Dostupni linkovi

U Hrvatskoj još 1.806 neriješenih slučajeva nestalih osoba


Imena nestalih osoba nakon rata u Hrvatskoj i na Kosovu, ispisana ispred hrvatske ambasade u Beogradu 30. avgusta 2005. (arhivska fotografija)
Imena nestalih osoba nakon rata u Hrvatskoj i na Kosovu, ispisana ispred hrvatske ambasade u Beogradu 30. avgusta 2005. (arhivska fotografija)

U Hrvatskoj je nepoznata sudbina još 1.411 osoba, te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 395 stradalih osoba iz rata početkom devedesetih godina.

Ukupno, neriješeno je 1.806 slučajeva nestalih, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se u Hrvatskoj obilježava i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Većina još otvorenih slučajeva su hrvatski vojnici, policajci i civili, a najviše je neriješenih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županija, njih 503, od čega 375 samo u gradu Vukovaru.

'Ključni problem i dalje izostanak suradnje Srbije'

"Svakodnevno i ustrajno radimo na prikupljanju i obradi saznanja, probnim iskapanjima i, ono što je u konačnici najvažnije, po pronalasku, ekshumaciji, identifikaciji i ispraćaju posmrtnih ostataka", kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na središnjem obilježavanju u Varaždinu.

U Ministarstvu kažu kako je i dalje "ključna prepreka učinkovitijem rješavanju sudbine nestalih osoba izostanak suradnje Republike Srbije."

Navode kako "nemaju informacije o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama na ranije okupiranim područjima Hrvatske, te o sekundarnim grobnicama u koje su organizirano i sustavno premještani posmrtni ostaci žrtava, a za koje u Srbiji imaju saznanja i dokumentaciju odnosno protokole koje smo u više navrata tražili", stoji u pripćenju Ministarstva.

Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko, čija udruga okuplja obitelji osoba nestalih u ratu hrvatske nacionalnosti, kazala je u Varaždinu kako je svaka novoidentificirana osoba velik pomak.

"Obiteljima to puno znači. Proces traženja jest dugačak i puno traje, ali kada jedna obitelj pronađe svoje nestale, to znači da ima veliko olakšanjem da ima gdje zapaliti svijeće, položiti vijence, izmoliti se", kazala je Manda Patko novinarima u Varaždinu.

Intenzivirati suradnju na pronalaženju nestalih

Predsjednica Udruge srpskih porodica u Republici Hrvatskoj koje tragaju za svojim nestalim članovima "Protiv zaborava" Marica Šeatović kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako i dalje nema pomaka oko rasvjetljavanja sudbine Srba nestalih u Vukovaru u proljeće i ljeto 1991. godine, čiji se broj procjenjuje na nekoliko desetaka.

"Što se tiče pronalaska nestalih iz 1991, pogotovo što se tiče srpskih žrtava iz Vukovara, još nije nitko u ovo zadnje vrijeme pronađen. Ali ne samo Vukovar, nego kada gledamo gore, Podravska Slatina, Virovitica, Sisak, tu nema nikakvog pomaka. Jedino što je nešto bilo, to je pronalaženje srpskih žrtava iz 1995. iza 'Oluje' i iza 'Bljeska’”, navodi Marica Šeatović.

Pročitajte i ovo:

Iz Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta" uz ovaj dan poručeno je da je potrebna bolja suradnja država u regiji i veća transparentnost u radu državnih organa.

"Najvažnije je intenziviranje suradnje Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica", kazala je za RSE voditeljica "Documente" Vesna Teršelić.

"Jer svima nam trebaju konkretni koraci. Obitelji/porodice nestalih očekuju rješavanje sudbine nestalih, no ti sastanci su rijetki i naprosto ne vidimo da ima dostatne političke volje s jedne i druge strane za ubrzanje i intenziviranje procesa identifikacija", poručuje Teršelič.

Iz ove organizacije iznova traže da Uprava za zatočene i nestale, koja je dio Ministarstva hrvatskih branitelja, objavi novo izdanje Knjige nestalih koja je posljednji put publicirana 2015. godine.

Također naglašavaju kako "podatke o mjestima primarnih ukopa u Hrvatskoj zasigurno ima Srbija". A kako Srbija, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, ima obavezu suradnje u potrazi za nestalima "Documenta" sugerira kako "upravo tu treba tražiti popise, otvaranje svih masovnih grobnica i pojedinačnih grobova na području Srbije gdje su pokopane žrtve iz Hrvatske".

Hrvatski premijer Andrej Plenković je povodom Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu kazao kako je rasvjetljavanje sudbina nestalih politička i civilizacijska dužnost.

"Obilježavajući Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodni dan nestalih osoba, u mislima smo s obiteljima nestalih. Trajno smo posvećeni pronalasku nestalih, što je naša politička i civilizacijska dužnost. Nestali hrvatski branitelji i civili u temeljima su Hrvatske", napisao je Plenković na platformi X, ranijem Twitteru.

Desna opozicija protiv Plenkovića i Pupovca

Konferenciju za novinare uz ovaj dan održali su u Vukovaru i predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je koalicijski partner u HDZ-ovoj vladajućoj većini i sudjeluje u Vladi sa jednom članicom, potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpragom.

Oporbeni Domovinski pokret, koji je na vlasti u Vukovaru, podsjećajući na ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima, ranjenicima i civilima nakon pada Vukovara 1991. godine unaprijed je osudio taj događaj, tvrdeći da "aktualna koalicija Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca svim silama pokušava napraviti potpuni zaborav na te monstruozne zločine".

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, unazad sedam godina ekshumirano je 175 posmrtnih ostataka, identificirane 254 osobe, istraženo 370 lokacija te pronađene tri masovne i više pojedinačnih grobnica. Samo ove godine ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka i identificirano deset osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG