Dostupni linkovi

Štrajk u većini crnogorskih škola


Podgorička Gimnazija, 19. februar 2024.
Podgorička Gimnazija, 19. februar 2024.

Prosvjetni radnici iz 160 škola, od ukupno 214 koliko ih ima u Crnoj Gori, počeli su štrajk 19. februara, nakon što se Sindikat prosvjete i Vlada nisu dogovorili oko povećanja zarada.

Naime, štrajk u više od 70 odsto škola je počeo jer nije ispoštovan Granski kolektivni ugovor potpisan sa prethodnom Vladom decembra 2022. kojim je predviđeno da od 1. januara ove godine zaposlenima plate budu veće za deset odsto.

Časovi se održavaju u školama koje nisu stupile u štrajk, a u nekim su se nastavnici odlučili na online nastavu.

Roditelji đaka su zbog štrajka uglavnom ogorčeni uz ocjene da u sukobu Vlade i prosvjetara ispaštaju isključivo djeca.

U Ministarstvu prosvjete štrajk smatraju nezakonitim i traže od Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrene postupak utvrđivanja njegove nezakonitosti .

Pritisci na one koji štrajkuju

Prema tvrdnjama predsjednika Sindikata provjete Radomira Božovića, pojedini prosvjetari bili su suočeni sa prijetnjom otkaza ukoliko stupe u štrajk.

Osim toga, tvrdi sindikat, više škola u Podgorici, i u drugim gradovima jutros su obišli službenici Uprave policije, a kako je kazao potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković inspektori ispituju uprave škole o organizaciji nastave.

A da je policija obilazila škole u Crnoj Gori potvrđeno je iz Uprave policije koja je navela da je to radila iz preventivnih razloga, zbog mogućih neprijavljenih javnih okupljanja.

Zarada profesora razredne nastave sa 15 godina radnog staža iznosi 851 eura, što je nešto više od prosječne zarade u Crnoj Gori.

Osnovna škola "Maksim Gorki", prvi dan štrajka prosvjetara, Podgorica, 19. februar 2024.
Osnovna škola "Maksim Gorki", prvi dan štrajka prosvjetara, Podgorica, 19. februar 2024.

Ko je obećao a ko treba da relizuje povećanje?

Povećanje plata prosvjetarima dogovorila je prethodna Vlada Dritana Abazovića. Međutim, Vlada Milojka Spajića, koja je u međuvremenu izabrana, ovo povećanje nije uvrstila u budžet za ovu godinu, uz obrazloženje da nema novca.

Spajićeva Vlada im je ponudila povišice, ali na kraju trećeg kvartala godine.

"Nije precizirano da li je to jul, avgust, septembar. Ne znamo šta znači najmanje 15 odsto, puno je nepoznanica zato krećemo u štrajk", kazali su iz Sindikata prosvjete 16. februara.

Nakon više sastanaka između ove radničke organizacije i Vlade dogovor nije postignut a novi je zakazan za srijedu.

Premijer Spajić 19. februara je poručio, da iako ima veliku empatiju prema prosvjetnim radnicima, Vlada neće mijenjati odluku pod pritiskom:

"Tu smo, imamo lijepu ponudu a pod pritiskom nećemo mijenjati odluke".

S obzirom na to da crnogorski obrazovni sistem ima oko 14.000 zaposlenih povećanje bi državu koštalo oko 18 miliona eura godišnje.

Božović: Ponizili su nas, pogazili naše pravo

Predsjednik Sindikata provjete Radomir Božović kazao je da je "kao čovjek i prosvjetni radnik" tužan.

"Tužan sam jer nam je pravo pogaženo i ono što je obećano. Molili smo, preklinjali, apelovali da nas ispoštuju. Organizovali smo proteste, dugo već najavljujemo štrajk i trebalo je da se dogovorimo".

Kako je kazao za Radio Slobodna Evropa prosvjetari na ovaj način pokazuju integritet:

"Prvo su nas obespravili, pogazili nam granski kolektivni ugovor, a sad bi da nas uguraju u učionice, da nas dodatno ponize. Mislim da prosvjetari štrajkom pokazuju da nisu beskičmenjaci koje može svako da gazi kad i kako hoće".

Predsjednik Sindikata provjete Radomir Božović
Predsjednik Sindikata provjete Radomir Božović

Prema riječima Božovića Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj je štrajk potpunosti zabranjen.

"U svijetu je još zabranjen u Burundi, Kambodži i Beninu".

Prosvjeta je, prema Zakonu o štrajku, definisana kao djelatnost od javnog interesa čiji bi prekid mogao da nanese štetu velikih razmjera.

Zato je predviđeno da se ispune posebni uslovi za ostvarenje prava na štrajk zaposlenih, među kojima je obezbjeđivanje minimuma procesa rada.

Roditelji uglavnom ogorčeni zbog štrajka

Nevladina organizacija Udruženje Roditelji saopštila je da su joj se roditelji masovno obraćali, i da su "ogorčeni".

"Smatraju da se radi o drastičnoj mjeri koja će samo i jedino uticati na našu djecu, a ne na Vladu, ministarstva i Sindikat".

Jedna od majki, Danijela iz Podgorice koja se predstavila samo imenom, za RSE kaže da razumije prosvjetare, ali smatra da štrajk i prekid nastave nisu rješenje.

"Dosta nas je plaćeno mnogo manje nego što zaslužujemo. Ali nije u redu da se preko djece lome koplja i nečiji interesi ispunjavaju. Ko će djeci nadoknaditi izgubljeno gradivo? Oni su već oštećeni od korone i rada tokom tog period".

Danijela je kritikovala najavu Božovića iz Sindikata da će se časovi nadoknaditi subotom.

"Očekivani predlog – rad subotom ili produženje školske godine. Lično moje dijete neće ići u školu sigurno subotom niti dan duže od 12. juna, kada je predviđen kraj godine".

S druge strane, Ljubica iz Podgorice, podržava prosvjetne radnike i njihovo pravo na povećanje zarada:

"Obećano im je i zaslužuju veće plate", kaže za RSE Ljubica koja se predstavila samo imenom.

Ipak, dodaje, prosvjetni radnici bi morali da se pobune i za druge stvari.

"Njihovo dostojanstvo je urušeno mnogo ranije. I trebalo je da reaguju na sve napade kad im je uništavan ugled. Morali bi da reaguju i na druge društvene promjene i procese koji se desavaju a koje oni ne podrzavaju", navodi Ljubica.

Protest profesora i prosvjetnih radnika ispred Skupštine Crne Gore 27. decembar 2023.
Protest profesora i prosvjetnih radnika ispred Skupštine Crne Gore 27. decembar 2023.

Podršku Sindikatu prosvjete uputili su iz Sindikata medija, Sindikata radnika trgovine i Sindikata državnih službenika i namještenika.

Štrajk koji je danas počeo prvi je veliki protest prosvjetara nakon 22 godine.

Oni su 2002. pregovarali i štrajkovali kako bi dobili povišicu od osam procenata.

Štrajk je tada okončan potpisivanjem sporazuma nakon čega su prosvjetarima i počele da se povećavaju plate kroz kolektivni ugovor.

XS
SM
MD
LG