovine , svih njenih građana, građana Srebrenice kao općine u Bosni i Hercegovini, a ne nikako u nekom „dodikistanu“ . Vidite ove mlade ljude koji su nekoliko mjeseci budili svijest onih čija se svijest, hvala bogu, probudila”, kazao je Duraković.

Tvrdi da je pobijedilo razumijevanje prema Srebrenici.

“U našem svetom gradu gdje je počinjen genocid i koji se, nažalost i danas negira.Naša kampanja je bila za ljudska prava i da na vlasti u ovoj opštini budu ljudi koji mogu obezbijediti prosperitetan život za sve njene građane“, izjavio je on.
Dodao da je ovo bila fer predizborna kampanja, kao i sami izbori.

„U ovom momentu, bez glasova koji će doći poštom, imam dovoljan broj glasova da mogu proglasiti svoju pobjedu. Imam nekoliko stotina glasova više od glavnog konkurenta Vesne Kočević iz SNSD-a”, tvrdi on.

U SNSD-u su kritikovali to što je Duraković već proglasio izbornu pobjedu.

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da ta stranka nema razloga da bude nezadovoljna izbornim rezultatom te je ocijenio da je SNSD zadržao političku moć u RS u odnosu na broj osvojenih glasova.

“Izgubili smo određen broj načelnika opština, ali će rezultati pokazati da smo osvojili većinu u lokalnim skupštinama. Iznenađeni smo rezultatima u nekim opštinama kao na primjer u Srpcu, ali je vrlo važno što je SNSD dobio izbore u Banjaluci. Osvojili smo i tri opštine u Federaciji BiH, kao što su Drvar, Grahovo i Glamoč “, istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da su izbori protekli fer i pošteno, te da nema razloga za osporavanje izbornih rezlutata.

Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da je ta stranka ostvarila izbornu pobjedu u 21 opštini u RS i Federaciji BiH, te da je u desetak opština rezultat još neizvjestan.

Vasić tvrdi da je izvjesna pobjeda u Foči, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Derventi, Drvaru, te kao posebno važne opštine u kojim do sada nisu pobjeđivali izdvojio Istočno Novo Sarajevo, Foču i Brod.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić održao je završnu konferenciju za novinare. Prema podacima ove stranke SDS je pobjedio u 38 do 40 opština Republike Srpske. SDS će imati načelnike u 36 opština. Na prošlim lokalnim izborima bio pobjednik u 17 opština.

U SDS-utvrde da su preuzeli vlast od SNSD-a u mnogim opštinama, među kojim su Trebinje, Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica, Srbac, Prnjavor, Kneževo, Krupa na Uni, Teslić, Trebinje, Šamac, Trnovo, Šekovići, Višegrad i Rudo.

Predsjednik Demokratske partije i kandidat za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić izjavio je da prebrojani glasovi pokazuju da on zaostaje svega oko 400 glasova za prvoplasiranim kandidatom SNSD-a Slobodanom Gavaranovićem.

“Gavranović trenutno vodi sa 10 548 glasova ili 35,16 odsto .Na drugom mjestu je kandidat Koalicije "Zajedno za Banjaluku" Dragan Čavić sa 10 101 glasom ili 33,67 odsto, a na trećem mjestu kandidat SDS-a Nenad Stevandić sa 6 368 glasova ili 21,23 odsto", rekao je Čavić te dodao da će ta razlika biti tijesna do kraja, dok se oko 2 900 glasova odnosi na sve ostale kandidate.

On je dodao da je sada evidentno da je SNSD izgubio izbore u Banjaluci, jer dva opoziciona kandidat u zbiru imaju više gotov 6 000 glasova nego sam Gavranović.

Lider DP-a je naveo da su ovi podaci dobijeni sa 84 biračka mjesta, ili 30 odsto sa uzorka od oko 30 000 glasova.

"Da je bilo volje SDS-a da se pridruži ovoj koaliciji SNSD bi ubjedljivo izgubio mjesto gradonačelnika. Građani Banjaluke iz ovoga mogu da izvuku pouku ko je za koga radio", rekao je Čavić.

Prema njegovim riječima, sada je propuštena ozbiljna šansa, jer se SNSD ne može pohvaliti dobrim izbornim rezultatom u Banjaluci, iako postoji objektivna mogućnost da Gavranović sa 35 odsto glasova dobije mjesto gradonačelnika.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kazao je kako su prema podacima te stranke na osnovu oko petnaest hiljada prebrojanih glasova u Banjaluci Slobodan Gavranović kandidat SNSD-a Slobodan Gavranović osvojio 5747, kandidat koalicije "Zajedno za Banja Luku" Dragan Čavić 5242, a kandidat SDS-a Nenad Stevandić 3296 glasova.

Opozicija je od SNSD-a uzela Oštru Luku, Kostajnicu, Dubicu, Gradišku, Srbac, Prnjavor, Šipovo, Kneževo, Sokolac, a najvjerovatnije Čajniče i Zvornik, tvrdi Ivanić.

„Evidentno je da je SNSD izgubio u 13 opština. Ja mislim da je ovo veliki poraz SNSD-a. Ja mislim da je ovo početak kraja dominacije SNSD-a“, rekao je lider PDP-a Mladen Ivanić.


Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako je ova partija zadržala svih 38 načelničkih pozicija koje je imala od lokalnih izbora 2008 godine. Osvojili su tvrde načelnička mjesta u 36 opština u Federaciji i dvije opštine u RS – Srebrenica i Vukosavlje.

SDA je apsolutni pobjednik u opštinama u Zeničko dobojskom kantonu, tvrdi Tihić. Osvojili su kaže i šest načelničkih mjesta u Kantonu Sarajevo. Njihovi kandidati, prema Tihićevim riječima neće biti samo u opštinama Centar i Stari Grad u Sarajevu.

Tihić je na konferenciji za novinare kazao takođe kako je SDA sada dobila legitimitet za rekonstrukciju vlasti na kantonalnim i državnom nivou.

U ovoj stranci kažu da im je najveće iznenađenje vođstvo njihovog kandidata za mjesto načelnika u opštini Bratunac u Republici Srpskoj.

Kako javlja reporter RFE u ovoj stranci je već počelo slavlje.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je da je SDP osvojio 11 načelničkih mjesta. Lagumdžija takođe tvrdi da je SDP uzeo većinu u opštinskim vijećima u četiri sarajevske gradske opštine.

Priznao je poraz u opštinama Vareš, Kakanj, Bihać i Novi Grad Sarajevo.

Lagumdžija je kazao da je ova partija zadržala i svoja ranija uporišta - Tuzlu, Živinice, Gradačac i opštinu Centar Sarajevo.

U Savezu za bolju budućnost saopštili su da su kandidati za načelnika opštine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i opštine Goražde Muhamed Ramović. Obojica su obnašali i do sada te funkcije ali kao kandidati Stranke za BIH.

Glavni tajnik HDZ 1990 Josip Merdžo izjavio je da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatima koji su na nivou od prije 4 godine. Ova stranka zadržala je mjesta općinskog načelnika u općini Ravno gdje su imali zajedničkog kandidatata sa HDZ-om, te u općinama Rama, Domaljevac Šamac i Usora.
XS
SM
MD
LG