Dostupni linkovi

Bivša liderka Mjanmara Su Ći zbog vrućina prebačena iz zatvora u kućni pritvor


Protest u Jangonu posle državnog udara sa zahtevom da se oslobodi svrgnuta liderka Aung San Su Ći, 2. mart 2021.
Protest u Jangonu posle državnog udara sa zahtevom da se oslobodi svrgnuta liderka Aung San Su Ći, 2. mart 2021.

Zatvorena bivša liderka Mjanmara i dobirnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći premeštena je iz zatvora u kućni pritvor kao zdravstvena mera zbog toplotnog talasa, saopštila je vojna hunta.

Hunta je u sredu takođe dala amnestiju za više od 3.000 zatvorenika povodom obeležavanja ovo nedelje tradicionalnog praznika Nove godine.

Su Ći (78) i Vin Mint, 72-godišnji bivši predsednik njene svrgnute vlade, među su starijim i onemoćalim zatvorenicima koji su premešteni iz zatvora zbog velikih vrućina, rekao je kasno u utorak predstavnicima stranih medija portparol vojske, general-major Zav Min Tun.

Su Ći je prebačena u kućni pritvor posle perioda u kojem je vojska pretrpela niz velikih poraza u borbi protiv prodemokratskih boraca otpora i njihovih saveznika u gerilskim snagama etničkih manjina.

Sukob širom zemlje počeo je pošto je vojska zbacila izabranu vladu u februaru 2021, zatvorila Su Ći i počela da guši nenasilne proteste na kojima je tražen povratak demokratskoj vladavini.

Bivša liderka služi 27-godišnju zatvorsku kaznu zbog raznih krivičnih presuda u posebno izgrađenom krilu glavnog zatvora u glavnom gradu Najpijou, gde je meteorološko odeljenje Mjanmara saopštilo da je temperatura dostigla 39 stepeni Celzijusa.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su optužbe izmišljene u pokušaju da se ona diskredituje i legitimiše preuzimanje vlasti. Vojska je tvrdila da je njena Nacionalna liga za demokratiju krađom na izborima došla do ubedljivu pobedu 2020, što su nezavisni posmatrači smatrali neubedljivim.

Prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, nezavisne grupe koja prati žrtve i hapšenja, više od 20.351 osoba uhapšenih po političkim optužbama od preuzimanja vlasti 2021. i dalje je u pritvoru, od kojih većina nije osuđena.

Zdravlje Su Ći se navodno pogoršalo u zatvoru. U septembru prošle godine pojavili su se izveštaji da ona pati od simptoma niskog krvnog pritiska, uključujući vrtoglavicu i gubitak apetita, ali da joj je uskraćeno lečenje u kvalifikovanim ustanovama van zatvorskog sistema.

Ti izveštaji nisu mogli biti nezavisno potvrđeni, ali je njen sin Kim Aris u intervjuima rekao da je čuo da je njegova majka izuzetno bolesna i da ima probleme s desnima i da ne može da jede. Aris.

Vesti o Su Ći strogo kontroliše vojna vlada, a čak je i njenim advokatima zabranjeno da razgovaraju s medijima o njenim slučajevima. Njen pravni tim se suočio sa nekoliko prepreka, uključujući nemogućnost da se sastane s njom.

Su Ći, ćerka heroja u borbi za nezavisnosti Mjanmara, generala Aung Sana, provela je skoro 15 godina kao politička zatvorenica u kućnom pritvoru tokom prethodnih vojnih vlada između 1989. i 2010. Njen čvrst stav protiv vojne vladavine pretvorio ju je u simbol nenasilne borbe za demokratiju i doneo joj je Nobelovu nagradu za mir 1991.

Izvori: AP i AFP
XS
SM
MD
LG