Dostupni linkovi

Sijeva velika turneja Evropom


Kineski predsjednik Xi Jinping (desno) i francuski predsjednik Emmanuel Macron rukuju se u Velikoj dvorani naroda u Pekingu 6. aprila 2023.
Kineski predsjednik Xi Jinping (desno) i francuski predsjednik Emmanuel Macron rukuju se u Velikoj dvorani naroda u Pekingu 6. aprila 2023.

Kineski lider Si Đinping posjetit će Evropu prvi put u gotovo pet godina dok napetosti rastu oko niza pitanja uključujući trgovinu, optužbi za špijuniranje i podršku Pekinga Rusiji usred rata Moskve u Ukrajini, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ova značajna turneja će obilovati simbolikom, a Si će otputovati u Francusku 5. maja, nakon čega će se zaustaviti u Srbiji i Mađarskoj, koje se mogu pohvaliti s dvije vlade koje su u Evropi najnaklonjenije Kini.

U tom kontekstu, kineski predsjednik će nastojati da popravi dio štete koja je nanesena u odnosima s Evropom od njegove posljednje posjete kontinentu 2019. i, nudeći nove mogućnosti za trgovinu i ulaganja, pokušati da zabije klin u odnosima Vašingtona i Brisela.

Konkretno, on će nastojati da poništi neke od poteza Evropske unije (EU) prema smanjenju rizika u trgovini, što Peking vidi kao nepoželjno slaganje između Brisela i Vašingtona. Snažne veze Kine s Kremljom također bi trebale biti uključene u petodnevnu turneju, posebno jer Brisel nastavlja sankcionisati kineske kompanije za koje se smatra da pomažu ruskim ratnim naporima pružanjem opreme dvostruke namjene za bojno polje.

Prema tvrdnjama zvaničnika EU, tokom susreta Sija s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu na dnevnom redu će biti i pitanje učešća Kine na predstojećem mirovnom samitu u Švicarskoj o ratu u Ukrajini, koji je zakazan za sredinu juna. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokušava pridobiti Kinu da učestvuje, kao što je to činio i njemački kancelar Olaf Scholz tokom njegove nedavne posjete Pekingu krajem aprila.


Zvaničnici EU kažu da se Peking zalagao da Rusija također zauzme mjesto za stolom, nešto što Kijev do sada nije bio voljan prihvatiti.

Tokom boravka u Francuskoj, Si će biti dočekan državnom večerom 6. maja, nakon čega će uslijediti put s Macronom na Pirineje 7. maja gdje, prema tvrdnjama francuskih zvaničnika, Macron planira razgovarati o tome kako Pariz i Peking mogu sarađivati po pitanjima kao što su klimatske promjene, uprkos širim napetostima u odnosima Kine i EU.

Odatle bi Si trebao otići u Beograd 7. maja, na dan kada se obilježava 25. godišnjica bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. koju je izveo NATO savez, što služi kao veliki događaj u odnosima dviju zemalja i podstiče zajedničko neprijateljstvo prema transatlantskoj vojnoj Alijansi.

Od tada, uništena ambasada je pretvorena u veliki kineski kulturni centar za koji se kaže da je najveći u Evropi. Izgradnja prostranog kompleksa je dovršena dok osoblje, kako se čini, aktivno radi, mada centar tek treba službeno da se otvori.

Kada je Si posljednji put boravio u Beogradu 2016., posjetio je to mjesto i položio cvijeće na spomenik ispred zgrade za kineske diplomate poginule tokom bombardovanja, za koje je NATO rekao da je rezultat greške u ciljanju. Očekuje se da će centar službeno biti otvoren tokom Sijeve posjete.

Dok je posjeta Francuskoj prilika za razgovore o širim odnosima Kine s Evropom, zaustavljanja u Srbiji i Mađarskoj omogućit će Pekingu da pokaže da je njegov uticaj u centralnoj i istočnoj Evropi još uvijek netaknut.

U posljednjih nekoliko godina, kineska diplomatska grupacija koja se bavi regionom, takozvana "17+1", ostala je bez nekoliko članova, te je postala grupacija "16+1", a kasnije i "14+1", dok su preostale članice iz centralne i istočne Evrope snizile rejting i umanjile prioritet bloka.

Sa ovom značajnom turnejom, Si želi pokazati da je Kina još uvijek igrač u regionu.

U Srbiji se navodi da kineski zvaničnici najavljuju nove investicione inicijative, a očekuje se da će Si pozvati Srbiju da se pridruži grupi zemalja BRIKS-a tokom sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dok je u Mađarskoj od 8. do 10. maja, očekuje se da će Si također objaviti niz novih sporazuma sa Budimpeštom dok se zemlja bori sa usporavanjem ekonomije.

Mađarski i kineski zvaničnici bili su aktivni u pripremi posjete. Mađarski ministar ekonomije Marton Nagy primio je 18. aprila kinesku delegaciju tokom koje je, između ostalog, razgovarano o statusu projekta pruge Budimpešta-Beograd vrijednog 1,9 milijardi dolara, koji finansiraju Kinezi.

Mađarski servis RSE je također izvijestio da će premijer Viktor Orban otputovati sa Sijem u grad Pečuj na jugu Mađarske kako bi zvanično najavio novu fabriku električnih vozila kineskog proizvođača automobila Great Wall Motors.

Pod Orbanom, Mađarska je nastojala privući kineske investicije i ostvariti bliže veze sa Sijem, dok je on sparingovao sa Briselom.

Budimpešta je u februaru najavila novi sigurnosni sporazum s Kinom prema kojem bi kineska policija mogla patrolirati u zemlji, dok je Mađarska evropsko središte za nekoliko velikih kineskih kompanija, od telekomunikacija do električnih vozila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG