Dostupni linkovi

Nakon sedam godina VMRO-DPMNE se vraća na vlast u Sjevernoj Makedoniji


Proslava izborne pobjede VMRO-DPMNE u Skoplju, 8. maja 2024.

Nakon sedam godina, VMRO-DPMNE se vraća na vlast u Sjevernoj Makedoniji.

Prema prvim rezultatima Državne izborne komisije (DIK)-a, ubjedljiva pobjeda stranci je donijela 59 poslanika Sobranju od 120 mjesta.

Dosadašnji vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) je pao na 18 poslanika, što je za jednog manje od njihovog partnera u vlasti, Demokratske unije Albanaca (DUI).

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ih je već poslao u opoziciju i najavio razgovore o Vladi sa drugim albanskim blokom, "Vredi", koja je osvojila 13 mandata.

Euforično i uz stihove iz pesme "Biser Balkana" Mickoski i rukovodstvo VMRO-DPMNE dočekani su 8. maja uveče za govornicom u sjedištu stranke odakle su objavili ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Slavlje pristalica VMRO-DPMNE u Skoplju 8. maja 2024.
Slavlje pristalica VMRO-DPMNE u Skoplju 8. maja 2024.

"Uspjeli smo", "Istorijska pobjeda naroda", "Pad vlade u Makedoniji" - bile su neke od prvih reči Hristijana Mickoskog, koji je siguran da će biti mandatar za formiranje nove Vlade u Skoplju.

"Uvjeren sam da ćemo formirati vladu u najkraćem mogućem roku", rekao je Mickoski.

Prema prvim rezultatima DIK-a, VMRO-DPMNE i koalicija "Vaša Makedonija" sa skoro 400.000 glasova imaće 59 poslaničkih mandata u budućem sazivu Parlamenta. Da bi formirala Vladu i vodila državu, jednoj stranci je potrebna većina od 61 poslanika od ukupno 120 u makedonskoj skupštini.

VMRO-DPMNE je bio u opoziciji skoro sedam godina. Pored parlamentarne pobjede, njihova kandidatkinja Gordana Siljanovska-Davkova ubjedljivo je pobijedila svog rivala Stevu Pendarovskog u drugom krugu predsjedničkih izbora i biće prva žena na čelu države.

Među prvim čestitkama koje su stigle na njihovu adresu bila je i ona mađarskog premijera Viktora Orbana, koji dolazi iz sestrinske stranke Fides iz Mađarske. Inače, tamo se u azilu nalazi i bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne.

Težak poraz SDSM-a

Uz jedan od najtežih poraza u svojoj istoriji, SDSM ide u opoziciju sa samo 18 poslanika. Lider Dimitar Kovačevski nije podnio ostavku, već je najavio unutarstranačke izbore za predsjednika i sva stranačka tijela.

Podaci DIK-a pokazuju da će koalicioni partner socijaldemokrata, Demokratska unija Albanaca (DUI) imati jedan mandat više od SDSM – 19, a ujedinjena albanska opozicija u koaliciji Vredi (VLEN) 13.

Slavlje pristalica VMRO-DPMNE u Skoplju, 8. maja 2024.
Slavlje pristalica VMRO-DPMNE u Skoplju, 8. maja 2024.

Uprkos ovim rezultatima u albanskom bloku, izvjesno je da i DUI ide u opoziciju jer su i Mickoski i lideri albanske opozicije VREDI najavili razgovore o formiranju nove vlade.

Stoga je, pored zvižduka i bubnjeva i patriotskih pjesama koje su odjekivale centrom Skoplja povodom proslave VMRO-DPMNE, bilo i vatrometa i slavlja ispred sjedišta koalicije Vredi u prijestonici i u Tetovu.

U budući parlamentarni sastav ući će još dvije političke opcije. Levo sa šest mjesta, te novoformirani ZNAM gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog sa pet poslanika.

Mickoski je najavio odgovornost za korupciju

Mickoski je u svom prvom obraćanju u izbornoj noći ocijenio da su korupcija, nekompetentnost, namještanje tendera, nepotizam među razlozima pada aktuelne vlasti. Ali s druge strane i činjenica da su oni kao VMRO-DPMNE nastupili sa konkretnim programom i dobrom ponudom za građane.

Hristijan Mickoski na slavlju sa pristalicama stranke, Skoplje, 8. maj 2024.
Hristijan Mickoski na slavlju sa pristalicama stranke, Skoplje, 8. maj 2024.

"Odgovaraće do posljednjeg, svako ko je počinio zločin i korupciju mora odgovarati po pravdi i zakonu", bila je jedna od prvih poruka Mickoskog.

On je budućim funkcionerima iz svoje stranke poručio da uče iz grešaka prethodne vlasti i da ne potcjenjuju narod, ali i najavio dobre ekonomske vijesti u prvih sto dana.

"U poodmakloj smo fazi u razgovorima o snažnom investicionom paketu koji će stimulisati privredu. Ali očekujte vrlo dobre vijesti za građane i makedonsku privredu u prvih sto dana", rekao je Mickoski, ali nije iznio više detalja o čemu se radi.

Pored albanske koalicije "Vredi", najavio je razgovore i sa drugim opozicionim strankama. Ali, kako je rekao, to ne znači da će svi biti dio buduće vlasti.

Lider stranke Besa i gradonačelnik Tetova Bilal Kasami, koji je dio koalicije "Vredi", najavio je da će sutra (9. maja) početi pregovore sa VMRO-DPMNE.

Kovačevski: Biće izabran novi predsjednik i rukovodstvo SDSM-a

Dok euforija u VMRO-DPMNE, koji je slavio na centralnom trgu u Skoplju, nije jenjavala do jutarnjih sati, u SDSM-u je bilo tiho.

"Današnji rezultat je razočaravajući. SDSM je zadat težak udarac. Ne samo od građana, već i od simpatizera i simpatizera stranke", rekao je lider socijaldemokrata Dimitar Kovačevski.

On je naglasio da su za rezultat odgovorni i on i vrh stranke, kao i svi funkcioneri SDSM-a. On je najavio izbor novog lidera, ali nije rekao da li ima ambicije da zadrži tu funkciju.

"Prema Statutu stranke, sazvaće se odgovorni kongres stranke na kojem će se sagledati razlozi izbornog rezultata i djelovanja stranke za period 2020-2024. te rokovi za konsolidaciju SDSM-a kroz izbor predsjednika, rukovodstva, predsjednika opštinskih odbora, u svim organima", rekao je Kovačevski.

Čestitao je VMRO-DPMNE na pobjedi, ali i poručio da je sada na njima kao na vlasti da ne propuste šansu za evropske integracije zemlje.

"SDSM će se ponašati odgovorno, ali lopta je sada u rukama nove vlade koju predvodi Hristijan Mickoski", rekao je Kovačevski.

Dimitar Kovačevski u obraćanju nakon izbora 8. maja 2024.
Dimitar Kovačevski u obraćanju nakon izbora 8. maja 2024.

Fatmir Bitići, potpredsjednik SDSM-a i bivši potpredsjednik Vlade nadležan za evropske poslove, podnio je ostavku na stranačku funkciju zbog ogromnog poraza koji je doživjela njegova stranka.

Ahmeti sa porukom za VMRO-DPMNE

Dok je VMRO-DPMNE poslao DUI u opozicione klupe sa SDSM-om, lider DUI Ali Ahmeti poručio je da se poštuju glasovi građana. U svom govoru aludirao je na nepisano pravilo "pobjednik (Makedonac) s pobjednikom (u albanskom bloku)", koje je DUI sama prekršila nakon izbora 2016. kada je formirala vladu sa SDSM-om, koja je imala dva poslanika manje od VMRO-DPMNE na izborima u to vrijeme.

"Rekao sam da nam treba stabilnost i mir. Državi je potrebna dobra komunikacija među zajednicama, a ne podjela među zajednicama. Glasove većinske zajednice u zemlji treba uvažavati, svi mi treba da snosimo odgovornost za ovo", rekao je Ahmeti na pitanje novinara kakva bi bili opozicija.

Ali Ahmeti na konferenciji za novinare Evropskog fronta i DUI nakon izbora, 8. maja 2024.
Ali Ahmeti na konferenciji za novinare Evropskog fronta i DUI nakon izbora, 8. maja 2024.

Vlada najkasnije do kraja juna

Nakon izbora budući poslanici bi trebalo da održe konstituirajuću sjednicu u roku od 20 dana ili najkasnije do 28. maja.

Paralelno s tim, trebalo bi da se održi i inauguracija nove predsjednice Gordane Siljanovske-Davkove, s obzirom da aktuelnom šefu države 12. maja ističe mandat. Kako bi se ispoštovali rokovi, predsjednica će položiti zakletvu pred starim skupštinskim sastavom.

A, nakon konstituisanja nove Skupštine, Siljanovska-Davkova, kao predsjednica, biće u obavezi da u roku od deset dana dodijeli mandat za sastav buduće Vlade kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju većinu u parlamentu.

Prema rezultatima izbora, izvjesno je da će to biti lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Nakon toga mandatar imati 20 dana da Skupštini podnese program i prijedlog sastava nove vlade. Trebalo bi da se glasa većinom glasova (61) od ukupnog broja poslanika.

Ako se uzmu u obzir takvi rokovi, to bi značilo da bi nova vlada morala biti predložena najkasnije do kraja juna.

Ako Mickoski bude premijer, biće jedanaesti na ovoj funkciji ako se ne računa Nikola Kljušev koji je bio na čelu ekspertske vlade (1991-1992) nakon odvajanja od Jugoslavije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG