Dostupni linkovi

Amnesty pozvao Pakistan da zaustave protjerivanje Afganistanki 


Žene i djeca iz Afganistana sjede u registracionom centru nakon što su se vratili iz Pakistana u provinciju Kandahar u Afganistan, 28. novembra 2023.
Žene i djeca iz Afganistana sjede u registracionom centru nakon što su se vratili iz Pakistana u provinciju Kandahar u Afganistan, 28. novembra 2023.

Amnesty International pozvao je Pakistan da zaustavi protjerivanje stotina hiljada afganistanskih djevojaka i žena nazad u Afganistan.

"Deportacija afganistanskih izbjeglica iz Pakistana dovest će žene i djevojčice u jedinstvenu opasnost", napisali su iz kancelarije Amnestyja za južnu Aziju na platformi X.

Njihova molba dolazi uoči početka nove faze protjerivanja afganistanskih izbjeglica iz susjednog Pakistana. Islamabad planira sljedećeg mjeseca da protjera oko 850.000 izbjeglica nazad u Afganistan, ukoliko se dobrovoljno ne predaju.

Iz Pakistana su od oktobra prošle godine protjerali već pola miliona Afganistanaca koji nisu imali odgovarajuće dokumente da bi ostali u zemlji.

"Prisilni povratak ozbiljno ograničava njihova prava na obrazovanje, rad, kretanje, a u nekim slučajevima ih izlaže neposrednoj prijetnji nasiljem", rečeno je iz Amnestija.

"Vlada Pakistana mora zaustaviti sve deportacije i poduzeti afirmativne mjere kako bi osigurala sigurnost žena i djevojaka izbjeglica", dodaje se.

Nakon povratka na vlast u avgustu 2021., vlada koju predvode talibanu zabranija je ženama i tinejdžerkama pravo na obrazovanje. Takođe je ženama zabranjeno zapošljavanje u većini oblasti, a u javnosti moraju biti pokrivene. Zabranjene su im i slobodne aktivnosti, poput posjeta parkovima.

"Žene i djevojčice će doživjeti ozbiljnu represiju prava na obrazovanje, rad, slobodu kretanja i još mnogo toga ako budu deportovane", kažu iz Amnestija.

Novo upozorenje dolazi dva dana nakon što su u posljednjem izvještaju iz Amnestija pozvali Islamabad da poništi prisilna protjerivanja svih Afganistanaca.

Pakistan nema domaći zakon koji nudi put do statusa izbjeglice. Zemlja nije potpisnica Konvencije UN-a o statusu izbjeglica iz 1951. ili Protokola iz 1967. čiji je cilj uklanjanje ograničenja u pogledu toga ko se može smatrati izbjeglicom.

XS
SM
MD
LG