Dostupni linkovi

Demonstranti protiv rata u Gazi prkose ultimatumu Univerziteta Kolumbija


Protestni kampe propalestinskih studenata na Univerzitetu Kolumbija, 25. april 2024.
Protestni kampe propalestinskih studenata na Univerzitetu Kolumbija, 25. april 2024.

Fakulteti širom SAD sve snažnije traže od propalestinskih studenata demonstrante da uklone šatroske kampove ispred koledža, uključujući ultimatum Univerziteta Kolumbija da studenti potpišu izjavu i napuste kamp do uz pretnju suspenzijom.

Aktivisti na Kolumbiji prkosili su roku od 14 časova po istočnoameričkom vremenu uz skandiranje, pljeskanje i zvuke bubnjeva iz kampa u kojem je bilo više od 300 ljudi. Činilo se da nijedan zvaničnik nije ušao u logor, a najmanje 120 šatora je ostalo podignuto kada je rok prošao.

U obaveštenju koje je univerzitet na Menhetnu u ponedeljak poslao demonstrantima u kampu navodi se da ako odu do roka i potpišu obrazac kojim se obavezuju da će se pridržavati politike univerziteta do juna 2025. ili ranije ako diplomiraju, mogli bi da završe semestar bez problema. U suprotnom, navodi se u pismu, biće suspendovani do dalje istrage.

Početni protesti na Kolumbiji, gde su demonstranti postavili šatore u centru kampusa, izazvali su propalestinske demonstracije širom zemlje. Studenti i drugi spore se oko rata u Pojasu Gaze i sve većeg broja poginulih u sukobu Izraela i Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Mnogi studenti traže da njihovi univerziteti prekinu finansijske veze sa Izraelom. Broj uhapšenih u kampusima širom SAD približava se 1.000.

Kako se približava kraj nastave u ovom semestru kampusi se pripremaju za ceremonije diplomiranja, dajući fakultetima dodatni podsticaj da raščiste kampove. Univerzitet Južne Kalifornije otkazao je glavnu ceremoniju za diplomce ovog proleća. Drugi traže da se protesti reše mirnim putem kako bi mogli da održe svoje ceremonije.

Iako sada nastaje manje kampova, studenti su zauzeli čvrste pozicije na nekim istaknutim univerzitetima, dok se sukobi nastavljaju između demonstranata i administracije na Harvardu, Univerzitetu Pensilvanija, Jejlu i drugima.

Demonstranti na Jejlu su u nedelju popodne postavili novi kamp sa desetinama šatora, skoro nedelju dana Pošto je policija uhapsila skoro 50 studenata i uklonila drugi kamp. Kasnije u nedelju, zvaničnik Jejla ih je obavestio da bi mogli da se suoče s disciplinskom merom, uključujući suspenziju i moguće hapšenje ako nastave kampovanje na travnjaku, rekli su demonstranti i fakultetski zvaničnici. Nije određen rok da odu.

Jejl je u saopštenju od ponedeljka naveo da iako podržava mirne proteste i slobodu govora, ne toleriše kršenje politike kao što je kampovanje.

Protest na Kolumbiji doveo je i do žalbe federalnom sudu. Grupna tužba u ime jevrejskih studenata navodi da je Kolumbija prekršila ugovor, tvrdeći da univerzitet nije održao bezbedno okruženje za učenje, uprkos politici i obećanjima.

S druge strane, pravna grupa koja predstavlja propalestinske studente poziva kancelariju za građanska prava američkog Ministarstva obrazovanja da istraži usklađenost Kolumbije sa Zakonom o građanskim pravima iz 1964. zbog načina kako se prema njima postupa.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG