Dostupni linkovi

Kina navodi da puno treba da se uradi pre održavanja mirovnog samita o Ukrajini


Predsednik Kine Si Đinping s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je posle sastanka rekao da su se dogovorili da "intenzivno i pozitivno koordiniraju" na promovisanju konferencije o Ukrajini, 16. april 2024.
Predsednik Kine Si Đinping s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je posle sastanka rekao da su se dogovorili da "intenzivno i pozitivno koordiniraju" na promovisanju konferencije o Ukrajini, 16. april 2024.

Kina je u sredu saopštila da treba da se uradi "mnogo posla" pre nego što bi mogla da se održi mirovna konferencija o ukrajinskom ratu u Švajcarskoj, ali nije navela da li će prisustvovati tom skupu.

Kina i Rusija su poslednjih godina pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo je postalo čvršće posle invazije Moskve na Ukrajinu.

Dok Kina navodi da je neutralna strana u sukobu u Ukrajini i čak nastojala da igra ulogu posrednika, kritikovana je zbog odbijanja da osudi ofanzivu Moskve.

Švajcarska vlada je prošle nedelje najavila da će sredinom juna biti domaćin mirovne konferencije na visokom nivou za Ukrajinu, ali da Rusija neće prisustvovati.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je posle razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu u utorak rekao je da su se dogovorili da "intenzivno i pozitivno koordiniraju" na promovisanju te konferencije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je tu izjavu, navodeći da bi Kina mogla da pomogne u postizanju "pravednog mira" za njegovu zemlju.

Kina je, međutim, u sredu odbila da izričito potvrdi da će učestvovati na skupu, navodeći da je Si podržao konferenciju "koju priznaju Rusija i Ukrajina" i da "ima još mnogo posla da se uradi" pre nego što se ona održi.

Si "podržava sazivanje međunarodne mirovne konferencije u dogledno vreme... uz ravnopravno učešće svih strana", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lin Đian.

"Kina veruje da se svaki sukob na kraju mora rešiti diplomatskim kanalima i političkim pregovorima", dodao je Lin, navodeći da je "jedini izlazak iz ukrajinske krize za pregovaračkim stolom".

Šolc je takođe u utorak rekao da je pozvao Sija da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi je pritisnuo da okonča "besmisleni" rat u Ukrajini i povuče trupe iz susedne zemlje.

"Reč Kine ima težinu u Rusiji", rekao je on.

Kineska državna televizija CCTV je u utorak takođe navela da je Si izneo "četiri principa za sprečavanje da ukrajinska kriza izmakne kontroli i za obnavljanje mira".

Zemlje moraju da se fokusiraju na "održavanje mira i stabilnosti i da se uzdrže od traženja sebičnih dobitaka", kao i da "ohlade situaciju i ne dolivaju ulje na vatru", rekao je Si.

"Moramo da stvorimo uslove za obnovu mira i da se uzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija“, rekao je Si i dodao da treba nastojati da se "smanji negativan uticaj na svetsku ekonomiju".

"Četiri principa" nalikuju prošlogodišnjem predlogu Pekinga koji je pozivao na "političko rešenje" sukoba, za koje zapadne zemlje kažu da bi moglo da omogući Rusiji da zadrži veći deo teritorije koju je zauzela u Ukrajini.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG