Dostupni linkovi

U Hrvatskoj blagi porast broja oboljelih od korone


Struka očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje:
Struka očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje:

U Hrvatskoj se bilježi blagi porast broja oboljelih od korone, ali ne i broja hospitaliziranih i umrlih. U dvije dalmatinske bolnice uvedeni su neki oblici ograničavanja posjeta oboljelima. Za očekivati je da će biti preporučeno dodatnoi cjepljenje, ali na europskoj razini još nije odlučeno kojim cjepivima i kojom dinamikom.

Prema podacima sa službene stranice hrvatske Vlade za praćenje korone, u Hrvatskoj su aktualno 272 aktivna slučaja zaraze korona virusom. Prema podacima s kraja prošlog mjeseca, unazad sedam dana bila su zabilježena 153 nova slučaja korone, u samoizolaciji je bilo 27 osoba, a u tom razdoblju preminulo je pet osoba. U istom razdoblju testirana je 1.831 osoba.

Porast broja oboljelih zabilježen i u EU i u svijetu

U Hrvatskoj se bilježi blagi porast broja oboljelih od korone, ali ne i broja hospitaliziranih i umrlih, kažu epidemiolozi.

Ravnateljica Škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar Mirjana Kujundžić Tiljak kaže da se zadnjih tjedana počeo povećavati broj oboljelih.

"Ne jako, jer ako usporedimo - prošlih tjedana bilo je po desetak pozitivnih dnevno u Hrvatskoj, a prošli tjedan to se povećalo na 20 - 30. Ljudi su se počeli malo više testirati jer godišnji odmoru su završili, pa i to može biti razlog. Međutim stvarno je i u zemljama EU i cijelom svijetu zabilježen mali porast broja novooboljelih", kaže doktorica.

Markotić: Nova varijanta omikrona nije zabilježena u Hrvatskoj

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić izvijestila je novinare kako se pojavio novi soj virusa, jedna nova varijanta omikrona koja ima nešto više mutacija nego što su imale ranije varijante, i koja za sada nije detektirana u Hrvatskoj.

"Za sada nema relevantnih podataka koji bi govorili da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim testovima niti da postojeći lijekovi i cjepiva ne djeluju", kazala je epidemiologinja Markotić.

Struka očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje:

"Vjerojatno će biti preporuka da se ide prema docjepljivanju, ali još uvijek se na razini ekspertnih tijela, a i sama sam član više njih pri Europskoj komisiji, raspravlja o tome koja će se nova cjepiva preporučiti i koja će biti nova šema docjepljivanja", izvijestila je novinare.

Naravno, svi oni koji se do sada nisu cijepili, a osobito oni koji su ugroženi sa kroničnim bolestima ili višom starijom dobi – i dalje je preporuka da se cijepe, poručuje epidemiologinja.

Ograničenja posjeta u bolnicama u Dubrovniku i Splitu

Zbog toga što se na Zaraznom odjelu dubrovačke Opće bolnice zarazilo pet pacijenata, na tom odjelu i na Internom odjelu bolnice su do nedjelje 3. rujna zabranjene posjete pacijentima, a uvedeno je iznova i obavezno brzo antigensko testiranje za sve pacijente koji se primaju preko objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Među liječnicima i sestrama nema oboljelih, a zaraženi pacijenti su stabilno, kazao je novinarima ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.

"Za sada su u stabilnom stanju. Nisu smješteni u jedinicu intenzivnog liječenja. Dio njih je na kisiku, ali uglavnom su stabilno", kazao je Bekić medijima.

Posjete su 18. kolovoza bile ograničene i u Klinici za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra u Splitu, jer se ustanovilo da je devet ležećih bolesnika zaraženo koronom, od toga najviše njih na hematologiji.

Međutim, 27. kolovoza otpušten je i posljednji kovid-pozitivni pacijent, a neki su premješteni na Infektologiju, pa će, ako sitacija i dalje ostane stabiln, od sljedećeg tjedna posjete biti vraćene u normalu.

Korona u Hrvatskoj 2020. – 2023.

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine kraj epidemije bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj. Epidemija je proglašena Vladinom odlukom od 11. ožujka 2020.

Prema podacima s kraja kolovoza, od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do tada ukupno je zabilježeno 1.274.434 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 18.297 preminulo, a ukupno se oporavilo 1.255.865 osoba.

Zaključno s 27. kolovoza 2023. utrošeno je 5.362.233 doza cjepiva, a cijepljeno je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva. Zaključno s 27. kolovoza 2023. 2.321.704 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.251.702 osoba (2.046.025 osoba cijepljeno s dvije doze te 205.677 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 69,30 posto odraslog stanovništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG