Dostupni linkovi

Leks specijalis o Beogradu na vodi: Otpor velikim projektima ili ruganje javnom interesu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Poslanici Skupštine Srbije završili su celodnevnu raspravu o Leks specijalisu o projektu “Beograd na vodi”, koja je trajala do duboko u noć. Oko 70 amandmana podnetih na taj vladin predlog razmotriće u četvrtak, kada se očekuje i glasanje. Usvajanjem tog zakona biće potvrđen javni interes i posebni postupci eksproprijacije i izdavanja građevinskih dozvola za njegovu realizaciju.

Taj zakonski predlog, ali i sam projekat, na meti je kritika stručnjaka i javnosti koji koji su više puta dovodili u pitanje njegovu urbanističku, ekonomsku i društvenu opravdanost, strahujući i od potencijalne uzurpacije najvrednijeg gradskog zemljišta.

“Ja moram da priznam da nisam očekivao ovolike otpore modernizaciji, napretku, nečemu najlepšem, za šta nismo imali novac. A za šta postoji mogućnost, ili kod nas čvrsta vera da smo uspeli da obezbedimo novac. Slučajno to je najvažnije. Od svega o čemu mi danas pričamo, o svemu možemo da govorimo, ali najvažnije je da li za neki projekat imate novac ili ga nemate", reči su Aleksandra Vučića, premijera Srbije, koji je pred poslanicima u parlamentu više od jednog časa obrazlagao Leks specijalis o “Beogradu na vodi”.

Izneo je tvrdnje da usvajanje takvog zakona ne predstavlja presedan jer je to u bivšoj SFRJ već činjeno za svaki veći infrastrukturni projekat.

“Naš je cilj da Beograd postane jedna od najvažnijih city break destinacija u celoj Evropi. Ovaj zakon je uslov za početak te relizacije. Da li ćemo u potpunosti uspeti? Daćemo sve od sebe… Ogromnu energiju, rad, trud požrtvovanje. U bilo kom trenutku da se nešto dogodi nismo ništa izgubili, jer rizika nad nama nema. Veličina te investicije toliko ubedljivo govori o samom projektu da mi nikakva odbrana nije ni potrebna. Nema ničeg lošeg u Beogradu na vodi, naprotiv to je jedna od najlešpih stvari koju radimo”, poručio je Vučić u Skupštini.

Projekat kojim se u gradskom jezgru na oko 177 hektara, u šta spada kultna, ali i decenijama zapuštena četvrt Savamala, planira izgradnja milion kvadrata stanova, 750.000 kvadrata poslovnog prostora, vrtići, škole, zelene površine uz obećanj ulaganje od tri milijarde evra…. izazvao je negodovanja dela javnosti: stručnjaka - pošto se, između ostalog, zbog toga menjao Generalni urbanistički plan i drugi propisi - i građana koji ne žele futuristički megapolis na obali reke Save kojim bi suzio njihov javni prostor.

Podrška koalicionih partnera

Iz izlaganja premijera Vučića, Nenadu Čanku, lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine, nije bilo jasno gde pronalazi paralelu javnog interesa za izgradnju “Beograda na vodi” i beogradskog mosta Gazele ili zgrade Geneksa, jedne od kapija Beograda.

“Svi oni se odnose na dobra za javnu namenu od mosta Gazela pa nadalje, ovde imamo situaciju da imamo nešto sasvim drugo…”, upitao je Čanak aludirajući da se namerava izgradnja izgradnja luksuznih stanova i poslovnih prostora koji će biti ponuđeni na prodaju, čime neće biti dostupni svim građanima.

Vučić mu je odgovorio da će u “Beogradu na vodi” građani moći da koriste njegove ulice.

“Pa i ovo će svi da koriste – promenadu. Jedna od tih ulica koja neće ići uz samu reku biće beogradski ili srpski Šanzelize koja je predviđena da bude obeležena najlepšim drvoredima. Nešto što predstavlja infrastrukturni objekat od velikog značaja, uslov za ekonomski oporavak ne samo Beograda već cele Srbije”, rekao je Vučić.

Podršku predlogu ovog zakona najavili su koalicioni partneri koji sa Vučićevom SNS čine vladajući većinu. Među njima je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji tvrdi da je usvajanje Leks specijalisa preduslov za otvaranje novih radnih mesta i mnogo bolju turističku ponudu Beograda.

"Ja ovo ne govorim kao vaš koalicioni partner govorim kao neko ko razume ovaj projekat. Bio sam u Dubaiju i video sam kako izgleda najveća zgrada. Ima 828 metara i 164 sprata. Ne morate stalno da aplaudirate, samo onda kad je važno. Bio sam na 154 spratu i video sam kako izgleda grad i pogled sa te visine. Tri puta sam išao pored zgrade da se slikam, i to ja koji sam prošao ceo svet", prepričao je svoja iskustva Marković.

Zoran Živković
Zoran Živković

Opozicija, pak, zahteva uskraćivanje podrške ovom zakonskom rešenju. Smatraju da se usvajanjem posebnog zakona jednom investitoru omogućava povlašćeni položaj, dok se privatna imovina građana oduzima uz obeštećenje i prepušta privatnicima.

Nova stranka čak najavljuje da će građanskim otporom sprečiti gradnu Beograda na vodi, kaže njen predsednik Zoran Živković.

"U kom trenutku postoji javni interes da nekome uzmete imovinu i nadoknadili kako vam padne na pamet. A da onda posle par godina ili kraće to isto prodate nekome u privatno vlasništvo. Javni interes ne može biti u privatnom vlasništvu. Nikada, i to je suštinski paradoks ove teme. To je apsolutno protivustavno, na bilo koji način da se tumači", podvukao je Živković.

Inače, uoči početka rasprave ispred parlamenta su se okupile pristalice projekta “Beograd na vodi” noseći transparente Volimo Beograd", "Vučiću uhapsi ih sve", "Beograd budućnosti" koji su skup održali neometano.

Podsetimo, to pre nekoliko dana nije bio slučaj sa članovima inicijative 'Ne da(vi)mo Beograd', protivnicima projekta, od kojih je policija tražila da se udalje sa platoa ispred parlamenta.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG