Dostupni linkovi

Deo opozicije u Srbiji traži da svi lokalni izbori budu istog dana, Brnabić odbacila predlog


U Srbiji su u decembru 2023. održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.
U Srbiji su u decembru 2023. održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Poslanici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona sa idejom da se beogradski i ostali lokalni izbori održe istovremeno, do kraja ove godine.

To je na konferenciji za medije 16. aprila potvrdila i Brnabić, koja je izjavila da ne prihvata taj predlog, ocenivši da je on suprotan Ustavu Srbije.

Ona je ponovila da prihvata deo prethodnih zahteva koalicije Srbija protiv nasilja i nevladinih organizacija, a da u to ne spada odlaganje izbora za Skupštinu grada Beograda koji su zakazani za 2. juna.

Najavila je da će do kraja nedelje biti formirana radna grupa za primenu preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o unapređenju izbornog procesa, kao i da će biti formirana radna grupe za uvid i reviziju biračkog spiska do kraja nedelje.

ODIHR je u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa.

Opoziciona koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) predala je Skupštini Srbije 12. aprila svoje predloge o primeni preporuka ODHIR-a.

Predlozi se prevashodno odnose na sređivanje biračkog spiska, sprečavanje kupovine glasova, funkcionersku kampanju, jednaku medijsku zastupljenost svih učesnika u izbornoj trci.

Beogradski izbori ponovo su raspisani za 2. jun, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Sastanci o izbornim uslovima održavaju se nakon što su opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za neregularnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

Da su izborne nepravilnosti postojale ocenile su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

U finalnom izveštaju ODIHR-a navedeno je, između ostalog, da je na decembarskim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG