Dostupni linkovi

Tužilaštvo sumnja da uhapšene bivše tužioce i policajce u Crnoj Gori spaja 'kavački' klan


Privođenje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Podgorica, 14. aprila 2024.
Privođenje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Podgorica, 14. aprila 2024.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore odredilo je trodnevni pritvor bivšem glavnom specijalnom tužiocu, Milivoju Katniću, i bivšem visokom policijskom službeniku, Zoranu Lazoviću, koje tereti za učešće i stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Oni su uhapšeni 14. aprila.

Tužilaštvo tereti Lazovića da je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi Katnić, tužilac Saša Čađenović i Zoranov sin, Petar Lazović, inače agent Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Milivoje Katnić je bio glavni specijalni tužilac od 2015. do februara 2022. kada je penzionisan. Tužilac Saša Čađenović je bio njegov zamjenik. Uhapšen je u decembru 2022. zbog veza sa kavačkim kriminalnim klanom.

Zoran Lazović je bio u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a od 2019. do marta 2021. šef sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije.

Njegov sin, Petar, bio je službenik Agenciji za nacionalnu bezbjednost do jula 2022. kada je uhapšen pod optužbama za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge.

Čađenović i mlađi Lazović su u pritvoru od hapšenja.

Tužilaštvo se nije izjasnilo na koje konkretne slučajeve se odnose sumnje protiv Katnića i Lazovića.

Advokat Zoran Piperović, branilac Zorana Lazovića, rekao da se na saslušanju njegovog branjenika govorilo i o slučaju skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, iz 2021. godine.

Ko su Belivuk i Miljković?

Hapšenje Veljka Belivuka u Beogradu, Srbija, 4. februara 2021.
Hapšenje Veljka Belivuka u Beogradu, Srbija, 4. februara 2021.

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću se već dvije godine sudi, pred beogradskim Specijalnim sudom za organizovani kriminal, za najteža krivična djela ubistva, otmice, reketiranje, silovanja, trgovina narkoticima i pranje novca.

Terete se da su dio regionalne mreže "kavačkog" kriminalnog klana.

Klan je nastao rascjepom jedinstvene kriminalne grupe iz Kotora 2014. na "kavački" i "škaljarski" kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. U višegodišnjem ratu dva klana je ubijeno više od 60 osoba.

Zbog dvostrukog ubistva, Damira Hodžića i Adisa Spahića, iz oktobra 2020., protiv njih dvojice i još 25 osoba navodnih članova "kavačkog" klana podignuta optužnica u oktobru 2023. pred višim sudom u Podgorici.

Tijela ubijenih do danas nijesu nađena.

Ulazak Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru 2021.

Ne postoje zvanični dokazi o ulasku u Crnu Goru Belivuka i Miljkovića u vrijeme izvršenja dvostrukog ubistva.

Oni su bili pod zabranom ulaska u Crnu Goru iz razloga bezbjednosti, ali se ne zna od kada.

Zoran Lazović i Milivoje Katnić, Podgorica (foto arhiv)
Zoran Lazović i Milivoje Katnić, Podgorica (foto arhiv)

Ono što se zna da je ta zabrana ukinuta januara 2021.

Nepoznato je na osnovu čijeg naređenja im je crnogorska policija ukinula zabranu ulaska u Crnu Goru.

Nakon desetodnevnog boravka u Crnoj Gori pri povratku u Srbiju uhapšeni su 4. februara 2021.

Zbog ukidanja zabrane ulaska tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv dva policijska službenika ali su oni ubrzo oslobođeni odgovornosti.

O boravku Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori, u avgustu 2021., govorio je sada uhapšeni, a tada specijalni tužilac Milivoje Katnić.

On je tada potvrdio da su Belivuk i Miljković imali zabranu ulaska u Crnu Goru, ali da im je zabrana ukinuta na zahtjev bezbjednosnih službi Srbije.

"Oni su ušli redovno avionom u Crnu Goru. Menadžment policije je odlučio da im se skine zabrana ulaska na molbu kolega iz Srbije koji su tražili da ih pratimo, saslušamo i prikupimo podatke za kriminalističku istragu. O svemu smo obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Katnić u avgustu 2021.

On je tada naveo da se protiv Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori vodi istraga i zbog dvostrukog iz oktobra 2020. kada su u blizini Danilovgrada likvidirani Damir Hodžić i Adis Spahić.

Lazović je u to vrijeme bio na šef sektora za borbu organizovanog kriminala pri Upravi policije sa koje je smijenjen mjesec kasnije, u martu 2021.

Europol o vezama 'kavačkog' klana i Lazovića

O vezama Petra Lazovića, Zoranovog sina i još jednog operativca policije sa "kavačkim" klanom, javnost je upoznata u maju 2022.

Portal Libertas tada je objavio, pozivajući se na dokumenta Europola, da se u transkriptima presretnutih razgovora na SKY aplikaciji, koji su dostavljeni Crnoj Gori, kao članovi "kavačkog" klana pominju policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su navodno uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

Podaci Europola ukazuju da je navodni vođa "kavačkog" kriminalnog klana, Radoje Zvicer, imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca, Zorana Lazovića.

Europol je podatke o Lazoviću i Miloviću dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu u julu 2021. godine, skoro godinu prije objave Libertasa.

Na osnovu tih transkripata, Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet protiv mlađeg Lazovića i Milovića, koji je tužilac Saša Čađenović, nakon pola godine, u januaru 2022., zatvorio uz obrazloženje da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti".

To je obznanio glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, koji je na to mjesto naslijedio Katnića. On je naložio ponovno otvaranje tog predmeta.

Oglasio se Katnić rekavši da je lično kontrolisao materijal Europola, te da nije našao razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, koji je, prema njegovim riječima, bio na zadatku, o čemu je informisao nadređene.

Ubrzo je u julu 2022. uhapšen Petar Lazović i optužen za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta.

Optužnicu je podiglo Specijalno tužilaštvo Vladimira Novovića.

Lazović, koji je od tada u pritvoru, pred Višim sudom je rekao da se u pritvoru nalazi bez dokaza, te konstatovao da je žrtva političke trgovine.

Ponudio je jemstvo veće od devet miliona eura da se brani sa slobode, ali je sud to odbio.

Katnić je u prijateljskim i kumovskim vezama sa Lazovićima.

Izvještaji Europola su bazirani na presretnutim komunikacijama, kriptovanim telefonima, na šifrovanoj aplikacija SKY, koju u najvećem dijelu koriste kriminalne strukture zbog visokog stepena zaštite.

U njihovim dokumentima je i pretpostavka da Ljubo Milović, koji je i dalje u bjekstvu, na računu ima 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina.

U dokumentu se navodi da je Petar Lazović na SKY aplikaciji imao šifru "Junior" i "Komandos", a Milović, nadimak "Zli poručnik" i "Oficir", dok je navodni vođa "kavačkog" klana, Radoje Zvicer, imao nadimak "Born".

Oni su razmijenili na desetine hiljada poruka proizlazi iz objavljenog izvještaja.

Hapšenje Katnićevog zamjenika

Zamjenik Milivoja Katnića Saša Čađenović je uhapšen u decembru 2022. u Podgorici.

Njemu se stavlja na teret da je kao specijalni tužilac imao zadatak da ne preduzima krivično gonjenje članova "kavačkog" klana, te da onemogući da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela.

Nije navedeno da li se Čađenović sumnjiči za zatvaranje istrage u slučaju Lazovića i Milovića.

On nije priznao djela za koja se sumnjiči i nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca.

To tužilaštvo je saopštilo da Čađenovića sumnjiči da je od sredine 2020. do 2022. godine, "učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja".

U pritvoru je od 2022. Nudio je jemstvo 377.000 eura da se brani sa slobode ali se Sud o tome nije još izjasnio.

Slučaj 'državni udar'

Milivoje Katnić i Saša Čađenović su zastupali optužnicu u slučaju "državni udar".

Tužioci Čađenović i Katnić u vrijeme sudskog procesa "državni udar", Podgorica, 6. septembra 2017.
Tužioci Čađenović i Katnić u vrijeme sudskog procesa "državni udar", Podgorica, 6. septembra 2017.

Proces se odnosio na pokušaj terorizma i nasilno rušenje vlasti u vrijeme izbora 2016., dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS), Mila Đukanovića.

Prvostepenom presudom iz 2019. osuđeni su dva ruska i osam srpskih državljana, kao i lideri tada opozicionog proruskog Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević.

Tu presudu je 2021. oborio Apelacioni sud i vratio suđenje na početak.

U ponovljenom postupku Specijalno tužilaštvo, na čelu sa Novovićem, nije promijenilo navode iz Katnićeve i Čađenovićeve optužnice.

U avgustu 2020. Đukanovićev DPS je izgubio vlast. DF je sada dio parlamentarne većine, a Andrija Mandić predsjednik Skupštine Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG