Dostupni linkovi

Sliško vratio titulu amabasadora Univerziteta u Sarajevu


Profesor Josip Sliško
Profesor Josip Sliško
Titulu amabasadora Univerziteta u Sarajevu, godinu dana nakon što mu je dodijeljena, prof. dr. Josip Sliško vratio je i time okončao svoj angažman na projektu regionalnog doktorskog studija u oblasti prirodnih nauka čije je sjedište trebalo biti u Sarajevu.

Prof. Sliško jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti edukacijske fizike, sa profesionalnom karijerom na Univerzitetu u Puebli u Meksiku. Edukacijska, pored eksperimentalne i teorijske fizike, oblast je sa najmanje stručnjaka u BiH, a pokretanje doktorskog programa bilo je šansa za Sarajevo da postane regionalni edukacijski centar u oblasti prirodnih nauka.

Sliško je vratio titulu ambasadora Univerziteta u Sarajevu koja mu je uz počasti dodijeljenja prošle godine. Prof. Sliško učinio je to javno u našem programu, a o razlozima kaže:

„Vraćam tu prestižnu titulu jer jednostavno, ono što se dešavalo na Univerzitetu mi onemogućava da tu funkciju radim s radošću i kako sam je primio, tako da je za mene ta stvar gotova. Žao mi je što je tako bilo, ali, to je teška odluka koju sam morao donijeti. To je trebao biti jedan regionalni doktorski program između nekoliko univerziteta u regiji, a sjedište bi tog programa bilo u Sarajevu.“

Prof. dr. Josip Sliško redovni je profesor Univerziteta u Puebli, jednog od najprestižnijih univerziteta u Meksiku i saradnik na nekoliko drugih u regionu i svijetu.

Kada je prije godinu dana dobio titulu ambasadora Univerziteta u Sarajevu dogovoreno je i da prof. Sliško bude voditelj regionalnog programa za doktorske disertacije između nekoliko Univerziteta iz susjednih zemalja sa sjedištem u Sarajevu. Kako sam kaže, ideja je bila dobra i prvi kandidati koje je dobio na mentorstvo bili su iz susjedne Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine.

Međutim, problemi su se pojavili već na početku jer su se za različite kandidate počeli primjenjivati različiti standardi, a za mentore imenovati nekompetentni profesori, kaže prof. Sliško.

„Ono što je najdrastičnije, to je prijava jednog doktorskog projekta, koju je napravila magistrica Jasmina Baluković. Projekat je stvarno bio solidno urađen, projekat je imao međunarodne recenzije od najpoznatijih svjetskih eksperata. Ja sad ne znam zbog čega Odsjek za fiziku bira potpuno nekompetentnu komisiju. Naravno, u komisiju sam ušao ja kao potencijalni mentor. Komisija nije ni počela da radi, a ja sam dobio od predsjednice negativan izvještaj za taj projekat. Naravno, to mi je bio grom iz vedra neba, nisam očekivao da se takva stvar može desiti. Ja odgovorno tvrdim: i predsjednik komisije i član komisije jednostavno nisu iz te oblasti“, tvrdi Sliško.

Velika šteta za PMF

Prof. Sliško kaže da su se stvari dalje komplikovale jer je insistirao na poštovanju utvrđenih procedura i standarda, i da su neki kandidati zbog toga tražili da bude zamijenjen.

Da se to zaista i desilo, potvrdio je za RSE i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Rifet Škrijelj koji, međutim, ističe da neriješene lične nesuglasice kandidata i mentora ne bi smjele uticati na prekid saradnje fakulteta sa prof. Sliškom.

„Apsolutno odbijam da ima bilo kakav prekid naše suradnje s kolegom Josipom Sliškom. Dokaz za to je jutros predata završena doktorska disertacija kolege Marušića iz Splita, kome je mentor prof. dr. Josip Sliško. Dakle, jedan dio suradnje se već završio. Danas je kolega Marušić iz Splita predao završenu doktorsku disertaciju. Jedna od te tri je već završena. Kolega Sliško je mentor, biće član komisije za odbranu i držaće kompletan taj dio, taj projekat, pod kontrolom do kraja. Druga stvar – kolegica Erceg je tražila da se on zamijeni kao mentor, i u tom dijelu, nažalost, nije došlo do pomirljivih odnosa na relaciji mentor-kandidat, ali to nema veze s fakultetom. Fakultet je profesionalna institucija i to ne dovodi u pitanje našu suradnju s uvaženim kolegom Josipom, a kolegica Jasmina Baluković, koja je naša, sarajevska profesorica fizike u jednoj školi, koja radi doktorsku disertaciju, mentor joj je prof. Sliško – ne vidim razloga da se i to ne dovede do kraja. Vrata ovog fakulteta su bila i ostala otvorena za uvaženog profesora Josipa Sliška“, istakao je Škrijelj.

Istovremeno, prof. Lamija Tanović, koja je član Vijeća Odsjeka za fiziku, vjeruje da PMF puno gubi odlaskom prof. Sliška koji je jedan od vodećih svjetskih naučnika u oblasti edukacijske fizike. Profesorica Tanović se slaže da su u komisije za doktorske disertacije u oblasti edukacijske fizike birani stručnjaci iz drugih oblasti, te da je Sarajevo odlaskom prof. Sliška izgubilo šansu da postane regionalni edukacioni centar.

„Prof. Sliško je bio apsolutno u pravu kada je skretao pažnju na sve nepravilnosti. Pa, laiku je jasno da u komisiji za odbranu doktorata, gdje sjedi i mentor, ne mogu biti ljudi koji nemaju niti jedan naučni rad iz te oblasti. To je upravo osnovna primjedba prof. Sliška. Njega su skinuli, recimo, iz takve komisije, a stavili su nekog drugog, onda i trećeg, i četvrtog, ljude koji nisu apsolutno eksperti iz te oblasti. Na Prirodno-matematičkom fakultetu imamo veliku štetu od toga, a da ne govorim da su postojali planovi sa prof. Sliškom da se sarajevski Univerzitet napravi regionalnim centrom u oblasti fizike, hemije, biologije. Ja to nikad neću razumjeti“, kazala je Tanović.

Priliku da razumiju ali i da čuju šta imaju reći profesori sa međunarodnom karijerom neće imati sada ni studenti u Sarajevu, no ni svi oni koji su u Sarajevo željeli doći na doktorske studije. Tako je Sarajevo izgubilo šansu da stekne međunarodni akdemski ugled, što je bilo moguće da je postalo regionalni edukacijski centar u oblasti prirodnih nauka.
XS
SM
MD
LG