Dostupni linkovi

NVO u Srbiji traže suspenziju policajaca osumnjičenih za zlostavljanje LGBT osoba


Detalj sa Beograd prajda, septembar 2023.
Detalj sa Beograd prajda, septembar 2023.

Grupa nevladinih organizacija (NVO) u Srbiji zatražila je suspenziju policajaca, koje je organizacija "Da se zna" optužila da su tokom pretresa jednog stana pretukli i ponižavali dve LGBTI+ osobe u Beogradu.

"Pozivamo MUP Srbije da neodložno suspenduje osumnjičene policijske službenike do okončanja istrage navoda o torturi motivisanoj mržnjom zbog seksualne orijentacije dvoje građana", navodi se u saopštenju 20 nevladinih organizacija.

Nevladine organizacije su, od nadležnog tužilaštva i Zaštitnika građana, zatražile da u što kraćem roku informišu javnost o tome šta su preduzeli i kakvi su rezultati njihovih postupaka i istraga o ovom slučaju.

"U slučajevima koji se odnose na teška kršenja ljudskih prava, naročito onih koje izvrše državni službenici i institucije, javnost ne može biti zadovoljena samo informacijama da je 'formiran predmet' i 'pokrenut postupak', već i informacijama koje će pokazati da su institucije ozbiljno, temeljno i neodložno pristupile utvrđivanju svih činjenica i rasvetljavanju slučajeva", navedeno je u saopštenju.

Dodali su da su poslednjih godina pripadnici LGBTI+ populacije, Romi, kao i mnogi učesnici građanskih protesta u Srbiji, naročito mladi, bili žrtve policijske torture u više navrata.

"Nepravovremenim i netemeljnim reagovanjem ili čak relativizovanjem i opravdavanjem ovih dela, nadležne institucije stvorile su klimu sistemske nekažnjivosti službenika za dela torture i zlostavljanja, o čemu najbolje govori podatak da godinama unazad nijedan službenik u Srbiji nije osuđen i otpušten zbog izvršenja torture i drugih oblika zlostavljanja", ocenjuje se u saopštenju.

Nevladina organizacija za zaštitu LGBTI+ prava "Da se zna" je 26. februara optužila policajce za zlostavljanje dve LGBTI+ osobe tokom pretresa stana u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalazi droga.

Slučaj su opisali kao najteži koji su do sada zabeležili, dodajući da su te dve osobe zadobile telesne povrede i psihičke traume.

Najavljeno je da će protiv policajaca koji su učestvovali u pretresu podneti krivične prijave za zlostavljanje i mučenje.

Policija je istog dana saopštila da se postupa po pritužbi na rad policajca i "utvrđuje istinitost navoda".

Dodali su da će policajci, "ukoliko se ustanovi da su prekoračili ovlašćenja, biti sankcionisani u skladu sa zakonom".

Iz kancelarije Zaštitnika građana dan kasnije je saopšteno da je pokrenut postupak, zbog sumnje da su policajci prekoračili ovlašćenja.

Da se LGBT+ osobe u Srbiji suočavaju sa netolerancijom, pretnjama i nasiljem, upozorila je i međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), u svom izveštaju objavljenom početkom godine.

Nevladina organizacija "Da se zna", koja u Srbiji pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ osobama, tokom 2023. godine dokumentovala je više od 80 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima te zajednice.

Kako se navodi, najveći broj slučajeva ne prijavljuje se policiji, zbog nepoverenja u institucije.

XS
SM
MD
LG