Dostupni linkovi

Karadžić traži od Vijeća sigurnosti da spriječi suđenje


Radovan Karadžić na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a, 24. marta 1993.
Radovan Karadžić na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a, 24. marta 1993.
Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je Vijeća sigurnosti UN da rezolucijom spriječi njegovo suđenje pred Haškim tribunalom, prema optužnici za genocid i zločine nad nesrbima tokom rata u BiH.

U pismu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Karadžić je taj zahtjev zasnovao na stalno ponavljanoj tvrdnji da mu je izaslanik SAD Richard Holbruk (Richard Holbrooke) u julu 1996, djelujući i u ime UN, garantovao da mu neće biti suđeno pred Tribunalom, ako se povuče sa čela RS i Srpske demokratske stranke.

"Sada, kada Haški tribunal želi da počne da mi sudi 26. oktobra, ja vas pozivam da poštujete sporazum koji je sačinio Holbruk tako što ćete usvojiti rezoluciju da ja ne budem krivično gonjen pred Tribunalom", naglasio je Karadžić u pismu.

Tribunal je prethodno odbio Karadžićev zahtjev za obustavu postupka utvrdivši da imunitet ne bi važio pred sudom, čak i da ga je Holbruk garantovao Karadžiću.

"Ja sam 18. jula 1996. sklopio sporazum sa Ričardom Holbrukom i složio se da podnesem ostavku kao predsednik RS i SDS i povučem se iz javnog života. On se složio da ja neću biti krivično gonjen u Hagu. Ja sam svoj deo sporazuma ispunio, podnoseći ostavku i povlačeći se iz javnog života. Nije na meni bilo da obezbedim rezoluciju Saveta bezbednosti UN. O tim stvarima se brinuo Holbruk, kada su u prošlosti sklapani sporazumi koji su uključivali UN, kao što je Dejton", piše Karadžić.

Holbrook: Potpuna izmišljotina


U prvo vrijeme, tvrdi Karadžić u pismu Vijeću sigurnosti, sporazum je poštovala i medjunarodna zajednica.

"Ja sam se slobodno kretao po Bosni uprkos prisustvu jedinica Sfora i Ifora u zemlji. Bilo kako bilo, posle mog hapšenja 2008, Haški tribunal je odbio da poštuje sporazum koji sam sklopio sa Holbrukom", zaključuje Karadžić.

Tvrdnje Radovana Karadžića o navodnom dogovoru Hoolbrook je već odavno odlučno demanovao:

"To je stara i potpuno neistinita priča koju je Karadžić smislio nakon što je nestao iz javnog života i kojom pokušava da se opere. To što on priča je smiješno do suza i bilo je stvarno smiješno slušati ga kako objašnjava takozvane detalje dogovora koji nikada nisu ni postojali. To je potpuna izmišljotina i nikada nije postojao dogovor kojim mu se garantovao imunitet od hapšenja", izjavio je Holbrook u avgustu prošle godine, nakon što je Karadžić pred Haškim tribunalom ustvrdio da ima dogovor sa njim.
XS
SM
MD
LG