Dostupni linkovi

Šef UN-ovog nadzornog tijela traži dogovor s Iranom o nuklearnim koracima 'uskoro'


"Skoro smo u ćorsokaku", rekao je šef IAEA Rafael Grossi nakon svog putovanja u Iran. (Fotografija iz marta 2024.)
"Skoro smo u ćorsokaku", rekao je šef IAEA Rafael Grossi nakon svog putovanja u Iran. (Fotografija iz marta 2024.)

Šef jedinice za nuklearni nadzor Ujedinjenih naroda (UN) Rafael Grossi rekao je 7. maja da je saradnja Irana trenutno "potpuno nezadovoljavajuća" nakon povratka iz Teherana, gdje je pozvao zemlju da usvoji "konkretne" mjere za rješavanje zabrinutosti oko svog nuklearnog programa.

"Moramo ići dalje.... Sadašnje stanje je potpuno nezadovoljavajuće za mene. Skoro smo u ćorsokaku...i to treba promijeniti", rekao je novinarima šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) po povratku na bečkom aerodromu.

Iran i nuklearni nadzornik UN-a nastavit će razgovore s ciljem okončanja ćorsokaka u mnogim pitanjima između njih i trebali bi postići dogovor o paketu mjera "uskoro", rekao je Grossi.

Iran je, nakon propasti svog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015., nastavio nuklearno obogaćivanje malo ispod razine za oružje.

Nakon što je više mjeseci usporavao stopu obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće, Iran se sad približio nivou potrebnom za razvoj nuklearnih bombi, objavila je organizacija UN-a za nadzor nuklearnog oružja (IAEA) 23. decembra 2023.

Mnoge diplomate vjeruju da je usporavanje, koje je započelo u junu, rezultat tajnih pregovora Sjedinjenih Država i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu ranije ove godine.

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe.

Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kg uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe.

Teheran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG