Dostupni linkovi

Predsjednik Opštine Nikšić prijavio policiji opozicionare, novinare i civilne aktiviste


Šef crnogorskog prlamenta Andrija Mandić (lijevo) sa predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem (desno), januar 2024.
Šef crnogorskog prlamenta Andrija Mandić (lijevo) sa predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem (desno), januar 2024.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podnio je krivične prijave protiv desetak crnogorskih opozicionih političara, novinara i građanskih aktivista zbog komentara u tekstovima o njegovom političkom djelovanju.

Tvrdi da su time prouzrokovali prijetnje na društvenim mrežama, kojima se ugrožava bezbjednost njega i njegove porodice.

"Iznio sam sumnje koje imam za njih, ali nisam rekao da su baš ta lica izvršioci krivičnog djela koje sam prijavio. Da li ta lica imaju veze sa licima koja su mi prijetila, trebaju da ispitaju nadležni", napisao je on na društvenoj mreži Facebook.

Prijetnje su uslijedile nakon njegovog komentara na mrežama na račun germanskog porijekla poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Oskara Hutera.

"Nekako lijepo stoji predsjedniku Skupštine Crne Gore (Anriji Mandiću) ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da Švabama to smeta", napisao je Kovačević.

Kovačević je funkcioner prosrpske i proruske Nove srpske demokratije Andrije Mandića, aktulenog predsjednika Skupštine. Ta partija konstituisala je nedavno rasformirani Demokratski front.

Mandić je povodom ovih prijava rekao da je Kovačević "dobar i čestit čovjek, veliki političar kojim će se ponositi Crna Gora i njegov narod".

Nikšićko Osnovno tužilaštvo nije našlo da je ovim komentarom počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti.

Podgoričko Više tužilaštvo je saopštilo da će utvrditi da li ga ima iz njihove nadležnosti.

U međuvremenu, Kovačević je podnio prijave protiv troje poslanika opozicione DPS, novinara i urednika dnevnih listova "Vijesti" i "Pobjede" i predstavnika nevladinog Centar za građansko obrazovanje (CGO). Oni su saslušani u policiji.

Kovačević je kazao da je na meti njihovih tekstova i komentara zbog političkog opredjeljenja, što je Srbin i pravoslavac.

Predstavnik CGO Damir Suljević, protiv koga je podnijeta prijava, kazao je da Kovačević kad god se ukaže na njegovo neprimjereno djelovanje, igra na kartu da je targetiran zbog etničke pripadnosti. Što je, kako tvrdi Suljević, prizemna i neutemeljena odbrana.

Među prijavljenima je i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković, koji je, nakon što je dobio poziv da se pojavi u policiji, na mreži Iks napisao "da se radi o još jednom pokušaju zastrašivanja političkih protivnika aktuelne vlasti i skretanja pažnje sa brojnih afera koje prate rad sramotnog predsjednika Opštine Nikšić".

Oni protiv kojih su podnijete prijave pozvale su tužilaštvo da radi slobodno i da ne dozvoli da bude iskorišteno za političke ciljeve.

Neki od njih najavili su da će odgovoriti prijavom protiv Kovačevića za lažno prijavljivanje.

Negator genocida u Srebrenici

Kovačević je i do sada iznosio ekstremno desničarske stavove, od negiranja genocida u Srebrenici, preko tvrdnje da je za njega Srbija država matica.

Kovačević, kao i njegova partija, imaju podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kada je Kovačević na proljeće 2021. stupio na dužnost gradonačelnika Nikšića, na preporuku Vučića stigla mu je donacija od dva miliona eura.

Protiv njega je pokrenut i sudski postupak jer je u televizijskom gostovanju negirao genocid u Srebrenici, dan nakon što je Skupština Crne Gore 17. avgusta 2021. godine izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

U genocidu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Osnovni sud u Nikšiću oslobodio ga je odgovornosti za negiranje genocida. Nakon toga, Viši sud u Podgorici je utvrdio da je Kovačević negirao genocid ali, kako su obrazložili, time nije izazvao nacionalnu i vjersku mržnju.

Kovačević je bio jedan od čelnika crnogorskih opština koji su u decembru 2022. godine podnosili izvještaj u Skupštini Srbije o stanju u lokalnim zajednicama. On je pred tamošnjim Odborom ocijenio da je Srbija "matica svih Srba" i njegova država.

Crnogorska policija je jula 2023. podnijela prijavu protiv predsjednika Opštine zbog sumnje da je povrijedio ugled države time što je tokom intoniranja državne himne, učinio neprimjerenu gestikulaciju – ispružen srednji prst.

Tužilaštvo u Nikšiću je, međutim, odbacilo prijavu protiv Kovačevića.

XS
SM
MD
LG