Dostupni linkovi

Švajcarski izvođač Nemo pobednik Evrovizije


Švajcarski izvođač Nemo nakon što je njegova pesma izabrana za najbolju Pesmu Evrovizije, Malme, Švedska, 11. maj 2024.
Švajcarski izvođač Nemo nakon što je njegova pesma izabrana za najbolju Pesmu Evrovizije, Malme, Švedska, 11. maj 2024.

Švajcarka je pobednik Pesme Evrovizije koja je 11. maja održana u švedskom gradu Malmeu. Švajcarsku je predstavljao Nemo sa pesmom "Kod" (The Code) osvojivši ukupno 591 poen.

Drugo mesto po broju osvojenih glasova zauzeo je hrvatski predstavnik Baby Lasagna sa numerom Rim tim tagi dim, koja je bila favorit ovogodišnjeg takmičenja za najbolju pesmu Evrovizije.

Nemo iz Švajcarske doneo je treću pobedu toj zemlji na Pesmi Evrovizije. Finale takmičenja bilo je u senci diskvalifikacije predstavnika Holandije Josta Klajna nekoliko sati pre početka programa, u kome su nastupili predstavnici 25 zemalja.

Finale Pesme Evrovizije obeležio je i protest desetina hiljada propalestinskih demonstranata koji su izašli na ulice Malmea protestujući protiv učešća Izraela u takmičenju.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "U Gazi se ubijaju djeca", "Zaustavite genocid" i "Palestina zauvijek" te su uzvikivali "Slobodna Palestina".

Agencija AFP je prenela da je policija rasterala demonstrante okupljene oko Arene u Malmeu, gde je održano finale za Pesmu Evrovizije.

Protest je organizovan u jeku pojačanih tenzija u toj skandinavskoj zemlji oko učešća Izraela na Pesmi Evrovizije, u trenutku kada Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gde je od početka oktobra prošle godine ubijeno skoro 35.000 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG