Dostupni linkovi

Završen protest rudara u Sarajevu, ministar obećao plate naredne sedmice


'Od čega da mi živimo?': Zenički rudari protestima traže platu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

'Od čega da mi živimo?': Zenički rudari protestima traže platu

Višesatni protest nekoliko stotina rudara održan u Sarajevu 27. marta okončan je nakon što je nadležni ministar obećao da će plate zeničkim rudarima biti isplaćene naredne sedmice.

Rudari su protestovali ispred sjedišta Vlade Federacije BiH, tražeći isplatu januarske i februarske plate za rudare mrkog uglja u Zenici, koji su obustavili proizvodnju početkom marta zbog neisplaćenih plata.

Protest je održan ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu, 27. marta 20214.
Protest je održan ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu, 27. marta 20214.

Plate zeničkim rudarima će biti isplaćene, potvrdio je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić na konferenciji za novinare u Sarajevu, 27 marta.

"Iskreno se nadam da ćemo sve završiti naredne sedmice", najavio je Lakić.

On je rekao i kako je izrađen elaborat u vezi rješenja budućeg statusa zeničkog rudnika i njegovih radnika, ne navodeći detalje elaborata.

Osim isplate plata, sindikat rudara je zahtijevao od Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH da ili rekonstruišu ili trajno zatvore zenički rudnik.

Rudnik u Zenici je u posljednjih šest mjeseci ostvario 34 posto planirane proizvodnje uglja, čime je prihodovao 3,2 miliona maraka (oko 1,6 miliona eura). To nije bilo dovoljno za isplatu plata, za šta je bilo potrebno 10,1 milion maraka (oko 5 miliona eura), navedeno je tada u saopštenju Elektroprivrede BiH.

Inače, poslovanje šest, od ukupno sedam rudnika u vlasništvu Elektroprivrede su proteklih godina obilježili gubici u poslovanju, optužbe za korupciju, te štrajkovi i nesreće na radu.

Proizvodnja uglja u ovim rudnicima je prepolovljena u proteklih šest godina, a rudnici nerijetko posluju na rubu stečaja. Ukupni poreski dugovi rudnika prema državi i zaposlenicima su premašili 920 miliona maraka (469 miliona eura).

Pošto rudnici ne uspijevaju isporučiti ugovorene količine uglja termoelektranama, Elektroprivreda BiH se posljednjih godina sve više okreće kupovini od privatnih rudnika.

XS
SM
MD
LG