Dostupni linkovi

Visoki predstavnik osigurao uslove za fer i transparentne izbore u BiH, kažu iz OHR-a


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt, 19. decembar 2023.
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt, 19. decembar 2023.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt osigurao je uslove za fer i transparentne izbore, kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede, saopćeno je 29. marta za Radio Slobodna Evropa iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na upit za komentar o usvajanju entitetskog zakona u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj je 29. marta usvojen nacrt entitetskog izbornog zakona, kao odgovor na tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je Schmidt nametnuo 26. marta.

Ustav BiH ne spominje mogućnost da entiteti u BiH provode izbore.

Izmjene koje je Schmidt nametnuo, koristeći tzv. Bonnske ovlasti, trebale bi smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

Predviđaju, uz ostalo, biometrijsku identifikaciju birača, što znači da će građani na biralištima, osim lične karte biti identificirani na osnovu biometrijskih parametara.

Iz OHR-a kažu da se radi o interesu građana koji imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde.

"Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju", naveli su iz OHR-a za RSE.

Visoki predstavnik nametnuo je izmjene Izbornog zakona nakon što vlast na državnom nivou nije u ispoštovala rok koji im je zadao i sama završila taj posao.

Najviše kritika nakon Schmidtovog poteza upućeno je iz Republike Srpske, čija vlast je odgovorila otvaranjem procesa usvajanja vlastitog izbornog zakona, kojim bi bila oduzeta nadležnost za organiziranje izbora od Centralne izborne komisije BiH.

Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, koji je usvojila entitetska Narodna skupština, predviđa da Izborna komisija Republike Srpske donosi odluku o održavanju neposrednih izbora u tom entitetu i obavlja sve aktivnosti u vezi sa izborom predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, kao i entitetske Narodne skupštine.

Sve opće i lokalne izbore na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. godine do danas, provodila je Centralna izborna komisija BiH.

XS
SM
MD
LG