Dostupni linkovi

Ko ima koristi, a ko štete od migrantske krize?


Improviziran migrantski kamp blizu Velike Kladuše, 25. oktobar 2018.
Improviziran migrantski kamp blizu Velike Kladuše, 25. oktobar 2018.

Dok je prelazak granice Evropske unije san za većinu izbjeglica i migranata koji su se našli u Bosni i Hercegovini, novac iz EU stiže za njihov smještaj i boravak. Država je odvojila određenu sumu novca, pa i neke nevladine organizacije, kako bi se pružila humanitarna pomoć ljudima koji bježe od rata i neimaštine, a BiH koriste kao tranzit.

No, u masi oprečnih informacija o tome da li Bosna i Hercegovina adekvatno odgovora na migrantsku krizu, nameću se pitanja poput onih na koji način se troši novac namjenjen izbjeglicama i migrantima, ko ima koristi, a ko štete od migrantske krize?

Evropska unija odobrila je dodatnih 7,2 miliona eura grantova za pomoć Bosni i Hercegovini u pripremi boljeg odgovora na problem migracija i upravljanja granicom. Tim novcem upravljaće Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

Prije toga, Evropska unija donirala je 6 miliona eura, a u junu ove godine i još 1,5 miliona eura za humanitarnu pomoć izbjeglicama i migrantima.

„UNHCR je oko milion i pol američkih dolara vlastitih sredstava već uložio u iznalaženje najboljih rješenja. Osim toga, primili smo sredinom godine oko 600.000 eura od civilne zaštite humanitarnih operacija EU, kako bi pomogli nalaženje rješenja po pitanju zaštite, ali u velikom dijelu i pružanja zdravstvene pomoći, odnosno osnaživanja lokalnih kapaciteta, naročito u Unsko-sanskom kantonu“, objasno je Dorijan Klasnić iz UNHCR-a.

UNHCR na primjer, pomoć bosanskohercegovačkim vlastima pruža u svakodnevnom radu centara poput Delijaša i Salakovca. Ali, novac koji stiže iz Evropske unije ne ide instituacijama Bosne i Hercegovine, kaže za RSE ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

„Ovaj dio koji se implementira preko IOM-a, to ide za rješavanje svih ovih humanitarnih problema vezano za migrante, a ovaj dio koji ide preko UNHCR-a, taj dio za rješavanje pitanja zdravstvene zaštite i pružanja medicinskih usluga migrantima koji su u Bosni i Hercegovini. Odmah da kažem, taj novac ne ide ni na koji način institucijama, bilo kojoj instituciji Bosne i Hercegovine, niti mi imamo ikakav dodir sa tim novcem. Jedino mogu da kažem da zajedno za IOM-om i UNHCR-om dogovaramo i utvrđujemo šta su to prioriteti koje treba rješavati ovdje, na šta se treba fokusirati“, kaže Mektić.

Bosna i Hercegovina odvojila je 250.000 eura za izbjeglice i migrante. Taj novac raspoređen je Graničnoj policiji za zaštitu istočne granice, Crvenom krstu za hranu, a novac je odvojen i za pružanje zdravstvene zaštite izbjeglica i migranata. Ministar sigurnosti Dragan Mektić odbacuje svaku mogućnost zloupotrebe.

„Nema govora o tome, nema govora, to je toliko transparentno, da se zna sve i jedna jedina marka u što je potrošena“, tvrdi Mektić.

Smještaj za prve migrante u bivšoj kasarni Ušivak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Prema riječima gradonačelnika Šuhreta Fazlića, Grad Bihać koji nosi teret izbjegličke krize u BiH, nije dobio niti jednu marku od države Bosne i Hercegovine, tačnije od nadležnog Ministarstva sigurnosti. Novac su dobili od nevladinog sektora za manje projekte.

„Ohrabruje činjenica da su došla donatorska sredstva i mi se nadamo da će ona biti potrošena i pošteno i pravedno. Grad Bihać je pretrpio ogromne štete s više aspekata i ne smije se desiti sada da mi kao lokalna zajednica ne budemo obeštećeni na različite načine. Mi ćemo insistirati na tome“, rekao je gradonačelnik Bihaća.

I civilni sektor pomaže. Udruženje pomozi.ba ima i konkretno zaduženje.

„Sad u ovom momentu preuzeli smo na sebe obavezu da osiguravamo hranu za 400 ljudi na dnevnom nivu u kasarni Ušivak, to je oko 1.200 obroka dnevno, doručak, ručak, večera, i to nama niko apsolutno ništa ne plaća, već su to sve donacije koje mi prikupimo, da li od privatnih lica, da li od kompanija, bez obzira radilo se o donacijama u novcu ili u hrani. Dakle, apsolutno ni od koga nismo dobili sredstva za to. Doduše, moram spomenuti, švicarska ambasada je dala 26.000 KM (13.000 eura) u tu namjenu, dakle za pomoć migrantima. I to je to. A ovamo, mi imamo ugovor za narednih šest mjeseci da ćemo, bez obzira na sve, osiguravati tih 1.200 obroka dnevno, odnosno hranu za 400 osoba na dnevnom nivou u kampu Ušivak“, objašnjava Elvir Karalić, predsjednik Udruženja pomozi.ba.

Smještaj i brigu o izbjeglicama i migrantima zahtjeva angažovanje i domaće radne snage što donosi benefite, smatra šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) Peter van der Auweraert.

„Sve kompanije koje smo angažirali na radovima ovdje i osoblje koje smo zaposlili u IOM-u, angažirali smo iz lokalnog stanovništva, u želji i namjeri da pomognemo i privredni razvoj“, rekao je Peter van der Auweraert na otvaranju novog prihvatnog centra u bihaćkoj Biri.

Kako BiH ne bi pala na ispitu ljudskosti, zadatak svih je da se spriječi moguća zloupotreba i krađa novca namjenjenog onima koji su se bježeći od rata, ubijanja i gladi našli na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG