Dostupni linkovi

Hapšenje na severu Kosova zbog 'kršenja ustavnog poretka'


Kosovski policajci na ulazu u mesto Banjska na severu Kosova, 24. septembar 2023. (Ilustrativna fotografija)
Kosovski policajci na ulazu u mesto Banjska na severu Kosova, 24. septembar 2023. (Ilustrativna fotografija)

Policija Kosova uhapsila je u subotu, 13. aprila, na graničnom prelazu Brnjak Srećka Sofronijevića zbog učešća u protestima 2021. godine, tokom akcije usmerene protiv krijumčarenja robe.

Tada je došlo do sukoba policije i demonstranata, što je rezultiralo desetinama povređenih na obe strane, među kojima je bio i Sofronijević.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Eljšani (Eshani), rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se Sofronijeviću na teret stavlja "kršenje ustavnog poretka", te da mu je određen pritvor od 48 sati.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, je ocenila da se "nastavlja teror nad Srbima od strane režima u Prištini".

"Na toj listi za hapšenje povodom napada na ustavni poredak nalazi se više od 80 osoba od kojih su neki lekari, privrednici, politički predstavnici srpskog naroda, direktori javnih institucija i ustanova", naveli su iz Srpske liste.

Pozvali su međunarodne predstavnike da "hitno reaguju i spreče dalje ugnjetavanje Srba".

Na hapšenje Sofronijevića reagovala je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da je reč o "najnovijoj represiji kosovske policije".

XS
SM
MD
LG