Dostupni linkovi

Kako bi dugo odgađana američka pomoć Ukrajini mogla uskoro da poprimi oblik


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rukuje se s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Mikeom Johnsonom u Vašingtonu 12. decembra 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rukuje se s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Mikeom Johnsonom u Vašingtonu 12. decembra 2023.

Piše: Todd Prince

Nakon višemjesečnog odgađanja koja su umanjila snagu Ukrajine u borbi protiv ruske invazije, zakon o pomoći vrijedan više milijardi dolara mogao bi uskoro biti usvojen u Kongresu SAD-a, iako su pred njim još uvijek znatni izazovi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Mike Johnson, republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma, rekao je za Fox News 31. marta da želi da se nova pomoć Ukrajini odobri "odmah" i sugerisao da će predložiti paket ubrzo nakon što se Kongres vrati sa pauze 9. aprila.

Johnson je rekao da će prijedlog uključivati "važne inovacije", što ukazuje da će se značajno razlikovati od prijedloga zakona koji je Senat usvojio u februaru nakon višemjesečnih natezanja i republikanskog odbijanja paketa kojeg je predsjednik Joe Biden zatražio u oktobru 2023. godine.

Zakon koji je usvojio Senat odobrava oko 60 milijardi dolara podrške Ukrajini, većinom za oružje i drugu vojnu pomoć.

Johnson nije detaljno opisao planove za svoju verziju zakona, ali je sugerisao da će zakonodavci razmotriti najmanje tri potencijalna elementa: pružanje pomoći u obliku kredita; korištenje zamrznute ruske imovine za podršku Ukrajini; i povećanje izvoza prirodnog plina iz SAD kako bi se smanjio prihod ruskog budžeta.

Pročitajte pregled toga šta bi prijedlog mogao sadržavati i kako bi mogao proći u Kongresu.

Krediti

Glasna grupa desničarskih republikanaca u Predstavničkom domu izrazila je zabrinutost oko pomoći Ukrajini, posebno finansijske podrške, ističući dugotrajnu reputaciju zemlje po korupciji. Kažu i da se novac bolje troši kod kuće.

Dok se većina od predloženih 60 milijardi dolara sastoji od oružja i vojnih usluga, poput obuke i razmjene obavještajnih podataka, dio se sastoji od finansijske pomoći. Ukrajinska ekonomija je pogođena ruskom invazijom punog obima, koja je sada u svojoj trećoj godini, a Kijevu je potrebna strana pomoć kako bi se isplatile plate vojnicima i zadržala "upaljena svjetla" usred intenzivnih napada na energetsku infrastrukturu.

Bivši predsjednik Donald Trump, vjerovatni kandidat Republikanske stranke koji će se suočiti s Bidenom na izborima u novembru i ima golem uticaj na stranku, izrazio je rezervu u pogledu pomoći Ukrajini, ali je rekao da će podržati davanje kredita toj ugroženoj zemlji, ideju koju je iznio Johnson.

Bivši predsjednik SAD-a i vjerovatni predsjednički kandidat Republikanske stranke na izborima u novembru, Donald Trump, izrazio je rezervu prema nastavku pomoći Ukrajini.
Bivši predsjednik SAD-a i vjerovatni predsjednički kandidat Republikanske stranke na izborima u novembru, Donald Trump, izrazio je rezervu prema nastavku pomoći Ukrajini.

"Čak je i predsjednik Trump govorio o konceptu kredita, gdje mi ne samo dajemo inostranu pomoć, već je uspostavljamo u odnosu u kojem nam je mogu vratiti kad za to dođe vrijeme", rekao je Johnson za Fox News. Nije rekao želi li da sve podrške iz prijedloga zakona budu predmet povrata ili samo finansijska podrška, iako su neki stručnjaci rekli da je vjerovatno samo ovo drugo.

Senator iz savezne države Utah, Mitt Romney, republikanac koji je podržao zakon u Senatu, nazvao je ideju o posuđivanju novca Ukrajini "smokvinim listom", rekavši da to Kijev neće moći vratiti zbog razaranja uzrokovanih ratom.

Međunarodne finansijske institucije procijenile su troškove obnove Ukrajine u stotinama milijardi dolara.

REPO zakon

Neki u Sjedinjenim Državama žele natjerati Rusiju da finansira obnovu Ukrajine tako što će zaplijeniti rezerve ruske Centralne banke na Zapadu i iskoristiti ih za podršku Kijevu, što je kontroverzan potez jer stručnjaci kažu da bi mogao potkopati povjerenje u američki dolar.

Senatori su prošle godine predstavili Zakon o obnovi, ekonomskom prosperitetu i mogućnostima za Ukrajince (REPO), koji bi predsjedniku SAD dao ovlasti da zaplijeni imovinu i prebaci je u Ukrajinu.

Međutim, većina rezervi Centralne banke drži se u Evropskoj uniji, što zahtijeva učestvovanje Brisela. EU razmatra ideju zapljene samo prihoda od kamata na glavnicu, koja iznosi oko 300 milijardi dolara. Rezerve ruske Centralne banke generišu nekoliko milijardi dolara godišnje na kamate.

U svojim komentarima za Fox News, Johnson je rekao da bi korištenje zaplijenjene ruske imovine za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije bila "čista poezija".

Izvoz LNG-a

Sjedinjene Države i Evropska unija nastojale su potkopati sposobnost Rusije da finansira svoj rat protiv Ukrajine sankcionišući njen izvoz energije, koji generiše više od 30 posto prihoda državnog budžeta. Dok izvoz nafte predstavlja lavovski udio u tome, izvoz prirodnog plina značajan je izvor prihoda za Rusiju.

Sjedinjene Države, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, imaju resurse za izvoz većih količina ukapljenog prirodnog plina (LNG) i time smanjuju tržišni udio Rusije. Međutim, za to nemaju dovoljnu infrastrukturu, konkretno terminale za izvoz LNG-a.

Ranije ove godine, Biden je pauzirao izdavanje novih dozvola za izvoz LNG terminala nakon protesta ekologa, koji su ključno biračko tijelo za demokrate, i izrazio zabrinutost da bi izgradnja novih objekata pogoršala zagađenje koje pridonosi klimatskim promjenama.

Trump i drugi republikanci zalažu se za manje restrikcije proizvodnje energije. Republikanski državni tužioci iz 16 država, na čelu s Louisianom, odakle je Johnson, tužili su Bidenovu administraciju zbog njene odluke.

U svojim komentarima za Fox News, Johnson je rekao da želi "imati izvoz prirodnog plina koji će pomoći u nefinansiranju ratnih napora Vladimira Putina".

Reakcija Kongresa

Johnsonov plan da podnese prijedlog zakona koji se potencijalno značajno razlikuje od zakona Senata izazvao je zabrinutost među onima koji podržavaju Ukrajinu s obje strane političkog spektra u gornjem domu Kongresa.

Kalifornijska senatorica Laphonza Butler, demokratkinja, rekla je da bi neke od Johnsonovih potencijalnih izmjena zakona o pomoći Ukrajini, kao što je ukidanje moratorija na nove dozvole za LNG terminale, mogle izazvati dugotrajnu raspravu, upozoravajući da vrijeme trenutno nije na strani Ukrajine.

"Mislim da je otvaranje novih paketa u ovom trenutku vjerovatno jedna od stvari za koje će trebati najviše vremena, a za mene je takvo otvaranje još jedno odgađanje", rekla je novinarima 1. aprila.

Senator Sheldon Whitehouse, demokrata iz Rhode Islanda koji je koautor REPO zakona, rekao je da može prihvatiti većinu potencijalnih promjena, ali je izrazio protivljenje ukidanju moratorija na LNG.

"Drago mi je što se čini da će pomoć Ukrajini krenuti. Drago mi je da je moj REPO zakon dio paketa. Nemam ništa protiv kredita ako ga se predsjednik može odreći. Ali jednostavno je odvratno da republikanci trebaju dodatnu nagradu za svoje donatore fosilnih goriva", napisao je u tvitu od 2. aprila.

Republikanska predstavnica Marjorie Taylor Greene, koja je jedan od najglasnijih kritičarki pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu, podnijela je prošlog mjeseca rezoluciju kojom se svrgava Mike Johnson s mjesta predsjedavajućeg.
Republikanska predstavnica Marjorie Taylor Greene, koja je jedan od najglasnijih kritičarki pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu, podnijela je prošlog mjeseca rezoluciju kojom se svrgava Mike Johnson s mjesta predsjedavajućeg.

Mitch McConnell iz Kentuckyja, koji je lider republikanaca u Senatu i odigrao je ključnu ulogu u prihvatanju zakona o pomoći Ukrajini kroz gornji dom u februaru, izrazio je frustraciju Johnsonovim planom da podnese vlastiti zakon, rekavši: "Ponestaje nam vremena".

Republikanci u Predstavničkom domu trenutno imaju većinu glasova 218-213, "tanku kao žilet". Međutim, neki desničarski republikanci u donjem domu su otvoreni protivnici pomoći Ukrajini, zahtijevajući da Johnson dobije podršku demokratskih zastupnika.

Zastupnica Marjorie Taylor Greene (republikanka iz Georgie), koja je jedan od najglasnijih kritičarki pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu, podnijela je rezoluciju prošlog mjeseca za smjenjivanje Johnsona s mjesta predsjedavajućeg. U potezu bez presedana, desničarski republikanci pomogli su svrgnuti stranačkog kolegu Kevina McCarthyja s mjesta predsjedavajućeg u oktobru nakon što su sarađivali s demokratama u usvajanju zakona o potrošnji kojim je izbjegnuto zatvaranje vlade.

Republikanski zastupnik Matt Gaetz iz Floride, još jedan glasni protivnik pomoći Ukrajini, rekao je da želi da novi prijedlog zakona uključi smanjenje potrošnje usred rastućeg budžetskog deficita.

"Da nije bilo kompenzacija, bili bismo razočarani. Mislim da ne trebamo trošiti deficit kako bismo finansirali Ukrajinu. Također mislim da nam vlatita granica treba biti prioritet", rekao je Gaetz za CNN.

Nije jasno hoće li Johnson i njegove kolege tražiti uključivanje finansiranja za promjene na granici SAD-a s Meksikom, predmetom spora koji je bio glavni faktor u žučnim raspravama i blokadi nove pomoći Ukrajini od prošle godine.

Peticija za razrješenje

Odbije li Johnson iznijeti prijedlog zakona u Predstavnički dom zbog straha da će ga tvrdolinijaši svrgnuti s vlasti, još uvijek bi postojala šansa da se pomoć Ukrajini odobri.

Pristalice Ukrajine u Predstavničkom domu pokreću inicijativu poznatu kao peticija za razrješenje, koja bi donjem domu omogućila da glasa o nacrtu zakona Senata, nadjačavajući Johnsonova ovlaštenja.

Stručnjaci kažu da postoji dovoljna podrška među demokratama i republikancima u Predstavničkom domu da se dovrši ovaj proces i usvoji prijedlog zakona u sadašnjem obliku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG