Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore: Svi rizici političkog sporazuma


Skupština Crne Gore, rasprava o lex specialisu, maj 2016.
Skupština Crne Gore, rasprava o lex specialisu, maj 2016.

Drugi dan u Skupštini Crne Gore se raspravlja o formiranju prelazne vlade Mila Đukanovića u koju dio resora treba da pokriju opozicioni predstavnici, kako bi kontrolisali korišćenje državnih resursa tokom izbornog perioda. Skupštinsku raspravu su obilježile oštre kvalifikacije, kako između poslanika vlasti i opozicije, tako unutar samih opozicionih stranaka koje imaju različite stavove povodom Sporazuma o stvaranju uslova za održavanje slobodnih izbora.

Da bi se došlo do ambijenta u kome će predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti priznati kao legitimni od svih aktera, Đukanovićeva DPS i dio opozicije su formirali poseban zakon (lex specialis) koji omogućava ulazak opozicije u Vladu premijera Mila Đukanovića.

Osnovni cilj je kontrola rada institucija i korišćenja državnih resursa u predizbornom periodu, kao i smirivanje duboke političke krize koja je nastala raspadom vladajuće koalicije i uličnim protestima opozicionog Demokratskog fronta.

Za vladajuću Demokratsku partiju socijalista, od dogovora vlasti i dijela opozicije korist će imati i stranke koje nisu potpisnice Sporazuma o organizovanju slobodnih izbora.

"Tri mjeseca smo zajedno radili na Sporazumu i mislim da treba da budemo ponosni svi koji su potpisali Sporazum. Vjerujem da će puno toga pozitivnog donijeti i onim kolegama koji nisu učestvovali u ovom procesu. Da li je bilo pritisaka na Demokratsku partiju socijalista? Odmah da vam kažem da nije", ustvrdio je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.

Alibi za novi trijumf

Oštro protiv ulaska dijela opozicije u Vladu Mila Đukanovića je opozicioni Demokratski front, koji je mjesecima bojkotovao rad parlamenta.

To je bio povod za veoma oštre ocjene ove političke grupacije na račun opozicionih stranaka koji će ući u izvršnu vlast nakon usvajanja posebnog zakona koji to reguliše.

Tako je Koča Pavlović iz Demokratskog fronta iznio teške kvalifikacije na račun potpisinica Sporazuma – Demos, Građanski pokret Ura i SDP, čiji će predstavnici ući u Vladu sa konstatacijom da oni neće spriječiti izborne manipulacije, te da daju Đukanoviću alibi za novi izborni trijumf.

"To su potpisali Lekić, Rakčević i Milić sa Milom Đukanovićem. Mački dati da čuva džigericu. Kao što vidite, oni koji su do juče sebe deklarisali kao opoziciju, oni koji su tražili i dobili glasove vas građana da sruše režim Mila Đukanovića i da stave tačku na 27 godina njegovu dugu autokratiju, oni sada ulaze u Đukanovićevu Vladu. To je sramotna prevara glasača", rekao je Pavlović.

Ništa bez izbora

Predsjednik parlamenta i Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je uzvratio Demokratskom frontu stavom da je ta politička grupacija najveća pomoć Đukanovićevoj vlasti:

Skupština, rasprava o lex specialisu, foto: Savo Prelević
Skupština, rasprava o lex specialisu, foto: Savo Prelević

Ne mislim da vam je to namjera, ali mislim da ste vi glavna podrška Milu Đukanoviću. Što je najgore nesvjesno, ali to vas ne opravdava. Nesvjesno ste mu vi glavna podrška, stvaranjem atmosfere nestabilnosti u Crnoj Gori, stvaranjem atmosfere sukoba u Crnoj Gori, bez podrške ikog iz međunarodne zajednice, vi ste glavna podrška Milu Đukanoviću", smatra Krivokapić.

Povod za stvaranje uslova za fer izbore su ranije snažne sumnje opozicije i najuticajnijeg dijela nevladinog sektora da da je Đukanovićeva partija u prethodnim izbornim ciklusima dolazila do dominantne podrške na izborima, zloupotrebama državnih resursa i pritiscima na građane, posebno zaposlene u javnim preduzećima i socijalno ugroženi dio stanovništva.

Demokratska partija socijalista je odbacivala ove tvrdnje opozicije i objašnjavala, da je pristala na ulazak opozicije u Vladu i kontrolu institucija da bi se otklonila svaka sumnja u regularnost izbornog procesa.

Jedan od predlagača lex specialisa Goran Danilović, koji treba da u ime opozicije preuzme Ministarstvo unutrašnjih poslova, rekao je da je cilj pobjeda nad vlašću Mila Đukanovića, ali da je to jedino moguće na izborima:

"Svjestan sam da se Milo Đukanović ne može dobiti nijednim sporazumom izuzev na izborima, siguran da je samo izborna pobjeda nad Milom Đukanovićem pobjeda Crne Gore. Svaka druga pobjeda nad Milom Đukanovićem, koja nije izborna, može biti krvava i da presjedne", rekao je Danilović.

Nakon što se završi rasprava o lex specialisu, premijer Milo Đukanović treba da predloži rekonstrukciju Vlade čijih će četiri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto pokriti predstavnici opozicije. Potom će uslijediti glasanje o smjeni predsjednika Skupštine.

XS
SM
MD
LG