Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Hapšenje ruskih novinara; Južna Afrika nakon 30 godina od okončanja aparthejda


U okviru maratona, koji se tradicionalno održava u Beogradu, treću godinu zaredom organizovana je i akcija "Run with refugees". Beograd, 28. april 2024.
U okviru maratona, koji se tradicionalno održava u Beogradu, treću godinu zaredom organizovana je i akcija "Run with refugees". Beograd, 28. april 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Propalestinski studenti i aktivisti na protestnom kampusu Univerziteta Kolumbija u Njujorku 25. aprila 2024. (AFP)
Propalestinski studenti i aktivisti na protestnom kampusu Univerziteta Kolumbija u Njujorku 25. aprila 2024. (AFP)

Balkan na RSE

Vlasti Srbije vode intenzivnu kampanju protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. U danima dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u UN lobirao među zemljama da glasaju protiv rezolucije, civilni sektor u Srbiji, međutim, poziva vlasti da podrže taj dokument. Nijedna od opozicionih stranaka kojima se RSE obratio, niti proevropske niti desne, nisu odgovorile na pitanja u vezi sa svojim stavovima o predloženoj rezoluciji o Srebrenici. Predložena rezolucija različito je dočekana među stanovnicima glavnog grada Srbije. Dok je jedni smatraju "prihvatljivom", drugi u njoj vide "političku namještaljku" za Srbiju.

Grad Mitrovica je podijeljen nakon rata na Kosovu 1998/1999. Danas su dvije odvojene opštine, Južna Mitrovica, sa albanskom većinom, i Sjeverna Mitrovica, u kojoj su većina stanovnika Srbi. Ipak, prošlog petka, 26. aprila, na mostu preko Ibra mogla se vidjeti i malo drugačija slika: šarene ručno izrađene ženske tašne, nakit, cvijeće, razni ukrasi i uglavnom žene iz različitih etničkih zajednica. "Ako ne može da nas približi politika, mora da nas približi rad, umjetnost, ljubav, razumijevanje, saradnja i mnogo toga pozitivnog", kazala je za RSE Ljiljana Dražević, koja dolazi iz Sjeverne Mitrovice.

Američki biznismen, porijeklom sa Kosova, Florin Krasnići tužio je Crnu Goru zbog obustavljanja gradnje dvije male hidroelektrane na Đuričkoj rijeci u Plavu, na sjeveru države. On traži više od 28 miliona eura, kazala je za RSE zaštitnica interesa države, Bojana Ćirović. Ugovor za koncesije za izgradnju malih hidroelektrana sa Krasnićijevim kompanijama 2014. godine potpisala je Vlada tadašnjeg premijera, Mila Đukanovića. Koncesije su date na 30 godina. Podaci kad je ugovor raskinut su kontradiktorni, Vlada navodi kraj 2020. a Krasnići kraj 2019. Zašto su raskinuti ugovori?

U makedonskom zatvoru "Idrizovo", gdje je već godinu dana krizno stanje jer nema dovoljno zatvorskih čuvara, mirno je nakon nedavnog hapšenja 17 stražara zbog pomoći jednom zatvoreniku u bijegu. To je samo posljednji u nizu problema u makedonskim zatvorima, poput obračuna zatvorenika u Štipu i protesta zaposlenih u zatvoru u Prilepu, koji je prenapučen i ima zatvorenike visokog rizika, a nema sigurnosne opreme.

Zelena, plava i crvena su boje kojima će biti označeni potrošači električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, ako bude usvojen prijedlog povećanja cijene struje domaćinstvima koja troše više. Elektroprivreda BiH, koja snabdijeva strujom oko 732.000 domaćinstava u ovom bh. entitetu, nedavno je predložila podjelu potrošača u tri tarife. Prijedlog će 29. aprila razmatrati Regulatorna komisija za električnu energiju (FERK).

U okviru maratona, koji se tradicionalno održava u Beogradu, treću godinu zaredom organizovana je i akcija "Run with refugees". Trčanjem su građani Srbije, ali i drugih zemalja, pokazali da sport može da bude platforma za promovisanje inkluzije i solidarnosti sa prinudno raseljenim ljudima.

Pročitajte reportažu Otključavanje turističkih potencijala Sjeverne Makedonije. Uprkos potencijalnim finansijskim koristima od turizma, Sjeverna Makedonija tek treba da razvije novu turističku strategiju nakon 2021. Trenutno Ministarstvo ekonomije razvija novi plan koji će staviti naglasak na aktivan, ekološki, ruralni, banjski i kulturni turizam.

Pogledajte i video priču o jedinom azilu za konje u Srbiji gdje je u posljednjoj deceniji spašeno više od 80 napuštenih i zlostavljanih konja. Trenutno na imanju nedaleko od Kragujevca, u centralnom dijelu zemlje, živi devet konja.

Nesnosan miris i hiljade uginulih pčela prizor je u blizini Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine. Više od mjesec i po dana, pčele se nalaze na odbačenoj gomili industrijskog, neprerađenog šećera koji je ispao iz pet vagona, nakon što se prevrnuo voz u kome se nalazio teret. Konkretne reakcije nadležnih službi i organa vlasti još uvijek nema.

Svijet

Diplomatski napori pojačani su 28. aprila kako bi se postiglo dugo traženo primirje i sporazum o oslobađanju talaca u Gazi, dok je Izrael izvodio daljnje zračne napade i granatiranje na ratom zahvaćenu teritoriju. Novi video snimak dvojice talaca koje drže militanti Hamasa od napada grupe 7. oktobra izazvao je novi bijes u Izraelu, gdje su demonstranti vršili pritisak na vladu da postigne dogovor. Globalno protivljenje humanitarnoj krizi u Gazi takođe raste, a svjetski lideri i humanitarne grupe upozoravaju da bi nadolazeća izraelska invazija najjužnijeg grada Rafah dovela do masovnih civilnih žrtava.

Trideset godina nakon završetka aparthejda, Južna Afrika je demokratsko, ali duboko podijeljeno društvo. Političke podjele su podstakle rastuće razočarenje u oslobodilačku stranku Nelsona Mandele, Afrički nacionalni kongres (ANC), koji je pobijedio na izborima 1994. uz obećanje "boljeg života za sve". Međutim, za mnoge to obećanje se nije ostvarilo. Posljednje ankete predviđaju da će na izborima krajem maja ANC vjerovatno po prvi put izgubiti parlamentarnu većinu u vladi zbog visoke nezaposlenosti i nejednakosti, pišu svjetski mediji.

Za Bugarsku se na prvi pogled može reći da je na prilično dobrom putu. Država je članica Evropske unije i NATO saveza. Premijer Dimitar Glavčev obavezao se da će povećati podršku Ukrajini. A sadašnja vlada udvostručila je plan Bugarske da uvede euro 2025. godine. Međutim, nakon raspuštanja prethodne prozapadne vlade Nikolaja Denkova, najnovija privremena vlada, koja je postavljena 9. aprila, sastoji se uglavnom od starih ljudi iz bivše vladajuće stranke. Kako se zemlja približava šestim parlamentarnim izborima u tri godine, ostaju dva trajna i sveprisutna pitanja: korupcija i zloćudni uticaj Rusije.

Samoubistvo, oslobađanje, poništavanje presude i poneka zatvorska kazna. Ovako sažeto izgleda višegodišnja borba protiv seksualnog nasilja koje je došlo u fokus sa #MeToo pokretom 2017. godine. Najnoviji rasplet u kojem je bivšem holivudskom producentu Harveyu Weinsteinu, koji je bio u centru skandala sa seksualnim nasiljem u filmskoj industriji, ukinuta jedna od osuđujućih presuda, izazvao je razočaranje žrtava. Šta se desilo sa presudama za seksualno nasilje poznatih i moćnih?

TikTok se našao na nišanu vlasti u SAD, gdje novi zakon prijeti zabranom te aplikacije u cijeloj zemlji, osim ako ga njegova matična kompanija ByteDance iz Kine ne proda. To bi bio dosad najveći udarac popularnoj aplikaciji za razmjenu videa, koja se suočila sa raznim ograničenjima širom svijeta. Pročitajte u kojim zemljama je sve TikTok zabranjen ili ograničen.

Šest mjeseci nakon što je Baku potpuno preoteo Nagorno-Karabah od etničkih Armenaca, satelitske slike sugerišu da je u toku masovno rušenje armenske baštine na tom području.

U foto-reportaži saznajte kako su dva fotoreportera pristupila svjetskim ofšor rajevima da vizualiziraju pitanje utaje poreza. Foto-projekat je izložen u sofijskoj galeriji Synthesis do 15. juna.

Na Kajmanskim ostrvima ima dvostruko više kompanija nego ljudi. Mnoge od tih kompanija imaju poštanski sandučić, ali ne i ured.
Na Kajmanskim ostrvima ima dvostruko više kompanija nego ljudi. Mnoge od tih kompanija imaju poštanski sandučić, ali ne i ured.

Rat u Ukrajini

Vrhovni ukrajinski general upozorio je 28. aprila da se situacija za kijevske snage na istoku pogoršala, s Rusijom koja napada "duž cijele crte fronte" i postiže "određene taktičke uspjehe", prisiljavajući ukrajinske trupe da se povuku na nove odbrambene položaje.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njene snage preuzele kontrolu nad još jednim selom na istoku Ukrajine. "Kao rezultat aktivnih operacija, jedinica 'Centar' oslobodila je selo Novobahmutivka u Donjeckoj Narodnoj Republici", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na dnevnom brifingu sa bojnog polja. Selo je oko 10 kilometara sjeverno od Avdijevke, koje su ruske snage zauzele u februaru posle jedne od najkrvavijih bitaka u dvogodišnjem sukobu.

Ruski zvaničnici su 28. aprila zaprijetili Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju da zamrznuta ruska imovina bude zaplijenjena. Navedeno je da Zapad čekaju "beskonačni" pravni izazovi i recipročne mjere. Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je u aprilu zakon koji dopušta administraciji američkog predsjednika Joa Bidena da zaplijeni rusku imovinu u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu. Grupa sedam (G7) velikih demokratija također razmatra šta bi mogla učiniti oko zamrznute ruske imovine.

Post Scriptum

Kada je Iran sredinom aprila dronovima i raketama napao Izrael, koji je ubrzo uzvratio, svijet je strahovao od novog sukoba na Bliskom istoku gdje su ispreletani mnogi interesi, uključujući i globalnih aktera. U Post Scriptumu Dragan Štavljanin objašnjava kako izgledaju komplikovane veze i savezništva i ko koga podržava u ovom dijelu svijeta.

Glasom mladih

Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju? Šta Zapad čini Zapadom, a Bosnu Bosnom? U Glasom mladih govori Nikola Lero, pjesnik, ambasador mira UNESCO-a u BiH i uposlenik na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte više o nastavku suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora entitetskog Službenog glasnika Milošu Lukiću. U Parlamentu BiH prvi nacionalni molitveni doručak pod nazivom „Da svi budemo jedno“. Obilježava se Svjetski dan želja.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video priču o japanskim trešnjama koje slave mir u Bosni i Hercegovini. Ona su poklon japanskih humanitarnih radnika još od 2002. godine.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG