Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila zaključke kojima traži poništavanje Šmitovih odluka


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, 28. mart 2024.
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, 28. mart 2024.

Skupština Republike Srpske (RS) na posebnoj sjednici 28. marta, usvojila je nekoliko zaključaka u kojima, između ostalog, traži da se ponište sve odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u roku od sedam dana.

Entitetski parlament je zaključke donio dva dana nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, jer zakonodavne vlasti na nivou države nisu uspjele da usvoje izmjene koje podrazumijevaju uvođenje novih tehnologija u glasački proces i veća ovlaštenja za Centralnu izbornu komisiju (CIK).

Ukoliko ne dođe do povlačenja odluka, Skupština RS je usvojila zaključak u kojem je navedeno da će poslanici iz RS zatražiti usvajanje u Parlamentu BiH odluka kojima bi se Šmitove odluke proglasile ništavnim, zabranila objava njegovih odluka u Službenom glasniku BiH, te usvojile izmjene državnog Izbornog zakona sa mjerama za jačanje integriteta.

RS ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika u BiH, jer smatraju da nije legalno izabran.

Zahtjev je i da državni Parlament "potvrdi teritorijalni integritet" BiH, te da se postigne "politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH". U suprotnom, usvojenim zaključcima je najavljeno da će se "Republika Srpska povući iz svih sporazuma o vojsci, indirektnim porezima i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu", te usvojiti Izborni zakon RS.

Jedan od predlagača za sazivanje Skupštine RS je Milorad Dodik, predsjednik RS, proruski entitetski lider koji se nalazi na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Dodik je tokom izlaganja u Skupštini RS naveo i da državni parlamentarci trebaju američkog, britanskog i njemačkog ambasadora, kao i Šmita, proglasiti "neprijateljima BiH".

Ne pružajući dokaze, optužio je SAD, Veliku Britaniju i Njemačku za "hibridni rat" protiv RS, te da rade sa opozicijom i nevladinim organizacijama.

Opozicija: Raniji zaključci nisu provedeni

U opozicionim strankama još su tokom rasprave najavili da neće podržati zaključke Dodikove koalicije.

Milan Miličević, predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), rekao je da je "degutantno" pričati o bilo kakvim novim zaključcima, jer od ranije postoje neki koji nisu ispoštovani.

Dodao je da je temelj bezbjednosti iskorjenjivanje kriminala i korupcije, koje su sveprisutne u RS. On je podsjetio da se RS suočava sa nizom problema, od negativne demografske slike, preko ekonomske situacije, aktuelnog štrajka u pravosuđu i lošeg stanja u zdravstvenom sistemu.

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, poručio je da je entitetska vlast "pogazila" desetine ranijih odluka koje nisu provedene.

Upozorio je da je trenutna vlast u RS zavadila ovaj entitet sa mnogim zemljama od kojih ekonomski zavisi.

XS
SM
MD
LG