Dostupni linkovi

Podijeljena mišljenja o planovima Trumpovog zeta u Albaniji


Pogled na ostrvo Sazan, 14. 04. 2015.
Pogled na ostrvo Sazan, 14. 04. 2015.

Za Vladu Albanije očekivana ulaganja američkog preduzetnika Jareda Kushnera u albansku obalu su "zlatna" prilika, opoziciju zabrinjava nedostatak transparentnosti, kako kažu, dok ekološki stručnjaci strahuju da je morska fauna u opasnosti.

Kushner, inače zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je krajem prošle sedmice na mreži X slike projekata koje namjerava da realizuje na ostrvu Sazan i na području Zverneca, na jugu Albanije.

On je rekao da je blizu finalizacije nekih velikih poslova sa nekretninama u Albaniji, ali i Srbiji.

Šta je Kushnerov plan za Albaniju?

Prema člancima objavljenim u američkim medijima New York Times i Bloomberg, Kushnerova kompanija, Affinity, planira pretvoriti ostrvo Sazan, koje se ranije koristilo samo kao vojna baza, u luksuzno eko odmaralište.

"Ostrvo Sazan je jedna od najorginalnijih i najjedinstvenijih obala koje sam ikada vidio bilo gdje u svijetu", rekao je bivši savjetnik Bijele kuće.

Affinity, kako se navodi, planira i razvoj područja Zverneca, izgradnjom nekoliko odmarališta sa oko 10.000 hotelskih soba i vila.

Premijer Albanije Edi Rama prokomentarisao je ove planove tokom sastanka njegove Socijalističke partije u nedjelju.

"Ovih dana, Jared Kushner, veliki američki poduzetnik i zet bivšeg predsjednika Trumpa, javno je najavio svoju ambiciju da investira u dva velika turistička projekta u Albaniji."

Nedostatak investicija na ostrvu Sazan.
Nedostatak investicija na ostrvu Sazan.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Ministarstvo turizma Albanije kratko je potvrdilo da postoji prijava Kushnerove kompanije za projekat ostrva Sazan, ali kažu da nisu upoznato sa projektom Zvernec.

Zakonske promjene zarad razvoja

Albanija je prije nekoliko sedmica odobrila izmjene Zakona o zaštićenim područjima, kojima se otvara put za izgradnju hotela ili drugih projekata za koje se smatra da su od od strateškog značaja.

Promjene su usvojene na sjednici Skupštine 22. februara samo glasovima većine, budući da opozicija nije glasala.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj potpisao je zakon 18. marta.

Zbog osjetljivosti javnosti na ovaj zakon, Begaj je objasnio zašto je donio ovu odluku.

"Organizacije civilnog društva u zakonu vide potencijalni rizik za zaštitu životne sredine, koji može biti uzrokovan nepravilnom primjenom njegovih odredbi. Ustavni stručnjaci pozvani na konsultacije i institucija predsjednika Republike smatraju da ovo nije stvar na koju se odnosi postupak za ocjenu ustavnosti."

U odgovoru je također rečeno da su konsultacije pokazale da nije bilo kršenja direktiva Evropske unije.

Ova fotografija prikazuje pogled na malu luku na ostrvu Sazan, april 2015.
Ova fotografija prikazuje pogled na malu luku na ostrvu Sazan, april 2015.

Za albansku opoziciju, investicioni dogovor sa Kushnerom, koji još nije finaliziran, pokazuje da su ove izmjene zakona "naručene".

"Nije bilo javne rasprave, nije bilo konsultacija da se pokaže da investitor sa velikim imenom dolazi u Albaniju", kaže Jorida Tabaku, poslanik Demokratske partije, za Radio Slobodna Evropa.

"Ne znamo ništa o tome kolika je investicija, kakav je uticaj na privredu, koliko će radnih mjesta biti otvoreno? Zašto nam nije rečeno da ova investicija zahtijeva izmjene paketa zakona, jer je to u interesu zemlje, već smo to saznali iz medija? Mi smo zemlja koja se nada ulasku u Evropsku uniju, tako da mora postojati konkurencija i transparentnost", kaže Tabaku.

I za Erisu Xixhon, zamjenicu Slobodarske partije, nedostatak transparentnosti "nije normalan".

"Preko medija saznajemo da će Jared Kushner investirati u Sazan i Zvernec, bez ikakve transparentnosti", kaže ona, upozoravajući i na tužbu Ustavnom sudu za izmjene Zakona o zaštićenim područjima.

"Zakon je neustavan, u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju [sa EU] i konvencijama čija je Albanija potpisnica," prema njenim riječima.

Tabaku također pita da li je zakon promijenjen "kako bi bio od koristi ovom investitoru".

"Da li ima koristi ovaj investitor ili drugi? Jer, na jednom od sastanaka Komisije za privredu rečeno nam je da ima 14 projekata, ali se ne zna o čemu se radi", kaže Tabaku.

Pogled na luku Sazan sa srušene zgrade.
Pogled na luku Sazan sa srušene zgrade.

Neki stručnjaci za zaštitu životne sredine takođe su zabrinuti. Oni su sastavili peticiju koju su uputili predsjedniku Albanije, sa argumentima zašto ovaj zakon ne bi trebao biti donesen.

Ostrvo Sazan.
Ostrvo Sazan.

Potpisnik peticije je i Mirjan Topi, inženjer zaštite okoliša.

Prema njegovim riječima, kopneno područje ostrva Sazan nije zaštićeno područje, ali je vodna granica oko ostrva dio Nacionalnog parka Sazan-Karaburun.

"Gradnja, buka, prašina, mogući problemi sa kanalizacijom ugroziće morsku faunu. Područje Sazana je poznato stanište sredozemne medvjedice, globalno ugrožene vrste", kaže Topi za Radio Slobodna Evropa.

On dodaje da se gradnjom uništava mogućnost razvoja turizma u prirodi.

"Još više zabrinjava projekat za Zvernec, malo ostrvo, dio zaštićenog pejzaža Pishe Poro-Narta", kaže on.

"Projekat u Zvernecu ugrožava najmanje pet vrsta ptica kao što su flamingosi koji su stanovnici, kovrdžavi pelikani, morske laste itd. Novim Zakonom o zaštićenim područjima, neke oblasti ili podoblasti su uklonjene iz zaštićenog pejzaža. Prethodnim zakonom nije bila dozvoljena gradnja u centralnom dijelu, ali je izmjenama zakona ovo uklonjeno i sada nema prepreka da se gradi", kaže Topi, direktor Centra za ptice Albanije.

Brod plovi prema ostrvu Sazan, oko 140 km jugozapadno od glavnog grada Albanije, Tirane.
Brod plovi prema ostrvu Sazan, oko 140 km jugozapadno od glavnog grada Albanije, Tirane.

Ko je Jared Kushner?

Kushner je bio viši savjetnik u Bijeloj kući, u periodu 2017-2021, kada je američki predsjednik bio Donald Trump.

Nakon što je napustio vladinu funkciju, osnovao je kompaniju Affinity koja, prema pisanju nekih američkih medija, ima imovinu vrijednu više od tri milijarde dolara.

Poslednjih godina on i njegova supruga Ivanka Trump dva puta su posetili Albaniju, gdje su se sastali i sa premijerom Edijem Ramom.

Prema članku u New York Timesu, čini se da su Kushnerovi planovi na Balkanu djelomično nastali iz odnosa izgrađenih dok je Trump bio na vlasti.

"Gospodin Kushner, koji je bio visoki zvaničnik Bijele kuće, rekao je da je radio na dogovorima s Richardom Grenellom, koji je, za vrijeme Trumpove administracije, nakratko bio vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe, te kao ambasador u Njemačkoj i specijalni izaslanik za Balkan", napisao je New York Times.

Prošlog ljeta međunarodni mediji, poput CNN-a, svrstali su Albaniju kao jednu od najzanimljivijih destinacija sezone, bilo da se radi o plažama, planinskim područjima, hrani ili pristupačnim cijenama.

Prema podacima Ministarstva turizma, Albaniju je u augustu 2023. posjetilo više od dva miliona stranih turista, ili 18 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

XS
SM
MD
LG