Dostupni linkovi

Reakcije: Politika uplela prste u spor Makedonije i Kosova


Nakon najave u ponedeljak da će se razgovori predstavnika vlada Makedonije i Kosova nastaviti kako bi se pronašlo rešenje za najnoviji problem između dve zemlje, asocijacija makedonskih transportera Makamtrans je počela blokadu na graničnom prelazu Blace u znak protesta zbog odluke kosovske vlade o zabrani uvoza makedonskih proizvoda.

S obzirom na to da izgleda apsurdno da se trgovinski rat između Makedonije i Kosova i dalje razvija, a radi se o najbližim trgovinskim partnerima, poznavaoci stanja ne mogu objasniti situaciju, a da se ne osvrnu na učešće dnevno političke pozadine sa obe strane.

"Svakako da je to deo razloga, jer drugo ne mogu videti. Političari vrše skretanje pažnje javnosti od većih problema. E sada, pitanje je kada se prave takve kalkulacije, da li se uzimaju u obzir i posledice", kaže politički analitičar Albert Musliu.

Komunikolog Petar Arsovski ističe da nije jasno da li je to skretanje pažnje javnosti kako bi poseta Metjua Nimica, posrednika u makedonsko-grčkom sporu ostala u senci, ili je to zbog nekih drugih dnevno-politickih događaja.

"Ali u svakom slučaju ostaje činjenica da javnost nema dovoljno informacija šta se tačno događa i dokle je taj proces i koji su razlozi u osnovi ovog trgovinskog rata", navodi on.

Eksperti smatraju da su to dnevne teme koje se žele sakriti od javnosti - lokalni izbori na Kosovu i poseta Nimica Makedoniji, ali mere koje su preduzete mogu samo izazvati revolt kod građana, a da ipak ne postignu željeno zamazivanje očiju građana.

U Makedoniji živi veliki procenat Albanaca, a zbog njihove povezanosti sa Kosovom, mogu se očekivati i refleksije na unutrašnjoj političkoj sceni. Ne treba zaboraviti kakve su bile njihove reakcije kada se odugovlačilo sa odlukom o priznavanju nezavisnosti Kosova, ističu analitičari.
XS
SM
MD
LG