Dostupni linkovi

Ministarka finansija SAD upozorila na 'ozbiljne posledice' ako kineske firme pomažu Rusiji


MInistarka finansija SAD Dženet Jelen u američkoj ambasadi u Pekingu, 9. jul 2023.
MInistarka finansija SAD Dženet Jelen u američkoj ambasadi u Pekingu, 9. jul 2023.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Jenet Yellen) upozorila je u subotu na posledice ako se otkrije da kineske kompanije podržavaju Rusiju u ratu u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je Vašington izrazio zabrinutost da Peking pomaže Rusiji da obnovi svoju vojnu industriju.

"Ministarka Jelen je naglasila da kompanije, uključujući i one u Narodnoj Republici Kini, ne smeju da pružaju materijalnu podršku ratu Rusije protiv Ukrajine, uključujući podršku ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, i značajne posledice ako to učine", saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Jelen je posle sastanka s kineskim vicepremijerom He Lifengom u gradu Guangdžou rekla da su se SAD i Kina dogovorile da održe razgovore koji će se baviti ključnim američkim prigovorima na kineski ekonomski model.

Dve strane će održati još razgovora i stvoriti dve nove ekonomske grupe posvećene rastu domaće i globalne ekonomije, kao i borbi protiv pranja novca, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

"Ovi razgovori će olakšati diskusiju o makroekonomskim neravnotežama, uključujući njihovu vezu sa viškom kapaciteta, i nameravam da iskoristim ovu priliku da se založim za jednake uslove za američke radnike i firme", rekla je Jelen u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo finansija SAD.

Jelen je prethodno navela da je imala "produktivne razgovore" s kineskim vicepremijerom o bilateralnim ekonomskim odnosima tokom dvodnevnih sastanaka u gradu Guangdžou na jugu Kine.

"SAD nastoje da stvore jednake uslove za američke radnike i firme, kao i dublju saradnju u oblasti nelegalnog finansiranja, klimatskih promena i drugih prioriteta“, navela je Jelen na mreži X.

U postu Jelen nije direktno spomenut njen glavni prioritet četvorodnevne posete Kini – da pokuša da ubedi kineske zvaničnike da obuzdaju preterane proizvodne kapacitete za električna vozila, solarne panele i drugu tehnologiju čiste energije koja preti konkurentskim firmama u SAD i drugim zemlje.

Kineski državni mediji odbacili su njene argumente o prevelikim kapacitetima, nazvavši ih "izgovorom" za protekcionističku politiku SAD.

Takve izjave nastoje da potkopaju kineski ekonomski rast i međunarodnu saradnju, a Vašington bi trebalo da se fokusira na podsticanje inovacija i konkurentnosti unutar sopstvenih granica umesto da pribegava "širenju straha", navela je državna novinska agencija Sinhua u komentaru kasno u petak.

Jelen, He Lifeng i njihovi timovi u subotu su održali sastanke u trajanju od više od četiri i po sata o nizu ekonomskih tema, pri čemu je zabrinutost SAD zbog rasta kineskog izvoza električnih vozila, solarnih panela i druge robe bio najveći prioritet ministarke finansija.

Jelen je u petak rekla američkim poslovnim ljudima u Guangdžou da raste zabrinutost zbog globalnih ekonomskih posledica viška proizvodnih kapaciteta Kine, zbog čega je to pitanje u fokusu njenih četvorodnevnih sastanaka sa kineskim zvaničnicima.

Navodeći kinesku prekomernu proizvodnju električnih vozila, solarnih panela, poluprovodnika i druge robe koja preplavljuje globalna tržišta dok pada potražnja na kineskom domaćem tržištu, Jelen je rekla da to nije zdravo za Kinu i da šteti proizvođačima u drugim zemljama.

"Razgovor o 'kineskom prekomernom kapacitetu' u sektoru čiste energije takođe liči na stvaranje izgovora za uvođenje više protekcionističkih politika za zaštitu američkih kompanija“, navela je Sinhua.

"Na kraju krajeva, sada je u svetu poznato da Vašington neće oklevati da pokaže svoje protekcionističke zube pod plaštom nacionalne bezbednosti u oblastima u kojima je njegova nadmoć dovedena u pitanje", dodaje kineska agencija.

Jelen se sastala s vicepremijerom He Lifengom i guvernerom provincije Guangdong Vangom Vejdžongom u Guangdžouu nakon što je stigla u Kinu kasno u četvrtak.

Ona će kasnije u subotu otputovati u Peking, gde će se do ponedeljka sastati premijerom Li Ćangom, ministra finansija Lan Foanom i guvernera Narodne banke Kine Pan Gongšengom, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Izvor: Reuters, AFP, AP

XS
SM
MD
LG