Dostupni linkovi

Mostar: Uposlenici će blokirati sve ustanove


Fotografije uz tekst: Tina Jelin
Fotografije uz tekst: Tina Jelin
Sindikat zaposlenika mostarske gradske uprave, te ostali korisnici gradskog budžeta dali su gradskim vijećnicima još jedan rok - 16. novembar, da izaberu gradonačelnika i donesu budžet.

Ako rok ne bude ispoštovan, sve gradske institucije i ustanove, uključujući i škole, biće zatvorene. Emir Topuz, predstavnik Sindikata GU Mostar:

„Ukoliko se stvarno ne desi u ovih narednih desetak dana sjednica i ne budemo imali konačno izbor gradonačelnika i usvajanje budžeta za 2009. godinu, mi ćemo stvarno morati stupiti u generalni štrajk.“

Posljednjom odlukom visokog predstavnika Gradskom vijeću naloženo je da do kraja mjeseca sazove sjednicu i izabere gradonačelnika tajnim glasanjem.

U sindikatu su skeptični da će tajno glasanje bilo šta promijeniti. Od OHR-a su očekivali mnogo više - prije svega, nametanje budžeta do kraja godine. Azur Čomor, Sindikat vatrogasaca:

„Jer nama sada, budžetskim korisnicima, prijeti jedna opasnost: ako se do 31. decembra ove godine ne usvoji budžet, mi ove plate koje će nam ostati dužni i naknade koje nemaju karakter plate nikada nećemo dobiti - jer ne možete vi ništa naplatiti od onoga što nije doneseno.“

Zbog neusvajnaja budžeta i školska nastava u osnovnim školama odvija se u otežanim uslovima. Prijeti se isključenjem grijanja, ali i struje, u konačnici i zatvaranjem škola, kaže za naš radio i Slavko Lauš, predstavnik Sindikata učitelja HNK-a:

„Imam informaciju da i od prošle godine nije isplaćeno i doći ćemo u tešku situaciju i mi ćemo nastavu obustaviti.“


ZAUSTAVLJENI SVI RAZVOJNI PROJEKTI

Godinu dana bez gradonačelnika, uz odluku visokog predstavnika o privremenom finansiranju koja je istekla sa 31. septembrom, zaustavilo je gotovo sve razvojne projekte Mostara, ali i život grada.

Narodno pozorište Mostar već je zatvoreno
Kulturne institucije više od mjesec dana nalaze se u štrajku, neke od njih. poput Narodnog pozorišta Mostar, simbolično su zaključane.

Milka Boječko, predstavnica Udruženja „Moj dom“, koje okuplja raseljene Mostarce, dodaje i kako je veliki projekat obnove 24 stambena objekta u centru Mostara u potpunosti obustavljen:

„Šteta onih miliona što su uloženi i što treba da se ulože. Sve je prolongirano.“


Iako su, kako kažu, svjesni situacije u kojoj se grad nalazi, predstavnici vladajućih političkih partija, SDA i HDZ-a BiH, i dalje su na suprotnim stajalištima - kako mjesto prvog čovjeka Mostara pripada upravo njima.

U SDA se pozivaju na pojedinačno najviše mandata u Gradskom vijeću, te na dogovor prema kojem su na prošlim izborima podržali HDZ-ovog kandidata. U HDZ-u, s druge strane, smatraju kako na čelu Mostara treba biti Hrvat i zbog hrvatske većine koja prevladava u gradu.

OD OHR-a SE OČEKIVALO VIŠE


Dok su u Hrvatskom klubu vijećnika skeptični da će tajno glasanje bilo šta riješiti, u SDA podvlače kako je OHR ponovno prolongirao rješenje za Mostar. Murat Čorić, SDA:

„Ovo ja smatram kao navijanje za kandidata HDZ-a“


Danijel Vidović, predsjednik Gradskog vijeća Mostar:

Sa jednog od protesta mostarskih vatrogasaca
„Ja mislim da u ovom trenutku se nije moglo očekivati ništa više, iako sam se ja osobno nadao da će visoki predstavnik učiniti neki malo veći zahvat u statutu.“

SDA i HDZ BiH u Gradskom vijeću sa svojim partnerima imaju podjednak broj glasova, dok je opozicioni SDP do sada glasao suzdržano, kao i četiri vijećnika NSRB.

Gradonačelnik se bira dvotrećinskom većinom u prva dva kruga, odnosno natpolovičnom većinom u trećem krugu, ili prevedeno - bez glasova opozicije gradonačelnika je nemoguće izabrati, a bez gradonačelnika nema ni budžeta.

Mostarce, čini se, politička prepucavanja sve manje zanimaju. Dok Mostar ubrzano gubi odlike grada, njihovi komentari mogli bi se svesti na sljedeći:

„Ovo je rupa, crna rupa najveća u Evropi, a ne u BiH.“
„Mi smo odgovorni, mi građani, zato što biramo te jedne. U nas je važno da je on musliman, da je Hrvat, da je Srbin. A je li on vrijedan kao čovjek, to ništa ne predstavlja. To je užas jedan.“

RSE: Kako mislite da se može promijeniti situacija?

"Da se promijeni pamet u ljudi, da biraju mlade ljude, perspektivne, koji će nešto uraditi za ovaj grad. Ali ne daju oni mladosti naprijed.“

Ako naredna sjednica, čiji će termin biti poznat nakon kolegija u petak, ne rezultira dogovorom, u SDA i HDZ-u su mišljenja da će OHR najvjerovatnije nametnuti finansiranje do kraja godine, ali i uraditi ozbiljne zahvate u mostarskom statutu, što bi, s obzirom na protivljenje SDA, cijelu situaciju moglo dodatno usložniti.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG