Dostupni linkovi

Dačić: 'Dan srama' u Parlamentanoj skupštini Saveta Evrope


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (foto arhiv)
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (foto arhiv)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je 16. april "dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope", nakon što je većina njenih poslanika podržala članstvo Kosova u ovoj organizaciji, posvećenoj ljudskim pravima i razvojem demokratije.

Na Parlamentarnoj skupštini glasao je 171 poslanik, od kojih je "za" bio 131, "protiv" njih 29, dok je 11 bilo suzdržano.

Kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), Ivica Dačić je poručio da će Srbija nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

"Videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž", rekao je Dačić.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine u okviru dijaloga Srbije i Kosova, ali Priština je do danas nije formirala.

Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a napravilo je korak napred ka članstvu kada je 27. marta Komitet za politiku i demokratiju SE odobrio izveštaj izvestiteljice za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica ove međunarodne organizacije.

Savet Evrope, kao vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava, broji 46 zemalja članica, uključujući 27 članica Evropske unije i sve zemlje regiona. Većina članica EU je priznala Kosovo kao državu.

Srbija je u dva navrata glasala protiv zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope, koji je Priština podnela u maju 2022.

Međutim, Srbija se Ohridskim sporazumom obavezala da neće sprečavati prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Ali beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma.

Takođe, ni Kosovo ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG