Dostupni linkovi

U Budvi uhapšen pripadnik 'škaljarske' kriminalne grupe, određen mu pritvor


Privođenje Igora Krstovića kod Specijalnog tužioca
Privođenje Igora Krstovića kod Specijalnog tužioca

Crnogorska policija saopštila je da je uhapsila Igora Krstovića koji je osumnjičen za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje narkotika, pranje novca i nedozvoljeno držanje oružja.

Specijalni tužilac mu je odredio pritvor nakon saslušanja, tokom kojeg je Krstović negirao krivicu.

Uhapšeni Krstović je bio na potjernici Interpola Podgorica od prošle godine, a lociran je i uhapšen u Budvi 26. marta.

U saopštenju se navodi da se radi o visokorangiranom pripadniku kriminalne grupe koja je aktivnosti sprovodila na teritoriji Crne Gore.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala nastavljaju aktivnosti sa primarnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica", navodi policija.

U Crnoj Gori godinama djeluju dva suprotstavljena kriminalna klana "kavački" i "škaljarski", kojima su pridružene kriminalne grupe iz drugih gradova Crne Gore i zemalja regiona.

Dva klana su u ratu od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 250 kilograma kokaina.

Važi za jednog od vođa podgoričkog ogranka "škaljarskog' klana. Krstović je bio ranjen 2020. godine u Zeti, kada je u njega pucano iz automobila koji je kasnije pronađen zapaljen.

Povodom hapšenja Krstovića oglasili su se ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić koji su pohvalili akciju policije.

"Ovo hapšenje jasno pokazuje da naše službe djeluju odlučno i bez kompromisa u suočavanju sa organizovanim kriminalom", naveo je ministar Šaranović.

Tokom februara je u Srbiji uhapšeno više osoba osumnjičenih za četiri ubistva pripadnika "škaljarskog" kriminalnog klana u Grčkoj 2020. godine. Procesuirani su zbog sumnje da su učestvovali u ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, kao i ubistava Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

Posljednje ubistvo u Crnoj Gori koje je rezultat obračuna unutar organizovanih kriminalnih grupa počinjeno je krajem februara kada je ubijen Edmond Mustafa u Baru.

Policija je vrlo brzo uhapsila osumnjičenog počinioca Dina Ibrahimovića koji je takođe bio optužen da je bio dio kriminalne grupe.

Rat za prevlast u crnogorskom podzemlju, koji se odvijao u Crnoj Gori, zemljama regiona i Evropi, do sada odnio preko 60 života.

A ukupan broj ubistava u mafijaškim obračunima u Srbiji i Crnoj Gori od 2012, godine bilo je 193, pokazuju podaci Crne knjige, zajedničkog projekta istraživačke mreže KRIK i Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG