Dostupni linkovi

‘Maleni trag’ bez konkretnih dokaza o ubistvu


Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca 16. januara 2018. u severnoj Mitrovici
Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca 16. januara 2018. u severnoj Mitrovici

Tvrdnja da su istražni organi Srbije u slučaju ubistva Olivera Ivanovića “na mogućem malenom tragu nečeg ozbiljnog” ostaće samo prazna priča – ukoliko se javnosti ne prezentuje neki konkretan dokaz ili činjenica – stav je sagovornika Radija Slobodna Evropa o potencijalnom iskoraku u istrazi o Ivanovićeoj smrti – što je javnosti obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Oni pričaju da postoje neki tragovi – ali ono što do javnosti dolazi je da ih zapravo nema. Bilo bi nekako logično da se ta istraga sprovodi zajedno, ali za to nema političke volje”, osvrt je Vuka Cvijića novinara NIN-a, povodom informacija koje je o istrazi ubistva, umesto tužilaštva čija je to nadležnost, izneo predsednik Srbije.

Možda smo na malenom tragu nečeg ozbiljnog: Aleksandar Vučić
Možda smo na malenom tragu nečeg ozbiljnog: Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić se tom prilikom i požalio da Srbiji nije, kako je rekao, omogućeno da na bilo koji način vodi istragu zločina – koji je inače počinjen na teritoriji Kosova čiju državnost vlasti u Beogradu ne priznaju.

“Ako nije moguće raditi istragu na bilo koji način.... postavlja se logično pitanje kako se došlo do tog ‘malenog traga’”, pita se Saša Đorđević iz nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Policijski predstavnici Srbije i Kosova sastajali su se početkom jula meseca, povodom istrage ubistva Olivera Ivanovića, uz posredovanje misije Evropske unije na Kosovu (Euleksa). Povod je, kako je tada saopšteno, bio razmena informacija i saradnja u tom slučaju, bez istaknutih jasnih zaključaka.

“Svi napori naše Vlade jesu da se spreči članstvo Kosova u Međunarodnoj policijskoj organizaciji Interpolu. Jednostavno tu političku stranu bi u ovim konkretnim slučajevima trebalo ostaviti sa strane, u nekom ćošku, na stolu. I da se reši problem... Postavlja se pitanje da li zaista iko želi da reši to pitanje”, ukazuje Saša Đorđević.

Odmah nakon ubistva Ivanovića januara ove godine srpske i kosovske vlasti pokrenule su sopstvene istrage – svaka na teritoriji za koju je nadležna. Na istragu u severnoj Mitrovici odmah je bačena senka pošto su dvojica policajaca sa mesta događaja ubrzo bila privedena pod sumnjom da su, kako je bilo navedeno, manipulisali dokazima. Oni su 18. jula vraćeni na posao – a detalji istrage koja je vođena protiv njih ostali su nepoznanica.

Odmah nakon ubistva Ivanovića januara ove godine srpske i kosovske vlasti pokrenule su sopstvene istrage – svaka na teritoriji za koju je nadležna
Odmah nakon ubistva Ivanovića januara ove godine srpske i kosovske vlasti pokrenule su sopstvene istrage – svaka na teritoriji za koju je nadležna

Istovremeno, odmah posle zločina policija je pronašla zapaljeni automobil Opel Astra za koji su postojale opravdane sumnje da je povezan sa tim slučajem. Takođe, kosovska policija je utvrdila da je osoba registrovana kao vlasnik ranije preminula – i taj trag se, u policijskom žargonu, ohladio.

Politički predstavnici Srbije i Kosova, mahom Aleksandar Vučić i Hašim Tači, više puta su do sada jedni druge upozoravali da će ih neprijatno iznenaditi činjenice koje su, utvrdili timovi angažovani u istrazi – ali se to do sada još nije dogodilo.

“To zavisi od onih koji imaju moć i vlast da to sprovedu. Kada njima to bude odgovaralo, i ako im bude odgovaralo, oni će to sprovesti. Za sada vidim da se, nažalost, taj zločin isključivo koristi za politički obračun rukovodstava Srbije i kosovskih Albanaca”, smatra novinar Vuk Cvijić.

Političke razmirice koje defakto omogućavaju gotovo potpunu blokadu istrage ubistva, jednog od nekada najuticajnijih političkih predstavnika Srba sa Kosova, direktno idu na ruku strujama sa kosovske i srpske strane koje imaju saznanja ili veze sa počiniocima i nalogodavcima zločina u kome je stradao Ivanović – ukazuje kosovski analitičar Beljuj Bećaj.

“Prava žrtva je zapravo istina. Bilo da se radi o tome da odgovornost leži kod nas na Kosovu. Ili ukoliko se radi o tome da je ubistvo povezano sa podzemljem u sprezi sa vlastima u Beogradu. U svakom slučaju mislim da se radi o tome da i kosovska i srpska strana jednostavno žele da utamane tu situaciju jer pretpostavljam da i sa kosovske i sa srpske strane znaju ko je bio naredbodavac i izvršilac tog terorističkog čina na Kosovu”, ukazuje Bećaj.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca 16. januara u severnoj Mitrovici ispred ulaza u prostorije inicijative “Sloboda, demokratija pravda”, pokreta koji je predvodio.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG