Dostupni linkovi

Evropski dan u BiH: Fašizam u Evropi još nije poražen


Vijenci i cvijeće kod Vječne vatre u Sarajevu
Vijenci i cvijeće kod Vječne vatre u Sarajevu
Nizom manifestacija širom BiH u srijedu je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, a ovaj datum obilježava se i kao Dan Evrope.

Devetog maja 1945. godine nacistička Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju iako je Drugi svjetski rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije. Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je definisan budući izgled Evrope.

U Sarajevu se ovaj dan obilježio polaganjem cvijeća na spomen obilježje Vječna vatra i Spomen park Vraca, te koncertom Requiem u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Vijence je, između ostalih, u Sarajevu položio član Predsjedništva BiH Željko Komšić i naglasio da fašizam kao ideologija još uvijek nije poražen u Evropi, te da je i danas, poslije više od 60 godina od Drugog svjetskog rata, jednako opasan.

"Fašizam nije poražen 9. maja 1945. iako je vojnički slomljen taj pokret u Njemačkoj i Italiji. On je, međutim, i dalje živ i uvijek opasan u Evropi i nikada ga ne treba potcjenjivati“, ocijenio je Komšić.

U povodu 9. maja, Dana Evrope, Predstavnički dom Parlamenta FBiH održao je tematsku sjednicu posvećenu evropskom putu BiH i obavezama koje zakonodavna i izvršna vlast imaju u ovom procesu. Gost zasjedanja bio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, u obraćanju povodom Dana Evrope, poručio je zemljama u procesu proširenja da je Evropska unija odlučna da održi ovaj proces uprkos izazovima sa kojima se Evropa trenutno suočava.

„EU i dalje raste. Hrvatska će nam se uskoro pridružiti. Srbija je dobila status kandidata, a pregovori sa Crnom Gorom treba da počnu sljedećeg mjeseca. Ostale zemlje u procesu proširenja takođe se kreću ka EU. Odlučni smo da održimo ovaj proces. Da bismo uspjeli, moramo raditi zajedno. Vi ćete imati bitnu ulogu u tome, a posebno nakon što se pridružite EU. Zajedno možemo oblikovati budućnost Evrope u skladu sa vizijom njenih osnivača. Danas je Dan Evrope - uživajte u njemu“, poručio je File.

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić podsjetila je na stvaranje porodice evropskih naroda, na današnji dan prije 62 godine, te dodala da i danas vrijede principi na kojima počiva ta zajednica.

(FOTOGALERIJA: Dan Evope i Dan pobjede nad fašizmom, BiH, 9.5.2012.)


U okviru obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, najviši predstavnici vlasti Republike Srpske, boračkih i drugih organizacija položili su vijence na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata u Banjaluci.

Tom prilikom predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je antifašistička borba civilizacijska i evropska vrijednost. Dodik je istakao da je narod sa prostora današnje Republike Srpske dao veliki doprinos pobjedi nad fašizmom podsjećajući da se na ovom prostoru odigralo nekoliko značajnih i velikih bitaka, kao što su bitke na Kozari, Sutjesci i Neretvi.

Poginulim na Sutjesci u srijedu su se poklonili i vijence položili predstavnici SUBNOR-a, opštine Foča, te ambasada Srbije i Crne Gore u BiH.

"Zadovoljstvo je biti danas ponovo ovdje da pokažemo poštovanje prema svim poginulim u borbi protiv fašizma. Kada ovdje vidite prirodu i ljepotu, navodi vas na poštovanje, a onda još kada pomislite na stradanje onih koji su se borili za slobodu morate samo da zastanete i zaćutite“, istakla je otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u BiH Ljiljana Milojević - Borovčanin.

Dragan Đurović, ambasador Crne Gore u BiH, na Tjentištu je rekao da je potomak porodice koja je sedam članova izgubila na Sutjesci, od toga tri bliska rođaka.

"Posebno mi je drago što se na 9 .maj posjećuju i ovakva mjesta“, rekao je Đurović.

Delegacija SABNOR-a Mostara i ovog 9. maja posjetila je Partizansko groblje u Mostaru i, uz polaganje cvijeća, odala počast za 700 Mostaraca i Mostarki koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Među onima koji su odali počast, nažalost, nije bilo gradskih vlasti Mostara, pa ni gradonačelnika - koji je proslavljao Dan Evrope.

Predsjednik SABNOR-a Ibrahim Husković kaže da gradske vlasti Mostara već godinama ne održavaju Partizansko groblje i da je ono gotovo zaraslo u korov. Odbor za obnovu Partizanskog groblja u Mostaru zato je odlučio u pomoć pozvati EU i zatražiti pomoć za obnovu ovog spomen obilježja.
XS
SM
MD
LG