Dostupni linkovi

Evropska komisija će najverovatnije preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH


Član protokola namešta zastavu Bosne i Hercegovine pre dolaska na samit EU u Briselu, 23. juna 2022.
Član protokola namešta zastavu Bosne i Hercegovine pre dolaska na samit EU u Briselu, 23. juna 2022.

Evropska komisija će najverovatnije preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz više diplomatskih izvora u Briselu.

Ocena izveštaja koji bi trebao biti obelodanjen 12. marta, potvrđena je na sastanku šefova kabineta svih komesara u Evropskoj komisiji koji su zasedali u ponedeljak.

Međutim, formulaciju treba da potvrdi kolegijum Evropske komisije, odnosno komesari uključujući i predsednicu ove institucije Ursulu von der Leyen, na sastanku 12. marta u Strazburu.

Izveštaj i ocena Evropske komisije su ključni za odluku na nivou šefova i država i vlada Evropske unije koji će o mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora između Brisela i Sarajeva raspravljati na samitu 21. i 22. marta.

Bosna i Hercegovina ima kandidatski status za punopravno članstvo u EU od decembra 2022. godine.

Savet EU je na samitu u decembru 2023. izrazio spremnost da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, te je pozvao Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će služiti za odluku lidera EU.

Diplomatski izvori su Radiju Slobodna Evropa rekli da bi, između izveštaja i sastanka na nivou lidera, Bosna i Hercegovina trebala da učini još "neke sitne korake" kako bi odluka Saveta EU bila što pozitivnija.

XS
SM
MD
LG