Dostupni linkovi

Policiju u BiH treba osloboditi politike


Stefan Feller
Stefan Feller
Nakon deset godina policija Evropske unije završila je misiju u BiH, kako ocjenjuju - vrlo uspješno. Za to vrijeme Bosna i Hercegovina u partnerstvu sa EUPM-om prešla je uspješan put od jednog kriznog područja do države koja koristi pretpristupnu pomoć EU.

Ipak ostalo je još dosta posla koje bh. vlasti moraju uraditi, a između ostalog osloboditi policiju politike kako bi ona mogla raditi profesionalno i nezavisno, kaže šef policijske misije EU u BiH Stefan Feller u intervjuu za RSE svog posljednjeg radnog dana.

RSE: Gospodine Feller, kakvu Bosnu i Hercegovinu, po vašem mišljenju ostavljate?

Feller: Bosna i Hercegovina koju policijska misija Evropske unije ostavlja je Bosna i Hercegovina koja je spremna za fundamentalne promjene potrebne za priključenje Evropskoj uniji. Zemlja koja se iz komunističkog sistema kreće ka državi sa modernom demokratijom, ali taj proces je prekinut strašnim ratom koji se desio. Država je uspjela izaci iz rata i odgovoriti izazovima uspostavljanja instituicija. Trenutno ima profesionalan i funkcionirajući sistem provođenja zakona, pravosudnih institucija. Policijske agencije i pravosudne institucije su nakon 17 godina pomoći dostigle nivo profesionalnosti da mi s pravom možemo reći da je naš posao okončan. Ipak, pred ovom državom je bolan proces suočavanja sa pitanjem pomirenja, Žalim što taj proces još uvijek nije završen ali Bosna i Hercegovina mora proći kroz taj proces. Takođe iza sebe ostavljamo i državu koja se suočava sa političkim krizama već dugi niz godinama, ali kako sam ponavljao u svojim oproštajnim posjetama, Evropska unija ostaje u zemlji i nastavlja da pomaže procese u Bosni i Hercegovini.

RSE: A šta mislite o aktuelnoj političkoj krizi i porukama upućenim iz Brisela u kojima je odjednom sve u redu, dobijena je Mapa puta i sve je iznenada sasvim jasno?

Feller: Želim podsjetiti da je ovo tek početak jer bi bilo sasavim pogrešno pomisliti da je ova posjeta Brisleu riješila sve i sad se možemo opustiti. Ono što Evropska unija želi vidjeti je jasno i sistematsko zalaganje političkih predstavnika ciljevima EU. Kad je riječ o mandatu policijske misije EU mi smo proteklih godina pripremali policijske agencije, direktore i komesare ovih agencija za ovaj proces i oni su spremni kada političari budu spremni priključiti se ovom procesu.

RSE: Šta je najznačajnije napravljeno tokom misije EUPM- a u BiH?

Ono što nedostaje u Bosni i Hercegovini je sistematska analiza obavještajnih podataka koje policija prima.

Feller: Najznačajnije je što smo imali priliku učestvovati u izgradnji profesionalnih i funkcionalnih policijskih snaga i pravosudnih institucija i poboljšati saradnju među njima. Ali naravno, bilo je i neuspjeha. Prije nekoliko godina učestvovali smo u restrukturiranju policijskih snaga kako bi postale učinkovitije u borbi protiv organizovanog kriminala. No, budući da je to bio duboko politizovan proces koji je ima uticaja na ustavnu organizaciju BiH, taj proces rezultirao je istim brojem institucija koje su i postojale, samo im je dodato još nekoliko novih. Iako je 16 postojećih policijskih agencija u BiH dobro sarađivalo i postiglo uspjehe u borbi protiv organizovanog kriminala, to ipak nije dovoljno. Operativnu saradnju treba podići na institucionalnu, a za to je potrebna politička volja, no toga još uvijek nema.


RSE: Koliko se BiH u ovakvim okolnostima 16 policijskih agencija, različitih nivoa vlasti i nadležnosti može boriti sa terorizmom koji je globalna prijetnja?

Feller: Ono što nedostaje u Bosni i Hercegovini je sistematska analiza obavještajnih podataka koje policija prima. Uz svo dužno poštovanje prema mojim kolegama, moram reći da sve informacije kojima oni raspolažu su na individualnoj osnovi a potrebna je sistematska analiza obavještajnih podataka kako bi se shvatila stvarna prijetnja svih oblika kriminala, uključujući i terorizam. Previše je javnih istupa koji kažu da je prijetnja velika ili je nema, ali njihove procjene nisu zasnovane na činjnicama i podacima, nego su to uglavnom političke izjave. Relevatnih informacija jednostavno nema, i da sam ja kojim slučajem ministar bezbjednosti ili direktor policije, ja zbog toga ne bih mogao spavati.

RSE: Da li je policijska misija EU u Bosni i Hercegovini bila uspješna?

Feller: Da vjerujem da jeste.
XS
SM
MD
LG