Dostupni linkovi

Srbija traži da Savet Evrope ne primeni preporuku o prijemu Kosova


Ana Brnabić u Skupštini Srbije, Beograd, septembar 2023.
Ana Brnabić u Skupštini Srbije, Beograd, septembar 2023.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuelom Žiofreom da se nada da će preporuka o prijemu Kosova u Savet Evrope (SE) biti još jednom razmotrena.

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine SE ove nedelje usvojio je nacrt statusnog mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo.

Parlament je 29. marta saopštio da je Brnabić izrazila ogromno neslaganje i zabrinutost.

"Prijemom Kosova u Savet Evrope bio bi prekršen statut te institucije i ugrožena uloga u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava", rekla je Brnabić, a preneo Parlament.

Beograd najavio napuštanje SE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 22. marta najavio je da će Srbija, posle više od 20 godina članstva, napustiti Savet Evrope ukoliko Kosovo bude primljeno u tu instituciju.

Njegovu ideju podržala je bivša premijerka Ana Brnabić, sada predsednica parlamenta.

Nezavisna evropska organizacija Savet Evrope osnovan je u Londonu 1949. i bavi se zaštitom ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

U njemu je 46 zemalja, uključujući 27 država Evropske unije. Članice su potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

U članstvu Saveta Evrope danas jedino nisu Kosovo, čiju nezavisnost ne priznaju neke od država članica, kao i Belorusija zbog procene SE da se u toj zemlji ne poštuju ljudska prava.

Rusija je posle invazije na Ukrajinu izbačena iz Saveta Evrope 16. marta 2022. godine.

XS
SM
MD
LG