Dostupni linkovi

Luksuz prazničnog nerada samo za javni sektor u RS


Sa jednog od protesta u BH
Sa jednog od protesta u BH
Ustaljena praksa spajanja praznika kad god je to moguće nije zaobišla entitet Republiku Srpsku ni ovaj put. Prvomajski i uskršnji praznici obezbijediće javnom sektoru novih devet neradnih dana, jer je to izgleda luksuz koji si mogu priuštiti, dok će sa druge strane realni sektor uglavnom raditi, a pitanje je da li će radnici dobiti zakonom uvećane dnevnice.

Iako Bosna i Hercegovina ima 50 posto nezaposlenih, ekonomija je „na koljenima“, a i oni koji rade jedva sastavljaju kraj sa krajem, ovdašnji političari se ponašaju kao da građani žive u blagostanju. Ovu konstataciju potvrđuje činjenica da su političari u jednom bh. entitetu, Republici Srpskoj, odlučili da narednih devet dana bude neradno.

Neće raditi cjelokupan javni sektor, lokalne zajednice i preduzeća. Devet dana mini godišnjeg odmora - čini se da si ovdašnja administracija može priuštiti, a jedan od primjera je i Administrativna služba grada Banjaluke.

„U skladu sa Zakonom o praznicima RS, Administrativna služba grada Banjaluka obavještava javnost da neće raditi 1. i 2. maja zbog obilježavanja Praznika rada, te 9. maja zbog Dana pobjede nad fašizmom. Zbog obilježavanja vaskršnjih praznika Administrativna služba Banjaluke neće raditi 3. i 6. maja ove godine“, navela je portparol Administrativne službe Nevena Blagojević Podrić.

Sa druge strane većina građana koji su zaposleni u realnom sektoru najvjerovatnije će raditi i tokom praznika, što je potvrdio i radnik u trgovini Nemanja Radić, koji kaže da već godinama nije roštiljao za 1. maj, a kamoli da je dobio slobodno za neki drugi praznik.

„Što se tiče 1. maja, zadnjih tri, četiri godine uopšte nismo bili u mogućnosti da dobijemo slobodan dan, a kamoli duple dnevnice. Ja mislim da stvarno nema smisla da neki imaju sve povlastice u odnosu na obične radnike koji nisu u mogućnosti da sebi priušte neke osnovne potrebe, makar taj 1. maj da nam omoguće slobodan. Nije bitno cijeli dan, jer i par sati bi nas zadovoljilo“, ističe Radić.

Privilegovana kasta

Iako su primorani da rade u dane praznika, radnici u realnom sektoru najvjerovatnije neće dobiti ni zakonsku dnevnicu uvećanu za 50 odsto tamo gdje radni proces podrazumijeva nemogućnost zaustavljanja procesa rada, niti će ostali radnici dobiti dvije i po dnevnice, kako to propisuje Zakon o radu u dane državnih praznika. Savez sindikata RS je apelovao na vladu i lokalne zajednice da obezbijede radnicima zakonom propisana prava, te da inspekcije budu na terenu tokom praznika.

Sami građani kažu da, ionako ne mogu dovoljno da zarade ni za pošten prvomajski roštilj, te je bolje da rade. O spajanju dana u u javnom sektoru navode da oni, ionako, ništa ne rade:



U entitetu u kojem je zaposleno tek 23 odsto radno sposobnog stanovništva izgleda da se koristi svaka prilika da se ne radi, iako to sebi u vremenu pada stranih investicija ne mogu priuštiti.

„Mi smo u takvoj situaciji da bismo trebali da radimo i kada nam je formalno neradni dan, a ne da radimo čak ta spajanja i ostalo, jer nam situacija nije nimalo sjajna“, smatra ekonomista Saša Grabovac.

Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa smatra da je neodgovorno svakom prilikom spajati praznike i za to još dobijati redovnu platu, dok se obični radnici bore da prežive bez prava na odmor, "dok s druge strane imamo ljude koji će najnormalnije raditi i sutra i prekosutra i svaki naredni dan da bi se privilegovanoj kasti obezbijedili svi uslovi da imaju sve u najboljem redu, friško, svježe. Najbolje što se može dobiti dobiće ti koji ne rade u te dane kada onaj običan svijet radi.“

Iz Unije poslodavaca Republike Srpske ističu da nemaju luksuz nerada tokom bilo kojih praznika, a kamoli spajanje devet dana.

„Mi u realnom sektoru, privatnici moramo raditi zato što ne stižemo da izvršimo obaveze prema radu i potraživanjima naših kupaca itd. Mi nemamo mogućnosti da to napravimo“, naglašava predsjednik Unije Predrag Zgonjanin.

Na pitanje gdje će provesti svojih devet dana odmora, političari na vlasti nisu dali odgovor, ali znajući kolika su im primanja, mogli bi da skoknu i na more jer su temperature idealne za kupanje. Sa druge strane obični smrtnici će morati da rade i za praznike ne bi li skupili taman toliko novca da prežive predstojeći mjesec.
XS
SM
MD
LG