Dostupni linkovi

Gradonačelnici Sarajeva 'bilo zadovoljstvo' slikati se s djetetom u maskirnoj uniformi


Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, juni 2021.
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, juni 2021.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osudila je "sve vrste prijetnji i bilo kakve pritiske na bilo koga" u izjavi za Radio Slobodna Evropa 7. marta, govoreći o napadima s kojima se suočio Franjo Šarčević, urednik Prometej.ba.

Šarčević, koji je i predavač na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kritizirao je Karić na X-u jer je objavila fotografiju s malodobnim djetetom u maskirnoj, vojničkoj košulji i beretci tokom proslave 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon toga Šarčeviću je više osoba prijetilo, a među njima i nekoliko lokalnih i kantonalnih zastupnika, zbog čega se obratio i policiji, a iz straha za svoju i sigurnost obitelji najavio je i odlazak iz Bosne i Hercegovine.

Za Karić ta fotografija nije sporna.

"Meni je zadovoljstvo bilo fotografisati se sa dječakom koji već dobro zna ko se izborio za njegovu slobodu i živote svih nas i čestitam roditeljima na odgoju", kazala je Karić na pitanje RSE misli li da se nije trebala fotografirati i javno objaviti fotografiju s malodobnim djetetom u maskirnoj odjeći.

Franjo Šarčević prenio je fotografiju Karić i djeteta na X-u
Franjo Šarčević prenio je fotografiju Karić i djeteta na X-u

"Svakodnevno se fotografišem sa ljudima koji se žele fotografisati sa mnom. Dijete je bilo u pratnji roditelja", dodala je Karić.

Karić je, međutim, kazala kako "naročito ističe da javne osobe i akademski radnici, čija riječ ima posebnu težinu u javnom prostoru, moraju dodatno voditi računa da ne povrijede osjećanja ljudi".

"Gospodin Šarčević ima pravo na svoje mišljenje. I nije bitno da li se ja slažem s njim ili ne. Isto tako, građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se oblače kako žele. Kao što i roditelji imaju pravo da u srca svoje djece ugrađuju patriotizam", kazala je Karić za RSE.

Dodala je kako "voljeti svoju zemlju ne znači mrziti nekoga".

"Armija RBIH se borila i izborila za slobodu svih nas. Armija BiH se izborila da Franjo Šarčević danas može slobodno govoriti i protiv te Armije i protiv bilo čega. Upravo zbog toga ja, kao gradonačelnica, imam i moralnu i službenu obavezu da njegujem sjećanje na našu Armiju i na našu zastavu pod kojom se ta Armija borila", navela je Karić.

Franjo Šarčević, urednik Prometej.ba i univerzitetski profesor matematike, dan ranije je za RSE kazao je da je on lice djeteta na spomenutoj fotografiji sakrio.

"Poenta je upravo u zloupotrebi djece najmlađe dobi, razvijanju ratnoljubnog diskursa i grozno je što se takav diskurs njeguje s najviših instanci, kao što je gradonačelnica glavnoga grada Bosne i Hercegovine. Najgore je što je to postalo 'normalno'", kazao je Šarčević za RSE.

Novinarska udruženja, među kojima i "Umbrella", koje okuplja istraživačke medije u BiH, osudila su govor mržnje prema Šarčeviću i pozvala na njegovu zaštitu.

"Jasno je da se gradonačelnik, bilo Sarajeva, Mostara ili Beča, ne treba slikati s malodobnom djecom u svrhu političke samopromocije", kazala je za RSE 6. marta Kristina Spajić-Perić, urednica portala Hercegovina.info iz Mostara, koji je jedan od 13 članova Umbrelle.

Istovremeno je izostala reakcija svih stranaka, izuzev Naše stranke iz koje su istakli da se "možda niko, zbog ovakvih napada, više neće usuditi da iznosi nepopularna mišljenja".

Samo u protekle dvije godine u BiH je zabilježeno više od 150 verbalnih, ali i fizičkih napada na novinare ili njihovu imovinu, prema podacima novinarskih udruženja i Misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u BiH.

Republika Srpska, usprkos upozorenjima međunarodnih organizacija, EU-a i zapadnih ambasada, izmijenila zakon i klevetu odredila kao krivično djelo. Nakon toga je u tom entitetu usvojen i, kako se kolokvijalno naziva, nacrt zakona o stranim agentima.

Garantiranje medijskih sloboda jedan je od 14 uvjeta koje je EU u maju 2019. godine postavila pred BiH za početak pregovora o članstvu.

XS
SM
MD
LG