Dostupni linkovi

Situacija u Gazi 'gora od katastrofe', ocenile humanitarne organizacije


Uništene kuće i zgrade u oblasti oko bolnice Al Šifa nakon dvonedeljne izraelske operacije, usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, u gradu Gaza 1. aprila 2024.
Uništene kuće i zgrade u oblasti oko bolnice Al Šifa nakon dvonedeljne izraelske operacije, usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, u gradu Gaza 1. aprila 2024.

Ujedinjene nacije i međunarodne humanitarne organizacije osudile su 7. aprila razorne posledice šestomesečnog rata u Gazi upozoravajući da su palestinske teritorije postale "gore od katastrofe".

"Šest meseci je užasna prekretnica", saopštila je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC).

Rat u Gazi izbio je 7. oktobra napadom militanata Hamasa, koje su SAD i EU označile kao terorističku organizaciju. Napad je rezultirao smrću 1.170 ljudi, većinom civila, pokazuju izraelski podaci.

Militanti Hamasa i Islamskog džihada takođe su uzeli više od 250 talaca, od kojih je 129 ostalo u Gazi, uključujući 34 za koje vojska tvrdi da su mrtvi.

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je najmanje 33.175 ljudi u Gazi, uglavnom žena i dece, saopštilo je ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreiesus izneo je novu osudu "varvarskog čina nasilja" koji je pokrenuo rat i zatražio "oslobađanje preostalih talaca".

Ali, on je naglasio da "ovo zverstvo ne opravdava užasno bombardovanje koje je u toku, opsadu i rušenje zdravstvenog sistema od strane Izraela u Gazi, ubivši, ranjavajući i izgladnjujući stotine hiljada civila, uključujući humanitarne radnike".

"Negiranje osnovnih potreba - hrane, goriva, sanitarnih uslova, skloništa, bezbednosti i zdravstvene zaštite je nehumano i nepodnošljivo", napisao je on 7. aprila na mreži X.

Od 36 glavnih bolnica u Gazi, samo 10 ostalo je delimično funkcionalno, prema SZO.

Tedros je posebno navodi "smrt i teške povrede hiljade dece u Gazi", za koje je rekao da će "ostati mrlja čovečanstva".

Philippe Lazzarini, šef agencije UN koja podržava palestinske izbeglice poznate kao UNRVA, rekao je da se "paklena rupa u Gazi produbljuje iz dana u dan".

"Sve je gore sa glađu koja je nastala usled opsade koju je nametnuo Izrael, čovek bi pomislio da je iz nekog drugog doba. Kao rezultat toga, glad koju je stvorio čovek izjeda tela beba i male dece", dodao je Lazzarini.

Šefica UNICEF-a Ketrin Rasel rekla je da je umrlo više od 13.000 dece.

"Kuće, škole i bolnice su u ruševinama. Ubijeni su učitelji, lekari i humanitarci. Glad je neizbežna“, saopštila je ona na mreži X 6. aprila.

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe s juga Pojasa Gaze osim jedne brigade, rekao je 7. aprila portparol vojske, nakon što je veći deo te teritorije razoren posle višemesečnih izraelskih operacija.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG