Dostupni linkovi

Drugi dan protesta: Zdravstvo na rubu propasti


Protest građana ispred Opšte bolnice Sarajevo
Protest građana ispred Opšte bolnice Sarajevo

Građani Sarajeva su se drugi dan okupili ispred Opšte bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kako bi spriječili njeno zatvaranje, odnosno spajanje sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

Opšta, odnosno bivša Vojna bolnica, neprekidno radi 150 godina i njeno gašenje građani smatraju velikom greškom, jer je zdravstvo, kako kažu, na rubu propasti.

Građani, njih tridesetak, kažu kako je ova bolnica i u ratu, kao i u miru pacijentima mnogo značila.

Mirna Grćo iz sarajevskog naselja Hrasnica došla je sa dvoje djece, kako bi iskazala nezadovoljstvo najavom o zatvaranju Bolnice.

"Ova mi bolnica znači mnog, zato što je u ratu spasila puno života. Drugo, meni lično, znači mnogo jer sam svoje dvoje djece rodila u Vojnoj bolnici. Potrudit ćemo se svi da bolnica ostane naša, a ne da pripadne Vladi", objasnila je ova majka dvoje djece.

Još jedna Sarajka, Sonja Akšamija, kaže da nije uredu način na koji se pokušava zatvoriti Bolnica, te da su se građani trebali pitati za to, jer je riječ o javnom dobru.

"Dolazila sam jučer, došla sam danas, a doći ću sutra i svaki dan kad budem imala barem pola sata vremena, da stojim ispred Bolnice. Ovu bolnicu smatram svojom, da stojim su svom gradu, da branim svoja prava, jer mi građani uvijek kasno saznamo i to iz medija, a stalno nam se spočitava neaktivnost", navodi Akšamija.

Jedan od objekata Kliničkog centra Sarajevo
Jedan od objekata Kliničkog centra Sarajevo

"Živim pored druge bolnice, Bolnice Koševo. Svaki dan gledam kako se urušava, jer to su austrougarske zgrade. Mi 20 godina nismo uspjeli otvoriti nijednu medicinsku ustanovu, niti jednu bolnicu, a zatvaramo jedinu koja je dobra", objašnjava Akšamija.

Ispred bolnice bila je i Alma Jahić, koja je kritikovala građane da su nezainteresovani za građanski aktivizam.

"Mislim da je bolnica potrebna svim građanima i neka se stide svi koji nisu izašli na proteste. Dosta samovolje, danas bolnica, a ko zna šta će sutra biti... to se mora prekinuti", kaže ova građanka.

I u utorak se građanima pridružio Bakir Nakaš, bivši direktor Opšte bolnice, koji je ovu dužnost obavljao u periodu od 1992. do 2013. godine.

"Ovo je jedan od vrlo pristalih pristupa pritiska na aktuelnu vlast da proces transformacije, bilo kakvog zdravstvenog ili nezdravstvenog objekta, vrate u legalne puteve, a to je kroz institucije sistema, na način na koji je to zakon propisao", objasnio je Nakaš.

Grupa građana održavat će skupove svaki dan od 11 do 13 sati i od 16 do 18 sati.

XS
SM
MD
LG