Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kako je banda s Balkana pomogla ruskom biznismenu da pobegne iz Italije; Kritike i izazovi zakona EU o migrantima i azilu


Poplavljeni deo ruskog grada Orenburga, 11. april 2024.
Poplavljeni deo ruskog grada Orenburga, 11. april 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da će taj bosanskohercegovački entitet "doneti odluke" protiv najavljene Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Dodik je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da će Vučića "pokušati da ubedi da podrži" te odluke.
  • Suđenje sedmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, optuženih za genocid i druge ratne zločine počinjene 1995. godine u istočnoj Bosni, počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine.
  • Nakon što je i treći sastanak vlasti i opozicije Srbije o izbornim uslovima završen bez rezultata, predsednica parlamenta Ana Brnabić je tražila od predstavnika opozicije da do petka u podne dostave predlog o daljem radu na primeni preporuka ODIHR-a, kao i da pošalju predlog njihovih predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom i revizijom biračkog spiska.

Balkan na RSE

Ruski biznismen Artjom Us optužen za krijumčarenje vojne opreme korišćene u Ukrajini suočavao se s izručenjem u Sjedinjene Američke Države, sve dok nije pobegao iz kućnog pritvora u naselju zatvorenog tipa izvan Milana i došao do Moskve u čemu mu je pomogla banda s Balkana.

Odbijanje umetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića da na repertoar stavi predstavu "IzloŽene" nezavisne teatarske scene Bunt, koja govori o temi rodne neravnopravnosti i nasilja nad ženama, naišlo je oštre osude. U obrazloženju odbijanja predstave, Jelić, kadar vladajuće većine iz rasformiranog proruskog Demokratskog fronta, rekao je da se radi o temi koja je "izlizana" i da predstavlja "angažovanu propagandu", te da on smatra "da su žene te koje diskriminišu". Rediteljka Sandra Vujović je ocenila da se radi o skandalu, dok je ministarka kulture Tamara Vujović poručila da je iznenađena narativom umetničkog direktora Nikšićkog pozorišta. Oštre reakcije pokušao je da amortizuje predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević najavljujući da će se predstava "IzloŽene" ipak igrati u Nikšićkom pozorištu, a da će Opština biti pokrovitelj tog događaja.

Ambasada Ukrajine u Podgorici uputila je primedbe menadžmentu Radio televizije Crne Gore (RTCG) jer novi logo drugog programa te televizije podseća na slovo "Z", simbol ruske agresije na Ukrajinu. To u rukovodstvu crnogorskog Javnog servisa odbacuju. Ipak, reakcija ukrajinske ambasade na novi logo drugog programa RTCG nije jedina – kada je početkom meseca objavljen, usledile su brojne negativne reakcije na društvenim mrežama zbog sličnosti sa simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Screenshot promo sadržaja RTCG sa spornim logom drugog programa
Screenshot promo sadržaja RTCG sa spornim logom drugog programa

Sarajevski klinički centar, najveća zdravstvena institucija u BiH u kojoj se dnevno leči 550 obolelih od karcinoma, objavio je 4. aprila da zbog nedostatka citostatika privremeno obustavlja terapije. Zavod za zdravstveno osiguranje FBiH, koji je nadležan za nabavku i plaćanje lekova, tvrdi da je reč o globalnoj nestašici lekova, kao i da će citostatici uskoro biti dostupni, dok će obolelima koji su ih u međuvremenu kupili novac biti refundiran. Pacijenti su, međutim, suočeni s pitanjima kako pronaći novac za lekove i šta ako bude kasno i rak metastazira.

Novinari i predstavnici medija još su jednom tražili da budu kažnjene ubice novinara Slavka Ćuruvije, na 25. godišnjicu njegove likvidacije u Beogradu. Položili su cveće i odali poštu na mestu gde je 11. aprila 1999. godine ubijen vlasnik i urednik Dnevnog Telegrafa.

Rat u Ukrajini

Rusija je u četvrtak izvela veliki napad raketama i dronovima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u pet regiona i izazvala prekid napajanja električnom energijom za oko 200.000 ljudi, saopštili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinski parlament izglasao je zakon kojim će se regulisati način regrutacije građana, nakon meseci kašnjenja i nakon što su hiljade amandmana podnesene kako bi se ublažio prvobitni nacrt koji je bio nepopularan. Pročitajte šta propisuje ukrajinski zakon o mobilizaciji.

Svet

S ciljem da članicama olakša deportaciju neuspelih tražitelja azila i ograniči ulazak migranata, Evropski parlament glasao je za sveobuhvatnu reformu koji bi trebalo da promeni migracionu politiku širom Evrope. Dugo očekivani paket mera, poznat kao Pakt o migraciji i azilu, naišao je na protivljenje krajnje levice i desnice, te označava pobedu evropskog centra uoči parlamentarnih izbora u junu. Ipak, postoje zabrinutosti oko implementacije paketa kojeg oštro kritikuju organizacije za zaštitu prava uz tvrdnje da će nova politika dovesti do manje zaštite i većeg kršenja prava, pišu svetski mediji.

Pogledajte Post scriputum Dragana Štavljanina o riziku od nuklearnog rata, nakon što Rusija sve češće pominje upotrebu nuklearnog oružja, naročito ako NATO pošalje trupe u Ukrajinu.

Poplave u Rusiji i Kazahstanu

Poplavne vode nastavljaju da potapaju velika područja južne Rusije i severnog Kazahstana, a vlasti predviđaju da gori scenarij usled velikog topljenja snega usred neuobičajeno visokih temperatura. Pročitajte koje su posledice poplava u Rusiji i Kazahstanu.

Pogledajte video prilog o borbama protiv poplava koje su primorale hiljade stanovnika da se evakuišu, dok je takođe na protestima izbio gnev ljudi koji su tražili pomoć od predsednika Vladimira Putina i skandirali "Sram vas bilo!" kod lokalnih zvaničnika.

Šta ima?

U poslednjem dnevnom potcastu ove nedelje poslušajte o protestu zdravstvenih radnika u Banjaluci, sastanku u Sarajevu predstavnika Bošnjaka iz regiona i kulturnoj manifestaciji "Zeničko proljeće".

Šta ima još…

Za kraj pogledajte video prilog o bosanskom brdskom konju, jedinoj pravoj autohtonoj pasmini na prostoru bivše Jugoslavije, kojem je pretilo izumiranje, ali je uz pomoć nekoliko entuzijasta uspeo da opstane.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG