Dostupni linkovi

Kosovski Srbi u vladajućoj koaliciji, uz nekoliko uslova


Kosovski parlament, ilustrativna fotografija
Kosovski parlament, ilustrativna fotografija

Predstavnici Srba na Kosovu su se sa zvaničnicima Srbije dogovorili da učestvuju u radu kosovskih institucija, odnosno, da će imati zajednički politički nastup na Kosovu. Direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić ocenio je da taj dogovor predstavlja prekretnicu u političkom delovanju Srba sa Kosova, te da je njihovo učešće u institucijama važno, bez obzira na to koja će partija formirati vladu.

Ali, postoje li uslovi pod kojima će Srbi ući u buduću vladu Kosova?

Aleksandar Jablanović, lider Srpske liste koja u sebi sadrži tri politička subjekta, izjavio je za RSE da će ova lista albanskim partijama postaviti nekoliko uslova za ulazak u vladu.

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora od 8. juna. Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija osvojila je 30.38 % glasova, odnosno 37 poslaničkih mandata. OPŠIRNIJE..

"Srpska lista će svoju podršku usloviti time što će tražiti neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, u skladu i na način kako je to Briselskim sporazumom predviđeno; tražićemo poštovanje prava za Srbe i sve nealbance u još većoj meri na Kosovu i Metohiji. Insistiraćemo na obustavi procesa privatizacije u srpskim sredinama na KiM i poništavanju već urađenih privatizacija, i garantovanju veće bezbednosti za Srbe i nealbance na prostoru KiM kao i održiv ekonomski razvoj, koji mora da bude finansiran od strane Vlade Kosova", kazao je Jablanović.

Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i odlazeći ministar lokalne samouprave, odnosno lider Samostalne liberalne stranke, u izjavi za RSE kaže da uslovi pod kojima će Srbi učestvovati u budućoj vladi su u interesu njihovih birača.

Slobodan Petrović
Slobodan Petrović

"Imaćemo priliku da razgovaramo oko tih konkretnih pitanja, ali suština je da smo doneli zaključak da mi hoćemo da budemo deo vlade, da budemo u parlamentu. Mislim da je to važno, na taj način smo izrazili svoja opredeljenja. Tražiće se način i mogućnost, što je legitimno za svaku političku stranku s obzirom na podršku koju su dobili na izborima, da traže u skladu sa time i poziciju u vlasti", navodi Petrović.

Aleksandar Jablanović, pak, naglašava da će Srpska lista insistirati na ispunjavanju uslova ko god bude formirao novu vladu.

„Politika je proces pregovaranja, i onaj ko bude bolji pregovarač i ispoštuje bolje uslove svakako da će imati bolju poziciju u toj vladi. Mi mislimo da Srpska lista u budućnoj vladi KiM može da bude samo konstruktivni faktor", kazao je on.

Jablanović poručuje da će Srpska lista biti faktor garancije da će Beograd sprovesti briselski sporazum do kraja.

XS
SM
MD
LG