Dostupni linkovi

Milanović podnio zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Iako se u javnim reakcijama posljednjih dana suzdržano odnosio prema zahtjevima parlamentarne oporbe da unutar svojih ustavnih oblasti sazove izvanrednu sjednicu Sabora, hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je to ipak učinio.

Predlaže i dnevni red – da Sabor obaveže Vladu da najkasnije u roku od 14 dana učini sve da se osigura uredno funkcioniranje sudbene vlasti, koju već šesti tjedan potresa štrajk, i da Sabor obaveže Vladu da najkasnije za 14 dana utvrdi tko je odgovoran za jeftinu prodaju viškova skupo plaćenog plina Hrvatske elektroprivrede privatnim tvrtkama.

Kako se navodi u priopćenju iz Milanovićevog ureda, on je svoj zahtjev obrazložio činjenicom da je, prema Ustavu Republike Hrvatske, dužan brinuti za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.

"Budući da je već sedmi tjedan u tijeku zakoniti štrajk službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu, a pogotovo imajući u vidu činjenicu da je ovoga tjedna gotovo u cijelosti obustavljen rad sudova i državnih odvjetništava u Republici Hrvatskoj, držim kako je ozbiljno ugroženo redovito djelovanje pravosudne grane državne vlasti čime se ugrožava stabilnost ukupne državne vlasti", navodi se, između ostalog, u obrazloženju zahtjeva.

Prema mišljenju hrvatskoga predsjednika, "štrajk službenika i namještenika u pravosuđu ukazao je na njihov izrazito loš financijski status, ali i na druge, na žalost, brojne probleme pravosudnog sustava – materijalne, tehničke i organizacijske – koji traže hitnu i neizostavnu reakciju nadležnih državnih institucija".

"U situaciji kada sudbena vlast ne može uredno funkcionirati, kada građani ne mogu ostvarivati svoja zakonska i ustavna prava i kada ne postoji volja Vlade Republike Hrvatske da se takva situacija riješi, držim kako je potrebna hitna reakcija zakonodavne vlasti, Hrvatskog sabora, u cilju traženja rješenja za probleme u pravosuđu, stabilizacije situacije i ponovne uspostave redovitog funkcioniranja sudstva, a time i ukupne državne vlasti", obrazložio je Milanović.

U vezi s drugom točkom dnevnog reda, predsjednik je u zahtjevu obrazložio i "kako Vlada Republike Hrvatske ne pokazuje namjeru hitno utvrditi sve okolnosti vezane uz preprodaju plina i sumnjivo poslovanje Hrvatske elektroprivrede (...) kao nadležnom za energetski sektor, držim kako je Hrvatski sabor relevantna institucija koja treba provesti raspravu te obvezati Vladu Republike Hrvatske na žurno utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranja osoba koje su odgovorne za propuste".

Za sada nema reakcija predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića (iz Hrvatske demokratske zajednice, HDZ) ni premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

XS
SM
MD
LG