Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Izrael će 'odgovoriti' na napad Irana; Predsjednik Srbije i premijer Hrvatske na Mostarskom sajmu privrede


Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (lijevo) su na mostarskom aerodromu dočekali Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (desno).
Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (lijevo) su na mostarskom aerodromu dočekali Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (desno).

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Skupština opštine Srebrenica je u ponedjeljak, 15. aprila donijela odluku o promjeni naziva ulica u tom gradu i selu Skelani, u srebreničkoj opštini. Nijedna ulica ne nosi naziv žrtava genocida. Bošnjački odbornici su uoči glasanja napustili sjednicu. Novim prijedlogom se, naprimjer, dio Ulice Maršala Tita zvao Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u ovom gradu, trebao bi se preimenovati u Trg Republike Srpske. Pogledajte i infografiku: Kako su promijenjeni nazivi srebreničkih ulica. Ranije je Misija OSCE-a u BiH pozvala vlasti u Srebrenici da ne nastavljaju s usvajanjem prijedloga o preimenovanju ulica u tom gradu u istočnoj Bosni gdje je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom zabrane ulaska ministru bez portfelja Đorđu Milićeviću u Spomen-područje Jasenovac, objavljeno je 15. aprila na sajtu Ministarstva. Navodi se i da "ovakav neadekvatan tretman" ministra u Vladi Srbije nosi "krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Srbije i Hrvatske".

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj zakazani za 17. april, vrte se oko rivalstva premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića koje se razbuktalo u trenutku kada se zemlja bori sa raširenom korupcijom, hroničnim nedostatkom radne snage, najvišom stopom inflacije u eurozoni i problemom ilegalnih migranata duž granice. Glasanje na parlamentarnim izborima u srijedu će biti prvi korak Hrvatske u "superizbornoj godini" u kojoj će se glasati za evropske izbore u junu i predsjedničke u decembru, pišu svjetski mediji.

Iako u članu 4. Ohridskog sporazuma, koji su potpisali Beograd i Priština, jasno stoji da se Srbija "neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji", Srbija je, međutim, formirala radnu grupu za sprečavanje članstva Kosova u Vijeću Evrope. Parlamentarna skupština te organizacije glasaće za prijem Kosova 16. aprila, dok se konačna odluka očekuje na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope 16. maja. Za političke komentatore, ipak, jedini koji vjeruju u Ohridski sporazum su zvaničnici Evropske unije koji su posredovali u njegovom formulisanju.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore odredilo je trodnevni pritvor bivšem glavnom specijalnom tužiocu, Milivoju Katniću, i bivšem visokom policijskom službeniku, Zoranu Lazoviću, koje tereti za učešće i stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Oni su uhapšeni 14. aprila. Tužilaštvo sumnja da uhapšene bivše tužioce i policajce u Crnoj Gori spaja 'kavački' klan.

Za ubistvo Šejle Bakije (19) iz Tuzi njen bivši nevjenčani suprug Ilir Đokaj osuđen je 15. aprila pred Višim sudom u Podgorici na 40 godina zatvora što je maksimalna kazna za ubistvo u Crnoj Gori. Odbrana smatra da je Sud presudu donio uslijed pritska od strane nevladinog sektora i institucija sistema koje su se oglasile nakon ubistva. Maja Raičević iz Centra za ženska prava vjeruje da će ova presuda biti putokaz sudijama da sa najvećom ozbiljnošću shvate problem nasilja nad ženama.

Jedan od transparenata istaknut tokom protesta u Podgorici zbog ubistva Šejle Bakija, u oktobru 2021.
Jedan od transparenata istaknut tokom protesta u Podgorici zbog ubistva Šejle Bakija, u oktobru 2021.

Desetine građana marširali su u ponedjeljak centrom Prištine, pozivajući na bezbjednost djevojaka i žena, nakon ubistva 21-godišnjakinje nekoliko dana ranije u Uroševcu, gradu na jugoistoku Kosova. U maršu koji je organizovao Kolektiv za feminističku misao i akciju, demonstranti su nosili transparente sa porukama poput "Naš neprijatelj je patrijarhat".

Pogledajte video o Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu od 13. aprila ispred Skupštine Srbije zahtijevajući od nadležnih institucija da, kako kaže, reaguju na policijskog nasilje koji je prijavio a koje je, ističe, motivisano njegovom seksualnom orijentacijom.

Svijet

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) upozorio je da će biti odgovora na napad Irana velikih razmjera. Izraelski ratni kabinet održao je u ponedjeljak svoj treći sastanak u 48 sati, nakon čega su mediji objavili da je cilj Izraela nauditi Iranu bez izazivanja sveopšteg rata.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton smatra da Izrael ima pravo uzvratiti Iranu za napad 13. aprila, uključujući uništavanje programa nuklearnog oružja Teherana, i ocjenjuje da je "sramna" izjava predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena u kojoj poziva Izrael da ne odgovori na napade.

Svjetske sile pozvale su na uzdržanost nakon što je Iran u subotu uveče lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael. Među dronovima korištenim u tom napadu, prema iranskim državnim medijima, bili su i oni iranske proizvodnje "shahed-136" i "shahed-131". Saznajte više o iranskim 'kamikaza' dronovima.

Napad Irana na Izrael u nedjelju rano ujutro označio je promjenu u pristupu Teherana, koji se do sada oslanjao na svoje saveznike i oružane grupe širom Bliskog istoka i izbjegavao direktnu konfrontaciju sa Izraelom. Sada su sve oči uprte u to hoće li Izrael odlučiti poduzeti dalju vojnu akciju, dok Vašington traži diplomatske mjere za ublažavanje regionalnih tenzija. U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Zašto je Iran napao Izrael i šta dalje?

Iranski napad na Izrael skreće pažnju Zapada i svijeta sa ruskog rata protiv Ukrajine, povećava neizvjesnost oko sudbine američke pomoći Kijevu u ključnom trenutku i mogao bi povećati uticaj Moskve na Bliskom istoku, pod uslovom da ne izbije rat u punom obimu. "Ulazak Bliskog istoka u neistraženu teritoriju (osim potpunog rata) najbolje je što se Putinu sada može desiti", napisala je na platformi X Hanna Notte, viša saradnica Programa za Evropu, Rusiju i Euroaziju pri vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

Aleksandr Skobov (66) bio je trn u oku autoritarnim vladama više od četiri decenije, kako tokom sovjetske ere tako i za vrijeme duge vladavine predsjednika Vladimira Putina. Trenutno je u istražnom zatvoru u Sankt Peterburgu, prijeti mu zatvorska kazna ali ne pomišlja na kompromis. "Načelno odbijam da poštujem fašističke zakone", rekao je za RSE krajem prošlog mjeseca, nedugo nakon što ga je ruska vlada 22. marta proglasila "stranim agentom".

Rat u Ukrajini

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je u ponedjeljak, 15. aprila, ponovo pozvao zapadne saveznike Kijeva da "hitno" isporuče prijeko potrebne dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, naoružanja i municije, dok ruska artiljerija i projektili nastavljaju da izazivaju pustoš među civilima i uništavaju kritičnu infrastrukturu.

Šef generalštaba ukrajinske vojske rekao je u nedjelju da ruske snage imaju za cilj da zauzmu grad Časiv Jar do 9. maja, pripremajući teren za važnu bitku za kontrolu nad uzvišenjem na istoku gdje Moskva fokusira svoje napade.

Ukrajina je do sada ove godine isporučila svojim oružanim snagama tri puta više bespilotnih letjelica nego tokom cijele 2023, rekao je komandant ovog roda ukrajinske vojske.

Šta ima?

U podcastu o aktuelnim dešavanjima u BiH poslušajte: premijer Hrvatske Andrej Plenković otvara 25. Mostarski sajam; u Historijskom muzeju BiH otvara se izložba o Jovanu Divjaku, "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace". Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. biće upaljena u drevnoj grčkoj Olimpiji.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG