Dostupni linkovi

Poslanici: Vratiti dijalog u Skupštinu


Crnogorske poslanike pitali smo da li Skupštinu vide kao mjesto gdje predstavnici vlasti i opozicije treba da razgovaraju o povratku povjerenja u izborni sistem...

„U više navrata je SDP kao i njen predsjednik i koj je istovremeno i predsjednik Parlamenta Crne Gore već iskazao mišljenje ne samo da vjerujemo nego smatramo da je mjesto svakom dijalogu u Parlamentu i uopšte uinstitucijama sistema", rekla je poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović.

Kada je u pitanju SDP, navela je, "iz više navrata u saradnji sa opozicijom izvojevala je veoma značajne projekte a takođe, i smatra da van pravne snage treba staviti neke akte koji nijesu nezakoniti ili neke pravne poslove da ne treba prihvatiti i glasti u Parlamentu.

"Tako da smatramo, da poučeni tim iskustvom i samim primjerima iz prakse postupanja opozicije i jedne partije iz vlasti, a to je SDP, da se može naći rešenje za sva druga pitanja- pogotovo za ona koja se tiču države, u samom Parlamentu. Ako svi težimo tome da izbori budu fer i da se građanima vrati povjerenje u izborni proces onda smatramo da treba konačno da radimo i na tome. Da se donesu ti izborni zakoni, da se pristupi radu Odbora koji je već formiran i da se radi u tome da se sve te riječi opozicije sprovedu konkretno i u djela“, navela je Draginja Vuksanović.

RSE: Očekujete li?

Vuksanović: Ne bih mogla da kažem ništa. Vjerujem, eto vjerujem da će se vratiti u Parlament, a da li očekujem – to nijesam sigurna.

Na pitanje da li u kontekstu poslednjih dešavanja vjerujete da je Parlament najbolje mjesto za dijalog u cilju vraćanja povjerenja u izborni proces, a i u kontekstu inicijative koja dolazi od prvog čovjeka Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića - poslanica opzicione Pozitivne Crne Gore u crnogorskoj Skupštini Azra Jasavić je odgovorila:

„Parlament je oduvijek bio mjesto gdje su se nalazili kompromisi u crnogorskom društvu, parlament je kao institucija uvijek bio pohvaljen i na unutrašnjem i na međunarodnom planu. I ne vidim razlog zašto ovaj put Parlament ne bi bio mjesto gdje ćemo sučeliti svoje argumente i različite stavove približiti i postići konsenzus oko onog što nas je okupilo i u Radnoj grupi za izgradnju povjerenja u izborni proces, a to je izgradnja povjerenja u izborni proces odnosno, implementacija Zakona o izboru odbornika i poslanika koji smo svi, u ovom Parlamentu, izglasali. A odnosi se, prvenstveno, na elektronsku identifikaciju birača i na kvalitetne biračke spiskove... To je obaveza vlasti koju mora sprovesti i ne vidim što bi bilo sporno da sada u Parlamentu ne razgovaramo."

Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu kometarisali inicijativu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića već su načelno iznijeli stav da je Skupština mjesto za dijalog:

„Pa u istoriji višeparlamentarizma u poslednjih 25 godina kao učesnik od početka više parlamentarnih izbora, kao poslanik u ovom Parlamentu, mogu reći bilo je nekih sličnih dešavanja i uvijek smo to rješavali ovdje zajedno, svi koji smo u Parlamentu, razgovorima u međusobnom dijalogu i vjerujem da je to jedino rješenje. Nema drugog rešenja. Gdje god budemo pošli opet ćemo doći u Parlament i tu ćemo rješavat naše zajedničke probleme“, smatra poslanik DPS-a Radivoje Nikčević.

RSE: Očekujete li?

Nikčević: Očekujem. Bilo je kažem, i težih. Sjećam se '97. i '98. godine, pa čak jedan dio, koji su sada ispred Parlamenta, tada su ovdje davali značajan doprinos razrješavanju tih kriza. Vjerujem da će danas, ona je mnogo manja i ja vjerujem i benignija jer razlozi zbog kojih jedan dio opozicije napušta Parlament – mogu se veoma brzo prevazići.

Poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja kaže da "ne samo da vjeruje nego je to jedina institucija".

"Bez obzira šetali ovamo - onamo, mi svi moramo ovdje da se vratimo, da uspostavimo dijalog, međusobna razumijevanja i toleranciju ukoliko želimo dobro i sebi i građanima i državi. Drugog mjesta ne vidim. Niti drugog načina, sem ovdje u Parlamentu“, kaže Škrelja.

XS
SM
MD
LG