Dostupni linkovi

Konsenzus u Skupštini Srbije oko primene preporuka ODIHR-a, navela Brnabić


Zgrada Narodne skupštine Srbije u Beogradu (foto arhiv)
Zgrada Narodne skupštine Srbije u Beogradu (foto arhiv)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je 29. marta da postoji konsenzus u parlamentu oko implementacije preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornih uslova.

"Čini mi se da oko preporuka ODIHR imamo konsenzus da želimo da ih implementiramo, ali ne svih poslaničkih grupa, da budem iskrena, jer postoje grupe u opoziciji koje su mi juče tokom konsultacija o radnim telima rekle da su potpuno protiv implementacije tih preporuka", kazala je Brnabić u Valjevu u izjavi novinarima.

Brnabić nije precizirala koje poslaničke grupe se protive primeni preporuka ODIHR-a.

Za ponedeljak, 1. april, zakazana je sednica Kolegijuma parlamenta na kojoj će biti razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR o parlamentarnim izborima održanim 17. decembra prošle godine.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA najavile su da će učestvovati na toj sednici. Miroslav Aleksić, iz koalicije Srbija protiv nasilja, izjavio je 28. marta da će predstavnici te koalicije na sednicu ići "s jasnim zahtevima".

"Ono što je ODIHR naveo kao preporuke mora biti sprovedeno pre izbora, lokalni izbori moraju biti održani istovremeno, tu je pitanje medija. Ako se to ne ispuni, postavlja se pitanje zašto izaći na izbore", izjavio je Aleksić.

U Beogradu su za 2. jun zakazani ponovljeni izbori za odbornike u gradskoj skupštini, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Dodao je da je jedan od zahteva koalicije Srbija protiv nasilja formiranje komisije sa izvršnim ovlašćenjima koja bi se, između ostalog, bavila kontrolom biračkog spiska.

ODIHR je u svom izveštaju ocenio da na izborima u Srbiji 17. decembra uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U izveštaju je navedeno i da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, ali je najavila ispunjavanje preporuka ODIHR-a.

XS
SM
MD
LG