Dostupni linkovi

EU bez stava o glasanju o članstvu Kosova u Savetu Evrope


Portparol Evropske unije, Peter Stano (foto arhiv)
Portparol Evropske unije, Peter Stano (foto arhiv)

Evropska unija ponavlja da odluke u Savetu Evrope nisu direktno vezane za Uniju, jer je to, kako kažu briselski zvaničnici, još jedna nezavisna evropska organizacija.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u pisanom odgovoru naveo da primaju na znanje da je Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ove nedelje razmatrao i usvojio nacrt statusnog mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji je pripremila izvestiteljka, Dora Bakojanis.

"Na članovima Saveta Evrope je da odlučuju o pitanjima u vezi sa ovom organizacijom, uključujući i njeno članstvo”, izjavio je Stano.

On nije odgovori na direktno pitanje da li je glasanjem protiv Srbija prekršila sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Poručio je da bez obzira na razmatranja Saveta Evrope, Evropska unija i dalje očekuje da sve sprovedu sve odredbe Sporazuma o putu ka normalizaciji iz 2023. godine.

Odredbe ovog sporazuma, kako tvrdi Stano, "treba da se sprovedu ekspeditivno, u dobroj veri i nezavisno jedna od druge", o čemu su se strane saglasile u Aneksu za implementaciju u Ohridu.

"Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice srpskih većinskih opština na Kosovu, što je najkonkretniji način da se obezbedi zaštita zajednice kosovskih Srba. Za žaljenje je što je, uprkos naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka i Kosova i Srbije u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom", poručio je portparol EU.

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigle sporazum o putu ka normalizaciji, a u martu iste godine su se usaglasili oko Aneksa primene.

Četvrti član ovog sporazuma predviđa da zemlje neće sprečavati jedna drugu u prijemu u međunarodnim organizacijama.

Srbija je u dva navrata glasala protiv aplikacije Kosova za prijem u Savet Evrope.

Beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma.

Takođe, ni Kosovo ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Evropska unija i međunarodna zajednica traže od Kosova da primeni ovaj deo obaveze koja proizilazi iz dijaloga.

XS
SM
MD
LG