Dostupni linkovi

Još nema pomirenja vlasti i opozicije


Suzavac u Skupštini 8. oktobra 2015
Suzavac u Skupštini 8. oktobra 2015

Vlada i opozicija na Kosovu ne pokazuju nikakav znak da je pomirenje na pomolu i da će politička kriza biti prevaziđena.

Premijer Isa Musafa poručio je opoziciji da ne pristaje na ultimatume i pozvao odgovorne da istraže ko je bacio suzavac u Skupštini, što se desilo već dva puta, 8. i 15. oktobra, nakon čega su sednice prekinute.

Opozicija je odgovorila da ne pristaje na razgovore sa predstavnicima vlasti sve dok Mustafa ne povuče svoj potpis sa dogovora sa Srbijom o osnivanju Zajednice srpskih opština, odnosno sa ugovora za demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

Premijer kaže da su zahtevi opozicije neprihvatljivi. Umjesto toga, on je predložio da se u zgradi Skupštine nastave razgovori o svim spornim temama.

Međutim, Alijansa za budućnost Kosova smatra da sporni ugovori sa Srbijom i Crnom Gorom od Kosova prave nefunkcionalnu državu, zbog čega ih ne treba ni primenjivati.

Lider Alijanse Ramuš Haradinaj pozvao je predsjednika parlamenta da više ne saziva sednicu Skupštine dok se ne povuku potpisi s ugovora. U protivnom, upozorio je, situacija može eskalirati.

Premijer Mustafa, međutim, odgovara da su svi zahtevi opozicije usmereni ka obaranju Vlade i raspisivanju novih izbora.

(VIDEO: Bacanje suzavca u Skupštini Kosova 15. oktobra)

Ponovo suzavac u Skupštini Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG